Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Σε αυτό το Πανεπιστήμιο δεν θέλω να πάω...

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με ανακοίνωση του αποκλείει τους φοιτητές-τριες που δεν έχουν εμβολιαστεί, από την γνώση και την εκπαίδευση και φυσικά από το δικαίωμα της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Έτσι επιτρέπει την είσοδο στους χώρους του πανεπιστημίου (μαθήματα, εργαστήρια, δραστηριότητες, φοιτητική λέσχη, σίτιση, βιβλιοθήκες κ.α.) μόνο σε εμβολιασμένους φοιτητές και καθηγητές.

Για τους ανεμβολίαστους προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως με ευθύνη του καθηγητή του τμήματος. Δηλαδή θα μπορούν οι φοιτητές-τριες να διαβάζουν κάποιες σημειώσεις και να συνομιλούν για απορίες τους με το καθηγητή τις... ώρες γραφείου, ενώ αν είναι... εφικτό θα έχουν την δυνατότητα σύγχρονης ή ασύγχρονης παρακολούθησης του μαθήματος.

Τα εξοργιστικά μέτρα έχουν και συνέχεια: Η δυνατότητα εξ αποστάσεως φοίτησης και οι ρυθμίσεις που περιγράφονται πιο πάνω θα ισχύσουν για το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2021-22. Το Πανεπιστήμιο δεν δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε επόμενα εξάμηνα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ένας/μια φοιτητής/τρια να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος σπουδών του/της με εξ αποστάσεως φοίτηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά πτυχία που συνδέονται με άσκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

"Ομάδα Ασφαλείας" και "Μηχανισμός Πρόσβασης": Θα υπάρχει "ειδική ομάδα ασφαλείας" που θα ελέγχει ποιοι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης ή όχι στο πανεπιστήμιο. Φοιτητής/τρια και γενικά κάθε άτομο που κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται πως βρίσκεται σε χώρο του Πανεπιστημίου ενώ δεν δικαιούται, απομακρύνεται αμέσως με οδηγίες των εξουσιοδοτημένων λειτουργών. Φοιτητής/τρια που κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται για δεύτερη φορά να βρίσκεται σε χώρο του Πανεπιστημίου ενώ δεν δικαιούται, θεωρείται πως διαπράττει σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, απομακρύνεται αμέσως με οδηγίες των εξουσιοδοτημένων λειτουργών και παραπέμπεται στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου (ΕΠΕ) του Πανεπιστημίου, η οποία θα συνέρχεται εντός 48 ωρών για να εξετάζει το παράπτωμα.

Και πάρα πολλά ακόμα μέτρα, απαγορεύσεις και περιορισμοί...

Εμάς όλα αυτά τα εξωφρενικά και εξοργιστικά μέτρα δεν μας κάνουν να βλέπουμε αυτόν τον χώρο ως ένα πανεπιστήμιο που σκοπός του είναι να προσφέρει γνώση και εκπαίδευση σε νέους και νέες. Πιο πολύ μας κάνει σαν μία κλειστή κοινότητα που επιλέγει ποιοι θα μορφωθούν και ποιοι όχι. Ποιοι θα επιβραβευθούν και ποιοι θα «τιμωρηθούν». 

Όλα τα παραπάνω μέτρα τα αποφάσισε η σύγκλητος του πανεπιστημίου που υποτίθεται αποτελείται από μορφωμένους ανθρώπους που σκοπός τους είναι να διδάξουν εκτός από γνώση, αξίες και ιδανικά στα παιδιά μας...

Δυστυχώς το μόνο ιδανικό που προωθείται γενικά στις ημέρες μας και όχι μόνο στα πανεπιστήμια, είναι αυτό της υπακοής και της συμμόρφωσης. Η «λατρεία» στο εμβόλιο. Ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε υπάκουους και μη ανυπάκουους. 

Η ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ εδώ: https://www.cut.ac.cy/news/article/?contentId=452570

* Φωτογραφία από Maike und Björn Bröskamp από το Pixabay