Κούφια λόγια, "απειλές" του στυλ: ίσως, αν, βλέπουμε, τα ξανασυζητάμε πάλι αργότερα (τον Μάρτιο..), είναι μερικά από αυτά που... "αποφάσισε" η Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική και τεράστια λάθη από την κυβέρνηση της ΝΔ
Η μη λήψη δραστικών μέτρων (διπλωματικά και στρατιωτικά) της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή που βγήκαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στελεχών της για 6, 10,12 μίλια, για συνεκμετάλλευση, οι "κούφιες" απειλές και πολλά άλλα ακόμα, η αδυναμία να πείσει τους «συμμάχους» μας για το προφανές των δικαίων μας, ήταν μερικά από τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μας οδήγησαν στην σημερινή δύσκολη κατάσταση για την πατρίδα μας και την χλιαρή ως ανύπαρκτης απόφασης της Ε.Ε.
Η νέα γελοία ανακοίνωση της Ε.Ε. επιβεβαιώνει ότι είμαστε μόνοι μας, χωρίς συμμάχους και φίλους και αναζωπυρώνει την συζήτηση για το αν αξίζει να είμαστε μέλη μίας Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ που όχι απλά δεν μας στηρίζουν αλλά παίρνουν το μέρος της Τουρκίας...
Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα η κυβέρνηση είχε δώσει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ προσφέροντας απλόχερα βάσεις και διευκολύνσεις στους Αμερικάνους χωρίς να πάρει τίποτα ουσιαστικό...
Και πλέον το ερώτημα που μπαίνει είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ όταν οι Τούρκοι θα ξαναβγούν στο Αιγαίο και αυτή τη φορά με τρυπάνια.
Θα πάει η κυβέρνηση σε μία νέα καταστροφική "Συμφωνία" τύπου Πρεσπών ή θα οδηγηθούμε σε μία ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, στην οποία θα είμαστε μόνοι μας;
Αναλυτικά το κείμενο «συμπερασμάτων»:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και επιμένει σε διατηρίσιμη αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προτεινόμενη ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της διατήρισης των διαύλων επικοινωνίας ανοιχτών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στην Τουρκία και να συνεργαστεί για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη μέλη και να εντείνει την προσπάθεια για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.».
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.
Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
- καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής της 11ης Νοεμβρίου 2019 που αφορά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις άνευ άδειας τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
- καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές και εργαλεία για το πως θα προχωρήσουμε, περιλαμβανομένης της επέκτασης του εύρους της παραπάνω απόφασης για εξέταση το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι, ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ θα απεσταλμένο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συνεχίσει τις προετοιμασίες της πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει τα θέματα που άπτονται της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου με τις ΗΠΑ.».
* Φωτογραφία από Augusto Ordonez από το PixabayAt #EUCO conclusions were adopted on Eastern Mediterranean pic.twitter.com/y7djq3BWRd
— Barend Leyts (@BarendLeyts) December 11, 2020