Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Θέλετε να ψήσετε στην ύπαιθρο, στο βουνό; Διαβάστε πρώτα αυτά...

Είδατε καλό καιρό, έχετε κάποια κρέατα στο ψυγείο και λέτε δεν πάμε προς το βουνό σε καμιά ερημιά να ψήσουμε, να πιούμε καμιά μπύρα και να περάσουμε καλά.

Φορτώνετε το αυτοκίνητο και με την οικογένεια ή με την παρέα σας ξεκινάτε την εκδρομούλα σας.

Πριν όμως ξεκινήσετε, ρίξτε μία προσεκτική ματιά στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε και εσείς να περάσετε καλά, αλλά και για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως πυρκαγιές κ.α.

Έτσι σύμφωνα με την διάταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχει ισχύ από τις 1 Ιουνίου 2021 και περιλαμβάνεται στον νόμο περί "Καθορισμό μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους", αναφέρονται οι προϋποθέσεις με τις οποίες επιτρέπετε η χρήση ψησταριών σε ορισμένους χώρους και όχι φυσικά παντού. Δεν μπορείτε π.χ. να πάτε στα Πιέρια Όρη ή στον Όλυμπο, μέσα στο δάσος και να ψήνετε μπριζόλες και λουκάνικα...

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Επιτρέπεται από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, η χρήση συσκευών έψησης (όπως φορητές ψησταριές με χρήση ξυλοκάρβουνου ή υγραερίου, χτιστές ψησταριές, κ.λπ.), εντός αδειοδοτημένων ή νομίμως λειτουργούντων για το σκοπό αυτό χώρων, όπως κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, χώρους αναψυχής, μόνο σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) και 2 (μέση), ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς, και εφόσον λαμβάνονται σωρευτικά από τους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές των εγκαταστάσεων τα παρακάτω μέτρα:

α. Γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα δύο (2) τουλάχιστον μέτρων από την εστία, καθαρισμός της χαμηλής βλάστησης (όπως αποψίλωση χώρων), καθαρισμός υπόροφου, μερική αποκλάδωση (όπως κόψιμο των θάμνων και χαμηλών κλάδων των δένδρων κ.λπ.), και απομάκρυνση αυτών, καθώς και των καυστών ή εύφλεκτων υλικών, χωρίς οι ενέργειες αυτές να προσκρούουν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και, όπου αυτές απαιτούνται, εκτελούνται καθ’ υπόδειξη και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

β. Ύπαρξη παροχής ή ικανής ποσότητας νερού ή άλλων φορητών μέσων πυροπροστασίας για την αντιμετώπιση της φωτιάς, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

γ. Τοποθέτηση στους καπνοδόχους κατάλληλης διάταξης πλέγματος (σίτα) ή συσκευής για την αποτροπή εκτίναξης καυτρών - σπινθήρων.

δ. Καθαρισμός των καπνοδόχων από την αιθάλη.

ε. Σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσής της.