Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Κίνημα Αλλαγής Πιερίας - Τομέας Υγείας: " Καμαρώνουν κι από πάνω, αντί να ντρέπονται... "

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Υγείας, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Πουλά, προκύπτουν τα εξής:

α) από τις 11 θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει προσληφθεί κανένας (3 κλάδου ΕΣΥ και 8 επικουρικοί) …

β) στο νοσοκομείο μας, που βρίσκεται σε άξονα εθνικής οδού και σε τουριστική περιοχή (Όλυμπος, παραλίες κ.α.) κρίσιμες κλινικές για την αντιμετώπιση ατυχημάτων δεν έχουν κανένα γιατρό ( Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Παιδοχειρουργική)…

γ) δεν σχολιάζουμε καν το γεγονός ότι και άλλες κλινικές στερούνται έστω και ενός ιατρού, όπως η Παθολογική Ογκολογική. Οι καρκινοπαθείς της Πιερίας είναι παιδιά κατώτερου θεού κι ας έχουμε δίπλα μας το βουνό των θεών...

δ) από τους 110 μόνιμους γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετούν μόνο 53, ούτε καν οι μισοί...κι ακόμη 24 με ειδικό, προσωρινό, καθεστώς, σύνολο 77...

ε) στον επισυναπτόμενο, από το υπουργείο, πίνακα προσλήψεων, αναφέρεται ότι ανέλαβαν υπηρεσία, μετά την πανδημία, 11 μόνιμοι γιατροί. Μόνο που δεν παραθέτει κανένα στοιχείο (σε ποιά κλινική και πότε). Το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο προσωπικό...

στ) δεν αντέχει σε κανένα σχολιασμό το γεγονός ότι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος στην νοσηλευτική υπηρεσία…

ζ) όσο για την κυρία ειδικότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού , την πνευμονολογία, η απάντηση του υπουργείου είναι αποκαλυπτική του σχεδιασμού και των ικανοτήτων του: υπηρετεί ένας μόνο πνευμονολόγος, από πριν τη πανδημία και δεν έχει προσληφθεί κανένας ...

Ας ελπίσουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας να μην είναι το ίδιο σφοδρό για το νομό μας γιατί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης η έμβαση των ασθενών με covid θα εξαρτώνται αποκλειστικά και πάλι στην αυτοθυσία, φιλοτιμία και εργατικότητα που ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΓΝ Κατερίνης.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

------------------

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας:

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 2693/15-12-2020 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Ανδρέα Πουλά, με θέμα: «Τραγική η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Κατερίνης», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Συνολικά, η εικόνα του προσωπικού του Νοσοκομείου Κατερίνης έχει ως εξής:

Στην Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν. Κατερίνης, προβλέπονται έξι (06) οργανικές θέσεις και υπηρετούν πέντε (05) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ., μετά από παραίτηση ιατρού ειδικότητας Αναισθησιολογίας στις 11.02.2020. Συγκεκριμένα, υπηρετούν ένας (01) Διευθυντής Αναισθησιολογίας, ένας (01) Διευθυντής Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας, ένας (01) Επιμελητής Α’ Χειρουργικής και δύο (02) Επιμελητές Β’ Αναισθησιολογίας.

Με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.3166/17.02.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, μία από τις επτά θέσεις που εγκρίθηκαν για επικουρικούς ιατρούς, αφορούσε στη Μ.Ε.Θ., για την οποίαεκδόθηκε απόφαση πρόσληψης ιατρού, ο οποίος αποποιήθηκε τη θέση. Επίσης, με την υπ’ αριθμ. Γ4α Γ.Π.20344/24.03.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, δύο από τις έντεκα θέσεις που εγκρίθηκαν για κάλυψη αναγκών σε επικουρικούς ιατρούς λόγω της πανδημίας του COVID-19, αφορούν σε θέσεις Μ.Ε.Θ., για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από υποψήφιο/α ιατρό.

Στο Γ.Ν. Κατερίνης προβλέπονται εκατόν δέκα (110) οργανικές θέσεις ιατρών ΕΣΥ στις οποίες υπηρετούν πενήντα τρεις (53) ιατροί κλάδου ΕΣΥ. Τρεις (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. υπηρετούν σε προσωποπαγή θέση. Τέλος υπηρετούν είκοσι ένας (21) επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που καλύπτουν πάγιες και επιτακτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, για την Παθολογική κλινική προβλέπονται οκτώ (08) θέσεις και υπηρετούν τρεις (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. Επιπλέον, υπηρετούν δύο (02) επικουρικοί ιατροί Παθολογίας. Ακόμα, με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.20344/24.03.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκαν τρεις (03) θέσεις επικουρικών ιατρών Παθολογίας για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών λόγω Covid, για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από υποψήφιο/α ιατρό.

Τέλος, κάθε μήνα μετακινούνται με απόφαση του Διοικητή της 3ης Υ.ΠΕ. πέντε (05) ιατροί Γενικής Ιατρικής από τα Κ.Υ. Κατερίνης και Λιτοχώρου για έως και επτά (7) εφημερίες το μήνα.

Για τη Χειρουργική, προβλέπονται πέντε (05) οργανικές θέσεις και υπηρετούν τέσσερις (04) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ., καθώς επίσης και ένας (01) επικουρικός ιατρός Χειρουργικής.

Για την Χειρουργική Παίδων, προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός.

Για την Αγγειοχειρουργική, προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός.

Για την Καρδιολογική, προβλέπονται έξι (06) οργανικές θέσεις, και υπηρετούν τρεις (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. καθώς και αναμένεται άμεσα ο διορισμός ενός ακόμα ιατρού Καρδιολογίας.

Επιπλέον, υπηρετεί ένας (01) ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. σε προσωποπαγή θέση και ένας (01) επικουρικός ιατρός Καρδιολογίας.

Για την κλινική ΩΡΛ, προβλέπονται τρεις θέσεις (03) και υπηρετεί ένας (01) ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. και μία (01) επικουρική ιατρός ΩΡΛ.

Για την Οφθαλμολογική κλινική, προβλέπονται τέσσερις (04) θέσεις και υπηρετούν τρεις (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ, από τους οποίους ο ένας είναι αποσπασμένος στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο για τρία έτη.

Για την Αιματολογία και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, προβλέπονται επτά (07) οργανικές θέσεις και υπηρετούν τέσσερις (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. Επίσης υπηρετούν τρεις (03) επικουρικοί ιατροί Ιατρικής Βιοπαθολογίας, καθώς επίσης και μία (1) μετακινημένη ιατρός από τον Ψυχιατρικό Τομέα.

Για το Τμήμα Αιμοδοσίας προβλέπονται τέσσερις (04) οργανικές θέσεις και υπηρετούν τρεις (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. και ένας (01) επικουρικός ιατρός ειδικότητας Αιματολογίας.

Για τη Μαιευτική κλινική, προβλέπονται τέσσερις (04) θέσεις και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. Υπηρετούν δύο (02) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. μετακινημένοι από άλλα Νοσοκομεία. Με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.οικ.42951/13.07.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας εγκρίθηκαν για προκήρυξη δύο (02) θέσεις Μαιευτικής Γυναικολογίας και με την υπ’ αριθμ. 10861/17.07.2020 προκηρύχθηκαν μία (01) θέση Διευθυντή Μαιευτικής Γυναικολογίας και μία (01) θέση Επιμελητή Α’ Μαιευτικής Γυναικολογίας. Επίσης, υπηρετεί μία (01) επικουρική ιατρός Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Για την Παιδιατρική, προβλέπονται πέντε (05) οργανικές θέσεις και υπηρετούν και οι πέντε (05) ιατροί κλάδου ΕΣΥ.

Για τη Γαστρεντερολογία προβλέπεται μία (01) θέση και υπηρετεί ένας (01) ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ..

Για την Δερματολογία-Αφροδισιολογία προβλέπονται τέσσερις θέσεις (04) και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ., όμως υπηρετεί μία (01) επικουρική ιατρός ειδικότητας Δερματολογίας.

Για την Ενδοκρινολογία, προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ..

Για την Κυτταρολογία, προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ..

Για την Πνευμονολογική κλινική, προβλέπονται δύο (02) οργανικές θέσεις και υπηρετεί ένας (01) ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ.. Επίσης, με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.20344/24.03.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκε μία (01) θέση επικουρικού ιατρού Πνευμονολογίας για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών λόγω Covid, για την οποία δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον
 από υποψήφιο/α ιατρό. Για την Ψυχιατρική προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός.

Για την Πυρηνική Ιατρική, προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός. Για την Ρευματολογία, προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός.

Για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού προβλέπονται τέσσερις (04) θέσεις και υπηρετούν δύο (02) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. καθώς υπηρετούν και δύο (02) ιατροί Γενικής Ιατρικής μετακινημένοι από το Κ.Υ. Κατερίνης.

Για την Αναισθησιολογία προβλέπονται επτά (07) θέσεις και υπηρετούν έξι (06) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. Επίσης, με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.20344/24.03.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκε μία (01) θέση επικουρικού ιατρού Αναισθησιολογίας για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών, για την οποία δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από υποψήφιο/α ιατρό.

Για το Ακτινολογικό Τμήμα, προβλέπονται οκτώ (08) οργανικές θέσεις και υπηρετούν τρείς (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. και δύο (02) επικουρικοί ιατροί ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής. Με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.οικ.54849/21.09.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας εγκρίθηκε για προκήρυξη μία (01) θέση Ακτινολογίας και με την υπ’ αριθμ. 14316/22.09.2020 προκηρύχθηκε μία (01) θέση Επιμελητή Β’ Ακτινολογίας. Επίσης, με τις υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.3166/17.02.2020 και Γ4α/Γ.Π.20344/24.03.2020 αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκαν δύο (02) θέσεις επικουρικών ιατρών Ακτινολογίας για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών, για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από υποψήφιο/α ιατρό.

Για την Παθολογική Ογκολογική προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός

Για την Παθολογική Ανατομική προβλέπονται δύο (02) θέσεις και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός, εκτός από μία (01) ιατρό Παθολογικής Ανατομικής που μετακινείται με απόσπαση από το Γ.Ν. Βέροιας.

Για την Οδοντιατρική προβλέπονται δύο (02) θέσεις και δεν υπηρετεί κανένας, όμως υπηρετεί ένας (01) ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. σε προσωποπαγή θέση και μία (01) επικουρική ιατρός Οδοντιατρικής.

Για τη Νευρολογική, προβλέπονται τέσσερις (04) οργανικές θέσεις και υπηρετεί μία (01) ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. καθώς και μία (01) επικουρική ιατρός Νευρολογίας.

Για την Νευροχειρουργική, προβλέπεται μία (01) θέση και δεν υπηρετεί κανένας ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ.

Για την Ορθοπεδική, προβλέπονται τέσσερις (04) και υπηρετούν δύο (02) ιατροί κλάδου ΕΣΥ, καθώς επίσης και δύο (02) επικουρικοί ιατροί Ορθοπεδικής. Επίσης καλύπτει εφημερίες ένας (01) επικουρικός ιατρός με μετακίνηση από το Κ.Υ. Κατερίνης.

Για την Ουρολογική, προβλέπονται τρείς (03) οργανικές θέσεις και υπηρετούν δύο (02) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ. και ένας επικουρικός ιατρός Ουρολογίας.

Για τα ΤΕΠ προβλέπονται πέντε (05) οργανικές θέσεις και υπηρετούν τρεις (03) ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ.. Επίσης, υπηρετεί μία (01) επικουρική ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής. Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. Γ4α/Γ.Π.20344/24.03.2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, εγκρίθηκε μία (01) ακόμα θέση επικουρικού ιατρού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών, για την οποία δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από υποψήφιο/α ιατρό.

Όλοι οι επικουρικοί ιατροί που είχαν ενεργές συμβάσεις κατά την 30η /09/2020, πήραν παράταση σύμβασης μέχρι 30/10/2021, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του COVID-19, σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4737/2020 (ΦΕΚ 204/Α΄/22.10.2020).

Να αναφερθεί ότι, κατά το διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας, το Γ.Ν. Κατερίνης ενισχύθηκε με μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας είτε για κάλυψη εφημεριών είτε για κάλυψη πρωινού ωραρίου.

Συγκεκριμένα, από τα Κέντρα Υγείας της ευρύτερης περιοχής (Κατερίνης, Λιτοχώρου και Αιγινίου) έχουν μετακινηθεί σήμερα στα ΤΕΠ και κλινικές covid του Γ.Ν. Κατερίνης, με πλήρη μετακίνηση δεκατρείς (13) Γενικοί ιατροί, δύο (02) παθολόγοι, ένας (01) ιατρός ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής και εφημερεύουν επιπλέον δύο (02) ιατροί Γενικής ιατρικής.

Επιπροσθέτως, για την ενίσχυση των τμημάτων του Γ.Ν. Κατερίνης, μετακινήθηκαν δύο (02) ιατροί Χειρουργικής Ειδικότητας του Γ.Ν.Θ. «Άγιος Δημήτριος», δύο (02) Γυναικολόγοι, ένας (01) του ΓΝ Διδυμοτείχου και ένας (01) του Κ.Υ. Ευόσμου. Τέλος, είναι αποσπασμένος ένας (01) ιατρός Παθολογικής Ανατομικής του Γ.Ν. Βέροιας.

Επιπλέον, αναφορικά με το καθεστώς συνεργασίας του Νοσοκομείου με ιδιώτες ιατρούς, με την υπ’ αριθμ. 50302/15.10.2020 απόφαση του Διοικητή της 3ης Υ.Πε. εγκρίθηκε η παροχή υπηρεσιών ενός (01) ιδιώτη ιατρού Μαιευτικής Γυναικολογίας.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εθελοντική προσφορά ιατρών, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε φορείς που εδρεύουν σε πληττόμενες περιοχές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δώδεκα ιδιώτες ιατροί συνδράμουν ήδη, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ενισχύοντας έτσι το δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, προς κάλυψη των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών, που έχουν ανακύψει από την έξαρση του κορωνοϊού.

Από τις αρχές της πανδημίας έως και σήμερα, έχουν γίνει οι κάτωθι προσλήψεις στο Γ.Ν. Κατερίνης:


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ