Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

"Πάτε κι εσείς κ΄ η πίστις σας μουρτάτες να χαθείτε. Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θέλ΄ αποθάνω...."

24 Απριλίου 1821 και σε ηλικία 33 ετών σκοτώνεται με φριχτό τρόπο από τους Τούρκους ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Αθανάσιος Διάκος.

Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν από τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, οπλαρχηγός και από τους πρώτους ήρωες νεκρούς για την ελευθερία της πατρίδας. Γεννήθηκε το 1788 και σκοτώθηκε στην μάχη της Αλαμάνας. Στην γέφυρα της Αλαμάνας ο Αθανάσιος Διάκος πολέμησε σώμα με σώμα με τους Τούρκους και όταν περικυκλώθηκε από τους Τούρκους δεν έφυγε, λέγοντας "Ο Διάκος δεν φεύγει, ούτε εγκαταλείπει τους συντρόφους του" και έμεινε να πολεμήσει μαζί με 48 παλικάρια. Τελικά τον έπιασαν οι Τούρκοι και όταν του πρόσφεραν να του χαρίσουν την ζωή του με αντάλλαγμα να αλλαξοπιστήσει και να ασπαστεί το Ισλάμ και να γίνει ανώτερος αξιωματικός στον οθωμανικό στρατό, ο Αθανάσιος Διάκος απάντησε περήφανα "Εγώ Γραικός εγεννήθηκα, Γραικός θε να αποθάνω!" Οι Τούρκοι τον θανάτωσαν με τον πιο μαρτυρικό και βάρβαρο τρόπο, σουβλίζοντας τον. Ο Αθανάσιος Διάκος δεν λύγισε και αντιμετώπισε τον θάνατο του με θάρρος λέγοντας "Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι". Μετά τον θάνατό του, οι Τούρκοι πέταξαν το σώμα του σε ένα χαντάκι. Οι Έλληνες κατάφεραν να πάρουν το σώμα του κρυφά την νύχτα και να το θάψουν.

➤ Η θυσία του Αθανάσιου Διάκου θα μείνει πάντα στην ιστορία και αποτελεί υποχρέωση όλων μας, πολιτικών και πολιτών, με τις πράξεις μας να μην αφήσουμε ποτέ να ξεχαστεί ο Αθανάσιος Διάκος και όλοι οι ήρωες, άντρες και γυναικόπαιδα που με την υπέρτατη πράξη της θυσίας των ζωών τους, μας χάρισαν το αγαθό της ελευθερίας. Τιμή και Δόξα στους ήρωες μας.