Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Le Monde: "Προειδοποίηση της Ακαδημίας Ιατρικής για τα τεστ στην μύτη και σύσταση για τεστ σάλιου στα παιδιά"

Την επικινδυνότητα των ρινοφαρυγγικών εξετάσεων (από την μύτη) επισημαίνει η Εθνική  Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας σε άρθρο της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας Le Monde.





Οι ρινοφαρυγγικές εξετάσεις «δεν είναι χωρίς κίνδυνο», προειδοποιεί η Ακαδημία Ιατρικής

Εάν και τα περισσότερα από τα δείγματα είναι καλοήθη, σοβαρές επιπλοκές έχουν αρχίσει να περιγράφονται στην ιατρική βιβλιογραφία. Όταν δεν γίνεται σωστά, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, προειδοποίησε η Ακαδημία Ιατρικής την Πέμπτη 8 Απριλίου.

Δυσφορία, πόνος ή αιμορραγία, έχουν αρχίσει να περιγράφονται ως σοβαρές επιπλοκές στην ιατρική βιβλιογραφία για αρκετές εβδομάδες, ιδίως παραβιάσεις του πρόσθιου επιπέδου της βάσης του κρανίου που σχετίζεται με κίνδυνο μηνιγγίτιδας, συνεχίζει το επιστημονικό κολέγιο, επικαλούμενο αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.

Συνεπώς, η Ακαδημία συνιστά να κρατηθούν αυτές οι εξετάσεις για εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας και συνιστά να ερωτούνται οι εξεταζόμενοι για οποιοδήποτε ιστορικό ΩΡΛ πριν προχωρήσουν. 

Συνιστά επίσης να προτιμάτε δείγματα σιέλου για παιδιά.

Προειδοποιεί επίσης για τη χρήση αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων τα γνωστά μας πλέον self test. Αυτά δεν απαιτούν τόσο βαθιά μπατονέτα όσο τα άλλα, αλλά η Ακαδημία συνιστά να ειδοποιούνται οι χρήστες για το γεγονός ότι η αυτο-δειγματοληψία μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν είναι πολύ βαθιά και στραμμένη προς λάθος κατεύθυνση η μπατονέτα.

Το ρεπορτάζ της Le Monde εδώ: www.lemonde.fr