Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Η "Δημοκρατία" των κοινωνικών δικτύων...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ... συγνώμη λάθος εννοούμε τον Πρόεδρο του facebook Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τους λογαριασμούς του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επ΄ αόριστον.

Όπως μπλοκάρει τους λογαριασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και στο instagram.

Μία ακόμη απόδειξη της ψευδής αίσθησης ελευθερίας και δημοκρατίας που πιστεύουν ότι έχουν οι χρήστες αυτών των κοινωνικών δικτύων (αλλά και άλλων), από τα οποία δεν μπορούν να... ξεκολλήσουν, λες και είναι το Α και το Ω της ζωής τους.

Για κάποιους βέβαια όλη η ζωή τους είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Χαίρονται, στεναχωριούνται, χαμογελούν και κλαίνε αναλόγως τα like ή τα dislikes που θα πάρουν. Δυστυχώς δεν συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά είναι μία «πλαστή» ελευθερία και μία εικονική πραγματικότητα και ότι είναι έρμαια στις διαθέσεις κάθε προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και όποιου άλλου θέλει να περάσει τα μηνύματα και τα συμφέροντα του. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπλοκαριστεί ο λογαριασμός κάποιου επειδή έτσι απλά δεν άρεσαν στον πρόεδρο του facebook οι αναρτήσεις του, ενώ ο χρήστης θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα και αμάσητα ότι του πλασάρουν είτε ενσυνείδητα είτε ασυνείδητα. Απλά θα περιμένει με αγωνία πότε θα του ξεμπλοκάρουν τον λογαριασμό για να μπορέσει να... ξαναζήσει!

Ο κόσμος σταμάτησε να συζητάει και απλά από το πληκτρολόγιο του σχολιάζει, βρίζει και μεγαλοπιάνεται. Η εικονική ζωή δεν είναι ένα σενάριο από το μέλλον, είναι εδώ και είναι πραγματικότητα.

Ανάλογες πρακτικές με αυτές του facebook, δυστυχώς ακολουθεί όλο και πιο συχνά και το twitter.

* Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay