Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Την τελευταία του ομιλία ως Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ομιλία εκτός από τις ευχαριστίες του σε όσους ήταν δίπλα του και το στήριξαν, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε και ένα απολογισμό των τεσσάρων χρόνων στην προεδρεία των ΗΠΑ.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που είμαι ο πρώτος Πρόεδρος σε δεκαετίες που δεν έχει ξεκινήσει νέους πολέμους.» είπε στους Αμερικάνους αλλά και σε όλο τον κόσμο ο Τραμπ.

Επίσης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της πολιτικής του στην οικονομία και σε άλλους τομείς τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

«Το κίνημα που φτιάξαμε, τώρα ξεκίνησε» είπε ο Τραμπ, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι θα είναι παρών στις εξελίξεις.

--------------------

➤ Διαβάστε την αυτόματη μετάφραση της ομιλίας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ:


«Συμπολίτες μου Αμερικανοί: Πριν από τέσσερα χρόνια, ξεκινήσαμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας, να ανανεώσουμε το πνεύμα της και να αποκαταστήσουμε την πίστη αυτής της κυβέρνησης στους πολίτες της. Εν ολίγοις, ξεκινήσαμε μια αποστολή να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη - για όλους τους Αμερικανούς.

Καθώς ολοκληρώνω τη θητεία μου ως 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στεκόμουν μπροστά σας πραγματικά περήφανοι για αυτό που έχουμε επιτύχει μαζί. Κάναμε αυτό που ήρθαμε να κάνουμε - και πολλά άλλα.

Αυτή την εβδομάδα, εγκαινιάζουμε μια νέα διοίκηση και προσευχόμαστε για την επιτυχία της στη διατήρηση της Αμερικής ασφαλούς και ευημερούσας. Επεκτείνουμε τις καλύτερες ευχές μας και θέλουμε επίσης να έχουν τύχη - μια πολύ σημαντική λέξη.

Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας μερικούς από τους καταπληκτικούς ανθρώπους που έκαναν το αξιοθαύμαστο ταξίδι μας δυνατό.


Πρώτον, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη συντριπτική μου ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την υποστήριξη της θεαματικής Πρώτης Κυρίας μας, της Μελάνια. Επιτρέψτε μου επίσης να μοιραστώ τη βαθύτατη εκτίμησή μου στην κόρη μου Ivanka, τον γαμπρό μου Jared και στους Barron, Don, Eric, Tiffany και Lara. Γεμίζεις τον κόσμο μου με φως και χαρά.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο Mike Pence, την υπέροχη σύζυγό του Karen και ολόκληρη την οικογένεια Pence.

Ευχαριστώ επίσης τον αρχηγό μου, Mark Meadows. τα αφοσιωμένα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου και του Υπουργικού Συμβουλίου · και όλοι οι απίστευτοι άνθρωποι της διοίκησής μας που χύθηκαν την καρδιά και την ψυχή τους για να πολεμήσουν για την Αμερική.

Θέλω επίσης να αφιερώσω λίγο χρόνο για να ευχαριστήσω μια πραγματικά εξαιρετική ομάδα ανθρώπων: τη μυστική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η οικογένειά μου και εγώ θα είμαστε για πάντα στο χρέος σας. Η βαθιά μου ευγνωμοσύνη επίσης σε όλους στο Στρατιωτικό Γραφείο του Λευκού Οίκου, στις ομάδες της Marine One και της Air Force One, κάθε μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των κρατικών και τοπικών αρχών επιβολής του νόμου σε όλη τη χώρα μας.

Πάνω απ 'όλα, θέλω να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό. Το να υπηρετείς ως Πρόεδρός σου ήταν τιμή πέρα ​​από την περιγραφή. Σας ευχαριστώ για αυτό το εξαιρετικό προνόμιο. Και αυτό είναι - μεγάλο προνόμιο και μεγάλη τιμή.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ενώ οι Αμερικανοί θα έχουν πάντα τις διαφωνίες μας, είμαστε ένα έθνος απίστευτων, αξιοπρεπών, πιστών και ειρηνικών πολιτών που όλοι θέλουν η χώρα μας να ευδοκιμήσει και να ακμάσει και να είναι πολύ, πολύ επιτυχημένοι και καλοί. Είμαστε ένα πραγματικά υπέροχο έθνος.

Όλοι οι Αμερικανοί τρομοκρατήθηκαν από την επίθεση στο Καπιτώλιο μας. Η πολιτική βία είναι επίθεση σε ό, τι αγαπάμε ως Αμερικανοί. Δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ενωθούμε γύρω από τις κοινές μας αξίες και να ξεπεράσουμε τον κομματικό μανία και να σφυρηλατήσουμε το κοινό μας πεπρωμένο.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ήρθα στην Ουάσιγκτον ως ο μόνος αληθινός ξένος που κέρδισε ποτέ την προεδρία. Δεν είχα περάσει την καριέρα μου ως πολιτικός, αλλά ως οικοδόμος κοιτάζοντας ανοιχτούς ουρανούς και φαντάζομαι άπειρες δυνατότητες. Έτρεξα τον Πρόεδρο γιατί ήξερα ότι υπήρχαν νέες κορυφές κορυφής για την Αμερική που περίμεναν να κλιμακωθούν. Ήξερα ότι οι δυνατότητες για το έθνος μας ήταν απεριόριστες όσο βάζουμε την Αμερική πρώτη.

Άφησα λοιπόν την προηγούμενη ζωή μου και μπήκα σε μια πολύ δύσκολη αρένα, αλλά ωστόσο μια αρένα, με όλες τις δυνατότητες αν γίνει σωστά. Η Αμερική μου είχε δώσει πολλά, και ήθελα να δώσω κάτι πίσω.

Μαζί με εκατομμύρια εργατικούς πατριώτες σε αυτήν τη γη, χτίσαμε το μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα στην ιστορία της χώρας μας. Χτίσαμε επίσης τη μεγαλύτερη οικονομία στην ιστορία του κόσμου. Ήταν για το «America First» γιατί όλοι θέλαμε να κάνουμε την Αμερική ξανά σπουδαία. Επαναφέραμε την αρχή ότι ένα έθνος υπάρχει για να εξυπηρετεί τους πολίτες του. Η ατζέντα μας δεν ήταν για δεξιά ή αριστερά, δεν αφορούσε τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς, αλλά για το καλό ενός έθνους, και αυτό σημαίνει ολόκληρο το έθνος.

Με την υποστήριξη και τις προσευχές του αμερικανικού λαού, πετύχαμε περισσότερα από όσα πίστευαν πιθανά. Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε.

Περάσαμε το μεγαλύτερο πακέτο φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων στην αμερικανική ιστορία. Περικοπήκαμε περισσότερους κανονισμούς για τη δολοφονία θέσεων από οποιαδήποτε άλλη διοίκηση είχε κάνει ποτέ. Διορθώσαμε τις κατεστραμμένες εμπορικές μας συμφωνίες, αποσύρθηκαν από τη φρικτή Συμφωνία Υπερ-Ειρηνικού και την αδύνατη Συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, επαναδιαπραγματευτήκαμε τη μονομερή συμφωνία της Νότιας Κορέας και αντικαταστήσαμε τη NAFTA με την πρωτοποριακή USMCA - αυτό είναι το Μεξικό και ο Καναδάς - μια συμφωνία που έχει επιτευχθεί πολύ πολύ καλά.

Επίσης, και πολύ σημαντικό, επιβάλλαμε ιστορικά και μνημειώδη τιμολόγια στην Κίνα. έκανε μια πολύ νέα συμφωνία με την Κίνα. Αλλά πριν στεγνώσει το μελάνι, εμείς και ολόκληρος ο κόσμος χτυπήσαμε τον ιό της Κίνας. Η εμπορική μας σχέση άλλαξε ραγδαία, δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια χύνονταν στις ΗΠΑ, αλλά ο ιός μας ανάγκασε να πάμε σε διαφορετική κατεύθυνση.

Όλος ο κόσμος υπέφερε, αλλά η Αμερική ξεπέρασε οικονομικά τις άλλες χώρες λόγω της απίστευτης οικονομίας μας και της οικονομίας που χτίσαμε. Χωρίς τα θεμέλια και τις βάσεις, δεν θα λειτούργησε έτσι. Δεν θα είχαμε μερικούς από τους καλύτερους αριθμούς που είχαμε ποτέ.

Ξεκλειδώσαμε επίσης τους ενεργειακούς μας πόρους και γίναμε ο νούμερο ένα παγκοσμίως παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με την υποστήριξη αυτών των πολιτικών, χτίσαμε τη μεγαλύτερη οικονομία στην ιστορία του κόσμου. Επαναφέραμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας της Αμερικής και επιτύχαμε χαμηλή ανεργία για τους Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους, τους Ασιάτες, τις γυναίκες - σχεδόν όλους.

Τα έσοδα αυξήθηκαν, οι μισθοί αυξήθηκαν, το αμερικανικό όνειρο αποκαταστάθηκε και εκατομμύρια απομακρύνθηκαν από τη φτώχεια σε λίγα μόνο χρόνια. Ήταν θαύμα. Το χρηματιστήριο έθεσε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με 148 υψηλά χρηματιστήρια σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, και ενίσχυσε τις συνταξιοδοτήσεις και τις συντάξεις των εργατικών πολιτών σε ολόκληρο το έθνος μας. 401 (k) είναι σε επίπεδο που δεν ήταν ποτέ πριν. Δεν έχουμε δει ποτέ αριθμούς όπως είδαμε, και πριν από την πανδημία και μετά την πανδημία.

Ανακατασκευάσαμε την αμερικανική κατασκευαστική βάση, ανοίξαμε χιλιάδες νέα εργοστάσια και επαναφέραμε την όμορφη φράση: «Made in the USA».

Για να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για τις εργαζόμενες οικογένειες, διπλασιάσαμε την πίστωση φόρου παιδιών και υπογράψαμε τη μεγαλύτερη επέκταση χρηματοδότησης για την παιδική μέριμνα και την ανάπτυξη. Συνεργαστήκαμε με τον ιδιωτικό τομέα για την εξασφάλιση δεσμεύσεων για την εκπαίδευση περισσότερων από 16 εκατομμυρίων Αμερικανών εργαζομένων για τις εργασίες του αύριο.

Όταν το έθνος μας χτυπήθηκε με την τρομερή πανδημία, δεν παρήγαμε ούτε ένα, αλλά δύο εμβόλια με ταχύτητα ρεκόρ και πολλά θα ακολουθήσουν γρήγορα. Είπαν ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλά το κάναμε. Το αποκαλούν «ιατρικό θαύμα» και αυτό το αποκαλούν τώρα: «ιατρικό θαύμα».

Μια άλλη διοίκηση θα χρειαζόταν 3, 4, 5, ίσως ακόμη και έως και 10 χρόνια για να αναπτύξει ένα εμβόλιο. Το κάναμε σε εννέα μήνες.

Θρηνούμε για κάθε χαμένη ζωή, και δεσμευόμαστε στη μνήμη τους να εξαλείψουμε αυτήν την τρομερή πανδημία μια για πάντα.

Όταν ο ιός είχε τον σκληρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ξεκινήσαμε την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη που έχει δει ποτέ η χώρα μας. Περάσαμε σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ανακούφιση, σώσαμε ή υποστηρίξαμε πάνω από 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και μειώσαμε το ποσοστό ανεργίας στο μισό. Αυτοί είναι αριθμοί που η χώρα μας δεν έχει ξαναδεί.

Δημιουργήσαμε την επιλογή και τη διαφάνεια στην υγειονομική περίθαλψη, ανταποκριθήκαμε σε μεγάλο φαρμακείο με πολλούς τρόπους, αλλά ειδικά στην προσπάθειά μας να προσθέσουμε ρήτρες ευνοημένων εθνών, οι οποίες θα μας δώσουν τις χαμηλότερες τιμές συνταγογραφούμενων φαρμάκων οπουδήποτε στον κόσμο.

Περάσαμε το VA Choice, το VA Accountability, το Right to Try και το ορόσημο της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης.

Επιβεβαιώσαμε τρεις νέους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορίσαμε σχεδόν 300 ομοσπονδιακούς δικαστές για να ερμηνεύσουν το Σύνταγμά μας ως γραπτό.

Για χρόνια, ο αμερικανικός λαός παρακαλούσε την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει επιτέλους τα σύνορα του έθνους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι απαντήσαμε σε αυτόν τον λόγο και επιτύχαμε τα πιο ασφαλή σύνορα στην ιστορία των ΗΠΑ. Έχουμε δώσει στους γενναίους μεθοριακούς μας πράκτορες και τους ηρωικούς αξιωματικούς του ICE τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα από ότι έχουν κάνει ποτέ πριν, και για να επιβάλουμε τους νόμους μας και να διατηρήσουμε την Αμερική ασφαλή.

Αφήνουμε με υπερηφάνεια την επόμενη διοίκηση με τα ισχυρότερα και πιο ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα σύνορα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικές συμφωνίες με το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, μαζί με περισσότερα από 450 μίλια ισχυρού νέου τείχους.

Αποκαταστήσαμε την αμερικανική δύναμη στο εσωτερικό και την αμερικανική ηγεσία στο εξωτερικό. Ο κόσμος μας σέβεται ξανά. Μην χάσετε αυτόν τον σεβασμό.

Ανακτήσαμε την κυριαρχία μας υπερασπιζόμενοι την Αμερική στα Ηνωμένα Έθνη και αποχωρώντας από τις μονομερείς παγκόσμιες συμφωνίες που δεν εξυπηρετούσαν ποτέ τα συμφέροντά μας. Και οι χώρες του ΝΑΤΟ πληρώνουν τώρα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ό, τι έφτασα πριν από λίγα χρόνια. Ήταν πολύ άδικο. Πληρώσαμε το κόστος για τον κόσμο. Τώρα ο κόσμος μας βοηθά.

Και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, με σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξαναχτίσαμε πλήρως τον αμερικανικό στρατό - όλα φτιαγμένα στις ΗΠΑ. Ξεκινήσαμε το πρώτο νέο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε 75 χρόνια: τη διαστημική δύναμη. Και την περασμένη άνοιξη, στάθηκα στο Διαστημικό Κέντρο του Κένεντι στη Φλόριντα και παρακολούθησα καθώς οι Αμερικανοί αστροναύτες επέστρεψαν στο διάστημα με αμερικανικούς πυραύλους για πρώτη φορά σε πολλά, πολλά χρόνια.

Αναζωογονήσαμε τις συμμαχίες μας και συγκεντρώσαμε τα έθνη του κόσμου να αντισταθούν στην Κίνα όπως ποτέ άλλοτε.

Καταργήσαμε το χαλιφάτο του ISIS και τερματίσαμε την άθλια ζωή του ιδρυτή και του ηγέτη του, al Baghdadi. Συναντηθήκαμε στο καταπιεστικό ιρανικό καθεστώς και σκοτώσαμε τον κορυφαίο τρομοκράτη του κόσμου, τον Ιρανό χασάπη Κασέμ Σολίμανι.

Αναγνωρίσαμε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και αναγνωρίσαμε την ισραηλινή κυριαρχία στα υψίπεδα του Γκολάν.

Ως αποτέλεσμα της τολμηρής διπλωματίας και του βασισμένου του ρεαλισμού μας, επιτύχαμε μια σειρά ιστορικών ειρηνευτικών συμφωνιών στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί. Τα Abraham Accords άνοιξαν τις πόρτες σε ένα μέλλον ειρήνης και αρμονίας, όχι βίας και αιματοχυσίας. Είναι η αυγή μιας νέας Μέσης Ανατολής και φέρνουμε τους στρατιώτες μας στο σπίτι.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που είμαι ο πρώτος Πρόεδρος σε δεκαετίες που δεν έχει ξεκινήσει νέους πολέμους.

Πάνω απ 'όλα, επιβεβαιώσαμε την ιερή ιδέα ότι, στην Αμερική, η κυβέρνηση απαντά στον λαό. Το καθοδηγητικό μας φως, ο Βόρειος Αστέρας μας, η ακλόνητη πεποίθησή μας ήταν ότι είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους ευγενείς καθημερινούς πολίτες της Αμερικής. Η πίστη μας δεν αφορά τα ειδικά συμφέροντα, τις εταιρείες ή τις παγκόσμιες οντότητες. είναι στα παιδιά μας, στους πολίτες μας και στο ίδιο το έθνος μας.

Ως Πρόεδρος, η πρώτη μου προτεραιότητα, η συνεχής ανησυχία μου, ήταν πάντα το καλύτερο συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων και των Αμερικανών οικογενειών. Δεν αναζήτησα την ευκολότερη πορεία. μακράν, ήταν στην πραγματικότητα το πιο δύσκολο. Δεν έψαξα τον δρόμο που θα έπαιρνα την ελάχιστη κριτική. Πήρα τις δύσκολες μάχες, τις σκληρότερες μάχες, τις πιο δύσκολες επιλογές γιατί αυτό με επέλεξες να κάνω. Οι ανάγκες σας ήταν η πρώτη και τελευταία ανυπόφορη εστίασή μου.

Αυτό, ελπίζω, θα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά μας: Μαζί, βάζουμε ξανά τον αμερικανικό λαό στην αρχή της χώρας μας. Αποκαταστήσαμε την αυτοδιοίκηση. Επαναφέραμε την ιδέα ότι στην Αμερική κανείς δεν ξεχνάει, γιατί όλοι έχουν σημασία και όλοι έχουν φωνή. Αγωνιζόμασταν για την αρχή ότι κάθε πολίτης δικαιούται ίσης αξιοπρέπειας, ίσης μεταχείρισης και ίσων δικαιωμάτων, διότι όλοι είμαστε ίσοι από τον Θεό. Όλοι δικαιούνται να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, να ακούνε τη φωνή τους και να ακούσουν την κυβέρνησή τους. Είστε πιστοί στη χώρα σας και η διοίκησή μου ήταν πάντα πιστή σε εσάς.

Εργαστήκαμε για να χτίσουμε μια χώρα στην οποία κάθε πολίτης θα μπορούσε να βρει εξαιρετική δουλειά και να στηρίξει τις υπέροχες οικογένειές τους. Παλέψαμε για τις κοινότητες όπου κάθε Αμερικανός θα μπορούσε να είναι ασφαλής και σχολεία όπου κάθε παιδί θα μπορούσε να μάθει. Προωθήσαμε μια κουλτούρα όπου οι νόμοι μας θα γινόταν σεβαστοί, οι ήρωές μας τιμήθηκαν, η ιστορία μας διατηρείται, και οι νομοταγείς πολίτες δεν θεωρούνται ποτέ δεδομένοι. Οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν τεράστια ικανοποίηση σε όλα όσα έχουμε επιτύχει μαζί. Είναι απίστευτο.

Τώρα, καθώς φεύγω από τον Λευκό Οίκο, σκέφτομαι τους κινδύνους που απειλούν την ανεκτίμητη κληρονομιά που όλοι μοιραζόμαστε. Ως το ισχυρότερο έθνος του κόσμου, η Αμερική αντιμετωπίζει συνεχείς απειλές και προκλήσεις από το εξωτερικό. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας, η απώλεια της εμπιστοσύνης στο εθνικό μας μεγαλείο. Ένα έθνος είναι τόσο ισχυρό όσο το πνεύμα του. Είμαστε τόσο δυναμικοί όσο η περηφάνια μας. Είμαστε τόσο ζωντανοί όσο η πίστη που χτυπά στις καρδιές των ανθρώπων μας.

Κανένα έθνος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει πολύ που χάνει την πίστη του στις αξίες, την ιστορία και τους ήρωές του, γιατί αυτές είναι οι ίδιες οι πηγές της ενότητας και της ζωτικότητας μας.

Αυτό που επέτρεπε πάντα στην Αμερική να επικρατήσει και να θριαμβεύσει στις μεγάλες προκλήσεις του παρελθόντος ήταν μια ανυπόφορη και ατρόμητη πεποίθηση για την ευγένεια της χώρας μας και τον μοναδικό σκοπό της στην ιστορία. Δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε αυτήν την πεποίθηση. Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουμε την πίστη μας στην Αμερική.

Το κλειδί για το εθνικό μεγαλείο έγκειται στη διατήρηση και ενστάλαξη της κοινής μας εθνικής ταυτότητας. Αυτό σημαίνει εστίαση σε αυτό που έχουμε κοινό: την κληρονομιά που όλοι μοιραζόμαστε.

Στο επίκεντρο αυτής της κληρονομιάς υπάρχει επίσης μια ισχυρή πίστη στην ελεύθερη έκφραση, τον ελεύθερο λόγο και την ανοιχτή συζήτηση. Μόνο αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και πώς φτάσαμε εδώ, θα μπορούσαμε ποτέ να επιτρέψουμε την πολιτική λογοκρισία και τη μαύρη λίστα στην Αμερική. Δεν είναι καν κατανοητό. Ο τερματισμός της ελεύθερης και ανοιχτής συζήτησης παραβιάζει τις βασικές μας αξίες και τις πιο διαρκές παραδόσεις.

Στην Αμερική, δεν επιμένουμε στην απόλυτη συμμόρφωση ή επιβάλλουμε άκαμπτες ορθόδοξες και τιμωρητικούς κωδικούς ομιλίας Απλώς δεν το κάνουμε αυτό. Η Αμερική δεν είναι ένα συνεσταλμένο έθνος εξημερωμένων ψυχών που πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύονται από εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε. Δεν είμαστε αυτό που είμαστε. Ποτέ δεν θα είναι ποιοι είμαστε.

Για σχεδόν 250 χρόνια, απέναντι σε κάθε πρόκληση, οι Αμερικανοί καλούσαν πάντα το απαράμιλλο θάρρος, την αυτοπεποίθησή μας και την έντονη ανεξαρτησία μας. Αυτά είναι τα θαυμαστά χαρακτηριστικά που κάποτε οδήγησαν εκατομμύρια καθημερινούς πολίτες να ξεκινούν σε μια άγρια ​​ήπειρο και να χαράξουν μια νέα ζωή στη μεγάλη Δύση. Ήταν η ίδια βαθιά αγάπη για την ελευθερία που δόθηκε από τον Θεό που θέλησε τους στρατιώτες μας σε μάχη και τους αστροναύτες μας στο διάστημα.

Όπως σκέφτομαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια εικόνα ξεπροβάλλει στο μυαλό μου πάνω από όλες τις άλλες. Όποτε ταξίδευα σε όλη τη διαδρομή της μοτοσικλέτας, υπήρχαν χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι. Βγήκαν με τις οικογένειές τους, ώστε να μπορούν να σταθούν καθώς περνάμε, και κυματίζουν περήφανα τη μεγάλη αμερικανική σημαία μας. Δεν απέτυχε ποτέ να με συγκινήσει βαθιά. Ήξερα ότι δεν βγήκαν απλώς για να μου δείξουν την υποστήριξή τους. βγήκαν για να μου δείξουν την υποστήριξη και την αγάπη τους για τη χώρα μας.

Αυτή είναι μια δημοκρατία περήφανων πολιτών που ενώνονται από την κοινή μας πεποίθηση ότι η Αμερική είναι το μεγαλύτερο έθνος σε όλη την ιστορία. Είμαστε, και πρέπει πάντα να είμαστε, μια χώρα ελπίδας, φωτός και δόξας σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να διαφυλάξουμε σε κάθε στροφή.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δούλεψα να κάνω ακριβώς αυτό. Από μια μεγάλη αίθουσα μουσουλμάνων ηγετών στο Ριάντ έως μια μεγάλη πλατεία Πολωνών στη Βαρσοβία. από το πάτωμα της Κορεατικής Συνέλευσης στο βάθρο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών · και από την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο μέχρι τη σκιά του Όρους Ρούσμορ, πάλεψα για σένα, αγωνίστηκα για την οικογένειά σου, αγωνίστηκα για τη χώρα μας. Πάνω απ 'όλα, αγωνίστηκα για την Αμερική και αυτό που σημαίνει - και αυτό είναι ασφαλές, δυνατό, περήφανο και δωρεάν.

Τώρα, καθώς ετοιμάζομαι να παραδώσω την εξουσία σε μια νέα κυβέρνηση την Τετάρτη το μεσημέρι, θέλω να γνωρίζετε ότι το κίνημα που ξεκινήσαμε μόλις ξεκίνησε. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο. Η πεποίθηση ότι ένα έθνος πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες του δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί μόνο με τη μέρα.

Όσο ο αμερικανικός λαός κρατά βαθιά και αφοσιωμένη αγάπη για τη χώρα, τότε δεν υπάρχει τίποτα που αυτό το έθνος δεν μπορεί να επιτύχει. Οι κοινότητές μας θα ευδοκιμήσουν. Ο λαός μας θα είναι ευημερούμενος. Οι παραδόσεις μας θα εκτιμηθούν. Η πίστη μας θα είναι ισχυρή. Και το μέλλον μας θα είναι πιο λαμπερό από ποτέ.

Πηγαίνω από αυτό το μεγαλοπρεπές μέρος με πιστή και χαρούμενη καρδιά, αισιόδοξο πνεύμα και απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι για τη χώρα μας και για τα παιδιά μας, το καλύτερο δεν έχει έρθει ακόμα.

Ευχαριστώ και αντίο. Ο Θεός να σε ευλογεί. Ο Θεός να ευλογεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.»

* Η ομιλία στα αγγλικάwww.whitehouse.gov

**Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay