Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ Η ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ - Συνέντευξη με τον Γρηγόρη Μιτσοκάπα

Θεωρείται κατά γενική ομολογία ο σημαντικότερος πνευματικός φορέας της Πιερίας. Συμπλήρωσε φέτος εξήντα επτά συναπτά χρόνια δημιουργικής πορείας στα γράμματα και τις τέχνες. Το όνομα συνυφασμένο με τον Πιερικό ορίζοντα.

Βαπτίστηκε στα νάματα του πολιτισμού με τον ανάδοχο να την ονοματίζει, ως η Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

Τούτες τις ημέρες η Εστία γυρίζει διοικητική σελίδα, λόγω της εκλογικής διαδικασίας. Το θέμα βέβαια είναι διαδικαστικό, αλλά αυτό δεν αλλάζει και δεν παρεκκλίνει από την κατευθυντήρια της γραμμή. Αυτή της ανάδειξης όλων των μορφών στοχασμού, καθώς και των δημιουργημάτων του ανθρώπινου νου, με την παράλληλη καταγραφή των ιστορικών, φιλοσοφικών, λαογραφικών και μουσικών δρώμενων του τόπου μας. Αλλά και των σύγχρονων.

Το παραγωγικό έργο της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, από το ξεκίνημα στα μέσα της δεκαετίας του πενήντα, συνεχίζει ίσαμε το σήμερα, χωρίς σταματημό και αδιάλειπτα, ως… εφ ω ετάχθη.

Για την τελευταία διοικητική περίοδο, κατάλληλο πρόσωπο για να γνωστοποιήσει και να παρουσιάσει το σύνολο των δραστηριοτήτων όλων των τμημάτων του συλλόγου, είναι ο πρόεδρος της Εστίας, Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ο οποίος απαντά ευγενικά στο ερωτηματολόγιο που του υποβλήθηκε.

ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Κύριε πρόεδρε. Η τελευταία θητεία σας σε μεγάλο μέρος επηρεάστηκε από την πανδημία. Παρά όλα αυτά «προλάβατε» να παραγάγετε θετικό έργο. Σκιαγραφώντας το επιγραμματικά πως θα το χαρακτηρίζατε;

Απάντηση: Μια τριετία γεμάτη με πάνω από τριάντα δράσεις τον χρόνο όλων των εφοριών για όλες τις μορφές της τέχνης και της φιλοσοφίας, οι περισσότερες στα πλαίσια των ΕΑΡΙΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΥΣΩΝ, ενός θεσμού της Ε.Π.Μ από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο όπου οι συμπολίτες μας αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις που αναφέρονται σε όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής έκφρασης της πόλης μας, δίδοντας συγχρόνως και ένα βήμα για κάθε συντοπίτη μας δημιουργό. Πολλές όμως φορές η Εστία πραγματοποιεί συναυλίες και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ακόμη και μεσούσης της καραντίνας η Εστία πραγματοποίησε δύο απόλυτα επιτυχείς αιμοδοσίες. Επίσης συμμετείχε στο πρόγραμμα του Δ.Ο.Μ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) για τους μετανάστες με την φωτογραφική της ομάδα.. Τμήματα δε όπως τις φωτογραφίας και του φιλοσοφικού καφενείου συνέχισαν να εργάζονται διαδικτυακά.

Ερώτηση: Πέρα των άλλων τα τελευταία χρόνια προβήκατε στο «άνοιγμα» συνεργασιών με σειρά συλλόγων και φορέων, μεταξύ των οποίων και με το πνευματικό σας τέκνο, το Φεστιβάλ Ολύμπου.

Απάντηση: Είναι η αιώνια σχέση μάνας και παιδιού, γιατί όσο μεγάλο και να γίνει η μάνα θα το φροντίζει πάντα. Έτσι απήλαυσε το πιερικό κοινό πρόπερσι στην έναρξη του Φεστιβάλ Ολύμπου, την υπέροχη χορωδία και ορχήστρα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης σε έργα των Χέντελ, Κοέν, Βέρντι, Θεοδωράκη, Έλγκαρ και μαζί της την διεθνούς φήμης Ισραηλινή καλλιτέχνιδα, Liora Simon. Την έναρξη και του περυσινού φεστιβάλ σχεδίασε η Εστία για τη τιμώμενη χώρα την Αίγυπτο με ένα μουσικό ταξίδι από την Αλεξάνδρεια στην Ελλάδα με το αφιέρωμα στον στιχουργό Νίκο Γκάτσο. Όμως ο βροχερός καιρός ακύρωσε την παρουσίασή της.

Είναι άξια λόγου, η σημαντική συνεργασία με την Γερμανική ορχήστρα "Capella Remigiana" την χορωδία του Αγίου Ρεμιγκίου Κολωνίας, καθώς και την Ορχήστρα Musicart Νέου Ωδείου Κοζάνης στην αριστουργηματική εκτέλεση του “Requiem” του W.A. Mozart. Ήταν μια μοναδική συναυλία με ανεπανάληπτες ερμηνείες των σολίστ, που σίγουρα όλοι εκείνοι που κατέκλυσαν την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης θα τη θυμούνται για καιρό. Πολύ σημαντική και η συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Χαλάστρας για να συνεχίσει την λειτουργία του Κέντρου Υγείας του Δήμου Δέλτα Αξιού. Να προσθέσουμε βέβαια και την συναυλία στην αρχαία Πύδνα στην πανσέληνο του Αυγούστου, μια καθιερωμένη μουσική βραδιά η οποία κάθε χρόνο προσελκύει θεατές από όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Ως μέλος της CIOFF η Ε.Π.Μ φιλοξένησε το καλοκαίρι του 2019 στην Πιερία ομάδες χορευτικές και μουσικές από την Παραγουάη και την Ινδία με παραστάσεις στο θέατρο του πάρκου και στις πλατείες Λεπτοκαρυάς και Παραλίας Κατερίνης.

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ερώτηση: Πάντα δίδετε βαρύτητα στην αναζήτηση και καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της Πιερίας και μέσω συνεδρίων δημιουργείτε έναν πνευματικό πλούτο. Η τελευταία πρωτοβουλία;

Απάντηση: Μετά από αρκετά χρόνια έγινε η παρουσίαση των πρακτικών του 4ου επιστημονικού Συνεδρίου. Είναι ένας τόμος εννιακοσίων σαράντα σελίδων ιστορικής καταγραφής της Πιερίας στα Βυζαντινά και νεώτερα χρόνια. Το 2021 έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση του 5ου Συνεδρίου. Θα συμμετάσχουμε επίσης ως Εστία και στο αντίστοιχο συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους-Κατερίνης και Πλαταμώνος. Το συγγραφικό έργο της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, εν κατακλείδι είναι ένα μοναδικό και πληρέστατο βοήθημα στο οποίο καταφεύγουν πληθώρα φοιτητών για τις πτυχιακές εργασίες.

Ερώτηση: Κύριε Μιτσοκάπα. Η υποστήριξη στο έργο σας από την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση σας ικανοποίησε. Περιμένατε περισσότερα;

Απάντηση: Θα περίμενα από την πολιτεία και τους φορείς της να στηρίζουν περισσότερο έναν πολιτιστικό σύλλογο αυτού του βεληνεκούς, ουσιαστικά για να συνεχίζει να υπάρχει και να προσφέρει στην πόλη μας. Όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό σε θέσεις εξουσίας θα πρέπει και να γνωρίζουν και να μπορούν να εκτιμήσουν τα μεγέθη στην τέχνη, γιατί αυτές οι προσπάθειες μας δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται μόνο με τις εισφορές των μελών. Η Εστία προσφέρει τις δημιουργικές της πρωτοβουλίες στους συμπολίτες μας πάντα με ελεύθερη είσοδο. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το αντιληφθούν και να θυμούνται ότι όταν υπήρξε σημαντικό γεγονός στην πόλη, επιστρατεύτηκε ο σύλλογός μας για να σχεδιάσει τελετές όπως δύο φορές στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Επιπρόσθετα η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης φιλοξένησε στην Κατερίνη συνέδρους από Ισλανδία, Αυστρία και Πολωνία σε πρόγραμμα Erasmus για την τρίτη ηλικία το καλοκαίρι του 2019 και χαρακτηρίστηκε από όλους τους παρόντες συνέδρους ως η ποιο άρτια οργανωμένη και φιλόξενη Συνεδρία. Παράλληλα η Εστία, αναφορικά, προσφέρει στους συντοπίτες μας και όχι μόνο, με το χορωδιακό της τμήμα συναυλίες επιπέδου όπως η Χριστουγεννιάτικη-Πρωτοχρονιάτικη για τη αλλαγή του χρόνου. Ως επίσης την προπασχαλινή με σημαντικά έργα του Θείου δράματος. Μαζί με όλα αυτά αξιόλογες είναι οι συναυλίες που παρουσιάσαμε για την Αυγουστιάτικη φεγγαράδα της αρχαίας Πύδνας, το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ, την ΚΑΤΑΧΝΙΑ και τόσα άλλα που για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη από τους φορείς της πολιτείας.

Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι η προ τετραετίας πρωτοβουλία μας για αξιοποίηση σε πολυχώρο πολιτισμού του εργοστασίου εμποτισμού του ΟΣΕ Κατερίνης, διαπιστώνω ότι βρίσκει τελευταία ανταπόκριση από τον τοπικό Δήμο. Ελπίζω και εύχομαι στην υλοποίησή του.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε. Κατά γενική ομολογία θεωρείστε ένας πετυχημένος πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Αλλά δεν συνεχίζετε.

Απάντηση: Το επιτυχημένος είναι ίσως υπερβολικός χαρακτηρισμός. Γι αυτό που είμαι ικανοποιημένος είναι ότι μετά από έξη χρόνια ο κήπος της Εστίας είναι ζωντανός και νέα άνθη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο πολιτιστικός μας φορέας είναι έτοιμος για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα και ασφαλώς γι αυτό χρειάζονται νέα πρόσωπα με όρεξη και δύναμη να μας παρουσιάσουν και να υλοποιήσουν νέες προτάσεις και νέες ιδέες . Η αλλαγή των προσώπων είναι ο μόνος δρόμος για να έρθει το καινούργιο και εγώ προσωπικά θα είμαι εδώ να το υποδεχθώ και να το στηρίξω με όλη μου την αγάπη.

Ερώτηση: Τι θα πείτε και τι θα συμβουλεύσετε στη νέα-διάδοχη διοίκηση της Εστίας;

Απάντηση: Με την ελπίδα ότι η πανδημία θα υποχωρήσει και οι δραστηριότητες στον πολιτισμό θα επανέλθουν, τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με την αγάπη προς τον σύλλογο, την εμπειρία στα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων μας, να οδηγήσουν την Εταιρεία Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στην νέα εποχή, με νέες προτάσεις και νέες δράσεις που θα στοχεύουν στην μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στο έργο που εδώ και εξήντα επτά συναπτά έτη παράγει.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης