Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η πανδημία να μη γίνει αφορμή αποδυνάμωσης των Συλλόγων Γονέων

Διανύουμε την τρίτη βδομάδα κατά την οποία οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν με δια ζώσης εκπαίδευση. Τα προβλήματα συνεχίζουν να μένουν άλυτα καθώς κανένα ουσιαστικό αίτημα του γονεϊκού κινήματος δεν έχει ικανοποιηθεί.

Ενώ οι μαθητές συνεχίζουν να συνωστίζονται στις αίθουσες και στα σχολικά λεωφορεία, προτάσσεται από την κυβέρνηση και πάλι η ατομική ευθύνη των γονέων και των μαθητών ως πανάκια, για την αντιμετώπιση κάθε είδος προβλήματος.

Προσφάτως δε, με νέα εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ως ακόμα ένα μέτρο κατά της πανδημίας, πλέον δοκιμάζουν τις αντοχές τους, στην χειμερινή διαβίωση, καθώς τα παράθυρα των τάξεων παραμένουν ανοικτά κατά την διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος, σε θερμοκρασίες ακόμη και υπό του μηδενός.

Ακούσαμε και τις εξαγγελίες του υπουργείου για επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι δεν έχουν παρθεί κάποια μέτρα όπως η αποσυμφόρηση των μαθητών στα τμήματα, ομοίως και στα σχολικά λεωφορεία, δυστυχώς θα συνεχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα τα οποία πολύ πιθανόν να οδηγήσουν και πάλι σε κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Σε μια τηλεκπαίδευση που δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα στον καιρό της πανδημίας.

Τα αιτήματα μας για δωρεάν δημόσια και ισότιμη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές είτε στη δια ζώσης εκπαίδευση, είτε στην εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση παραμένουν τα ίδια, όμως αμετακίνητο παραμένει και το γονεϊκό κίνημα ως προς την επίλυση του ζητήματος.

Για όλα αυτά, θα θέλαμε να επισημάνουμε σε όλους τους γονείς μέλη των συλλόγων γονέων, ότι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον για τα παιδιά μας, είναι ισχυρά μαχητικά και διεκδικητικά συμβούλια, συμβούλια τα οποία θα γνωρίζουν το έργο τους, το ρόλο τους και τους τρόπους διεκδίκησης.

Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και να ολοκληρώσουν τις εκλογικές διαδικασίες, ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις ψηφοφορίες, από όπου θα προκύψουν ισχυρά συμβούλια έτοιμα να σταθούν μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα, που προβλέπονται από την πολιτεία, λαμβάνοντας μέρος κι αυτά στις αποφάσεις, καταθέτοντας με θάρρος τις προτάσεις και τις ανησυχίες των γονέων.

Η πανδημία να μην γίνει αφορμή αποδυνάμωσης των συλλόγων γονέων. Είναι επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να πετύχουμε στις διεκδικήσεις μας, να παραμείνουμε στα κέντρα των αποφάσεωνκαι να μην μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις στην κοινωνία.

Πλέον δε χωρούν δικαιολογίες αναβολής των διαδικασιών, καθώς η αγορά σχεδόν λειτουργεί κανονικά και πολλοί τομείς και δραστηριότητες στην κοινωνία επαναλειτουργούν.

Η Ένωση Γονέων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Κατερίνης, είναι παρούσα για να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια ως προς την διεκπεραίωση των ανωτέρω διαδικασιών, σε όποιο σύλλογο γονέων χρειαστεί.

Κατερίνη 26-01-2021
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Δ.Ε. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ