Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Στους Ιερούς Ναούς δεν μπορείς να παντρευτείς, στο Δημαρχείο μπορείς...

Ένα σοβαρό θέμα στο οποίο δεν έχει δοθεί μεγάλη σημασία (από τα ΜΜΕ φυσικά ούτε λόγος), είναι ότι με τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονωϊού, πλέον δεν μπορούν να γίνουν γάμοι και βαπτίσεις στις εκκλησίες.

Την ίδια ώρα βέβαια επιτρέπονται να γίνονται πολιτικοί γάμοι στα Δημαρχεία, με την παρουσία και μαρτύρων.

Τα παραπάνω τα διαβάζουμε στις προσφυγές που κατέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος (της Αρχιεπισκοπής και του συνόλου των Ιερών Μητροπόλεων) στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας, ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας), με τις οποίες η Εκκλησία της Ελλάδος ζητάει την ακύρωση της ΚΥΑ που προέβλεπε το κλείσιμο των Ιερών Ναών κατά τα Θεοφάνεια και παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης της ΝΔ και Εκκλησίας.

Σε ένα κομμάτι της προσφυγής και στην περίληψη νομικών ζητημάτων (Ν. 4055/2012) διαβάζουμε τα παρακάτω:

«Η προσβαλλόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις υπό κρίση διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 Πίνακας Α/Α σημείο 11 και του Παραρτήματος ΙΙΙ παρ. 1 και 2 : απαγορεύει απολύτως την τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων στους ορθοδόξους Ιερούς Ναούς έστω με μόνη την παρουσία του
ζεύγους των μελλονύμφων ή γονέων και του τέκνου τους αντίστοιχα και του αναδόχου, παρ' ότι καθ' όλο το διάστημα της πανδημίας και έως σήμερα πολιτικοί γάμοι επιτρέπονται και τελούνται στα Δημαρχεία της χώρας με την παρουσία επίσης των μελλονύμφων και των μαρτύρων τους.»


Δηλαδή ενώ επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι στα Δημαρχεία με την παρουσία των μελλονύμφων και των μαρτύρων τους, απαγορεύονται οι χριστιανικοί γάμοι στους ορθοδόξους Ιερούς Ναούς με ακριβώς τον ίδιο αριθμό συμμετεχόντων.

Απαγορεύεται στους τεράστιους σε μέγεθος Ιερούς Ναούς η παρουσία έστω αυτού του ελάχιστου αριθμού ατόμων για την τέλεση ενός γάμου, ενώ εντός του Δημαρχείου επιτρέπεται, που μπορεί η τελετή να γίνει ακόμη και μέσα σε ένα γραφείο...

Επίσης δεν μπορούν να γίνουν και βαπτίσεις στους Ιερούς Ναούς. Έτσι αν συνεχιστούν αυτά τα περιοριστικά μέτρα, υπάρχει πιθανότητα μετά την άρση τους να δούμε το φαινόμενο να βαπτίζονται παιδιά που θα έχουν ήδη αρχίσει να... περπατούν και να μιλούν! Εκτός φυσικά αν η κυβέρνηση με καμία νέα ΚΥΑ δώσει το δικαίωμα στα Δημαρχεία της χώρας να πραγματοποιούν και βαπτίσεις!!!

➤  Μπορείτε να διαβάσετε τις προσφυγές της Εκκλησίας της Ελλάδος εδώ: orthodoxia.info