Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ποιοι φοιτητές αντιδρούν στην προστασία των Α.Ε.Ι;

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ


Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την δημιουργία ειδικού σώματος αστυνομίας για την περιφρούρηση και ασφάλεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προκάλεσε την αντίδραση μιας μερίδας φοιτητών...

οι οποίοι ξεκίνησαν με πορεία διαμαρτυρίας κατά των σχετικών διατάξεων και απειλούν με συνέχιση σκληρότερων ενεργειών αν τελικά καθιερωθεί ο θεσμός της αστυνομικής παρουσίας στα Πανεπιστήμια.

Ποιοι όμως είναι οι φοιτητές που αντιδρούν λυσσαλέα στην προστασία των Α.Ε.Ι και τι ποσοστό εκπροσωπούν εκ του συνόλου των σπουδαστών; Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται κατά καιρούς το ποσοστό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις και βιαιοπραγίες φοιτητών είναι απειροελάχιστο και απαρτίζεται κυρίως από κομματικοποιημένους «αιώνιους φοιτητές», φανατισμένους, αναρχικούς, «μπαχαλάκηδες» και πολλούς άσχετους, όπως εργάτες, τεχνίτες κλπ που βρίσκουν ευκαιρία να εκτονωθούν μαζί με οποιοδήποτε φοιτητικό κίνημα.

Τα Α.Ε.Ι. αποτελούν μια μικρή κοινότητα που στοχεύει στην μετάδοση ειδικών γνώσεων, έρευνας και διακίνησης ιδεών, που προάγουν και προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαίωμα και τις πνευματικές αξίες. Για την εύρυθμη λειτουργία τους απαιτείται θωράκιση και ασφάλεια έναντι κάθε εξωτερικής ή εσωτερικής προσβολής των διδασκόντων και διδασκομένων και άμεση αποτροπή κάθε επικειμένου κινδύνου κατά προσώπων ή κατά της περιουσίας των ιδρυμάτων. Η διαστρεβλωμένη στη χώρα μας έννοια του περιβόητου «ασύλου» υπήρξε για χρόνια το προκάλυμμα ανομίας και παραβατικότητας μέσα στα Πανεπιστήμια, στα οποία εμφωλεύουν κατά καιρούς εγκληματικά στοιχεία, χρήστες και διακινητές ναρκωτικών ουσιών και κατασκευαστές εκρηκτικών μηχανισμών και βομβών. Η ασυδοσία του ασύλου οδήγησε σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς και καταστροφές τεράστιας αξίας αντικειμένων και επιστημονικών οργάνων, βεβηλώσεις χώρων διδασκαλίας και έρευνας, καταγραφή συνθημάτων και μουντζούρωμα εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων και ανάρτηση κουρελιασμένων πανό στις προσόψεις των κτηρίων, που προξενούν αηδία και αποτροπιασμό κάθε επισκέπτου.

Οι ευαισθητοποιημένοι και αποβλέποντες στην επιστημονική τους κατάρτιση φοιτητές, τρομοκρατούνται πολλές φορές από την συμμορία των αναρχικών και τραμπούκων «συναδέλφων» τους και παρεμποδίζονται στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους. Οι νομοταγείς και πειθαρχημένοι φοιτητές δεν θα ενοχληθούν καθόλου από την παρουσία αστυνομικού σώματος, το οποίο θα τους εξασφαλίζει την απρόσκοπτη περάτωση των σπουδών τους. Τέλος θα ανασάνουν και οι γονείς που αναλώνονται οικονομικά και ψυχολογικά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τρέμει κυριολεκτικά η ψυχή τους όταν συμβαίνουν βίαια επεισόδια στους «ναούς» της εκπαίδευσης, που θυμίζουν την πρόσφατη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.