Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Πού θα συγκεντρωθούν οι πολίτες του Δήμου Κατερίνης σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιών, πλημμυρών; Πώς θα ειδοποιηθούν; Ποιο το σχέδιο;

Ένα σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση απειλής κάποιας καταστροφής, όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, εγκρίθηκε από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κατερίνης.

Σκοπός του σχεδίου είναι ο σαφής προσδιορισμός δράσεων – ενεργειών του Δήμου Κατερίνης, που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών με στόχο την προστασία της ζωής και της υγείας τους, από περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή και ο κίνδυνος λόγω της παραμονής των πολιτών σε αυτή είναι σοβαρός.


Τα βασικά σημεία του σχεδίου που αφορούν τους πολίτες του Δήμου Κατερίνης:


Ειδοποίηση πληθυσμού.

Η Απόφαση για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών θα ανακοινωθεί μέσω του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου, σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τοπικής ή πανελλαδικής εμβέλειας (τηλεοπτικούς σταθμούς, δημοτικό ραδιόφωνο, τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ηλεκτρονικό τύπο) και με κάθε πρόσφορο τρόπο στο διαδίκτυο (ιστοσελίδα του Δήμου, διαδικτυακούς ενημερωτικούς ιστότοπους). Έπειτα από τη λήψη της Απόφασης και για την ενημέρωση των πολιτών, αρχικά ειδοποιούνται η ΕΛ.ΑΣ., το Π.Σ., ο Πρόεδρος της Δημοτικής/ Τοπικής Κοινότητας που θα εκκενωθεί και η Δημοτική Αστυνομία.

Επίσης με:
  • Έκδοση ανακοίνωσης μέσω της μεγαφωνικής εγκατάστασης της Κοινότητας.(διαθέτουν όλες οι Κοινότητες ή η Εκκλησία)
  • Κρούση καμπάνας για την ειδοποίηση επερχόμενου κινδύνου.
  • Σε ορισμένους οικισμούς, εάν υπάρχει χρόνος και πέραν των ανωτέρω, θα χρησιμοποιηθεί και ο τρόπος ενημέρωσης «πόρτα - πόρτα».
  • Σε ορισμένους απομακρυσμένους οικισμούς από την έδρα της Τοπικής Κοινότητας, έχουν επιλέγει και πολίτες, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα, για την ειδοποίηση της απόφασης οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης.

Η απομάκρυνση των πολιτών μπορεί να γίνει είτε με ίδια μέσα είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο Δήμος Κατερίνης δεν διαθέτει λεωφορεία μεταφοράς πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, έχει γίνει μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ, για τη διάθεση λεωφορείων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, σε πρώτο χρόνο είναι διαθέσιμα πέντε (5) λεωφορεία, σε διάστημα μίας (1) ώρας επιπλέον πέντε (5) και σε μεταγενέστερο χρόνο επιπλέον δέκα (10).

Ως χώροι καταφυγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλατείες, πάρκα, χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, προαύλια χώρων εκπαίδευσης, προαύλια εκκλησιών, ελεύθερα οικόπεδα, χώροι στάθμευσης κλπ. Η προτεινόμενη διάρκεια παραμονής, με βάση την οποία καθορίζεται και η απαιτούμενη υποδομή των χώρων, είναι από λίγες ώρες μέχρι δύο ημέρες. Η παραμονή σε ανοικτούς χώρους συγκέντρωσης περισσότερο από δύο ημέρες, δημιουργεί απαιτήσεις που καλύπτονται από χώρους που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και οργάνωση. 


Χώροι υποδοχής - παροχής βοήθειας

Οι χώροι υποδοχής - παροχής βοήθειας των πολιτών καθορίζονται ως εξής:

1. Γυμνάσιο Κάτω Μηλιάς
2. Β’ Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κατερίνης
3. Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης
4. Κτίριο Παλαιού Δημαρχείου Ελαφίνας στην Τ.Κ. Π. Κεραμιδίου

Στους χώρους υποδοχής θα εγκατασταθεί υγειονομικός σταθμός φροντίδας των πολιτών με μέριμνα του ΕΚΑΒ και εθελοντικών οργανώσεων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διασωστική Ομάδα Πιερίας), για την παροχή πρώτων βοηθειών και την αντιμετώπιση μικροτραυματισμών. Τον υγειονομικό σταθμό θα πλαισιώνουν εθελοντές ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι, χειρουργοί, ψυχολόγοι, κ.λ.π.) Επίσης, στους χώρους υποδοχής και ανάλογα με το χρόνο παραμονής των πολιτών, θα παρέχεται πόσιμο νερό και πρόχειρο γεύμα από ιδιωτική εταιρεία εστίασης.


Αρχικός Χώρος Συγκέντρωσης Πληθυσμού

Ο αρχικός χώρος συγκέντρωσης του πληθυσμού για την οργανωμένη απομάκρυνση, για κάθε Κοινότητα και Οικισμό:






* Αναλυτικά ολόκληρο το σχέδιο μπορείτε να το βρείτε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αλλά λογικά το σχέδιο θα δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Κατερίνης και στον ηλεκτρονικό τύπο. Επίσης θα πρέπει και με κάποιο τρόπο να ενημερωθούν και οι πολίτες που δεν χρησιμοποιούν ή δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

** Κάποια... λαθάκια εντοπίσαμε στους χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού στην Δ.Κ. Κατερίνης, που μάλλον είναι ορθογραφικά λάθη.