Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για αεροπλάνα, πλοία και τραίνα στην Ελλάδα

Ερωτηματικά προκύπτουν από τις νέες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στο euractiv.gr για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Αντί να ξεκαθαρίζει τα πράγματα ο Πρωθυπουργός, δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Τι γίνεται με τα προσωπικά μας δεδομένα; Τι θα ισχύει με την ατομική μας ελευθερία; Θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών; Αυτών που θα είναι εμβολιασμένοι και αυτών που δεν θα είναι; Θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων δεν εμβολιαστούν; Γιατί αν δεν υπάρξουν, ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού...

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δηλώνουν ότι δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά συνεχώς προκύπτουν πολλά... «προαπαιτούμενα», που κάνουν τελικά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για να μπορεί ένας πολίτης να θεωρηθεί ότι θα μπορεί να απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του.

➤ Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Στην Ελλάδα έχουμε ήδη αναπτύξει ένα σχέδιο ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά ταξίδια και το έχουμε μοιραστεί με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Διαθέτει έναν κωδικό QR, ένα μοναδικό αναγνωριστικό εγγράφου και μια ψηφιακή σφραγίδα που συνδέονται με την πύλη gov.gr, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να επικυρώσουν την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού.

Είναι δίγλωσσο και περιλαμβάνει επίσης το όνομα του ατόμου, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον τύπο εμβολίου και την ημερομηνία και τον τόπο χορήγησης των δόσεων. Όλα είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα και κρυπτογραφημένα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τελικά, αυτό που θα κάνει ένα συμφωνημένο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι η παροχή βεβαιότητας, επιτρέποντας στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς επιβάρυνση από περιορισμούς καραντίνας μόλις εμβολιαστούν και έχουν σημαντικό επίπεδο ανοσίας.»

➤ Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: www.euractiv.gr