Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Μούσκεμα τα πράγματα...

Γράψαμε νωρίς το πρωί για την πιθανότητα να μην λειτουργήσουν προληπτικά σήμερα τα σχολεία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας.

Προφανώς οι αρμόδιοι με τα στοιχεία που είχαν στην διάθεση τους, έκριναν ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα και τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Φυσικά αν έπρεπε να παρθεί κάποια απόφαση, θα έπρεπε να είχε γίνει από χθες ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Τα σχολεία λειτούργησαν, έπαθαν κάτι τα παιδιά; Όχι από ότι γνωρίζουμε. Επιχειρήματα για το αν θα πρέπει να κλείνουν σε παρόμοιες περιπτώσεις ή όχι, υπάρχουν πολλά. «Θα κλείνουμε με το παραμικρό τα σχολεία;» θα μπορούσε κάποιος να πει, ή «αν τα κλείσουμε, που θα αφήσουν τα μικρά παιδιά οι γονείς;» κ.α. Δεν λέμε ότι είναι ούτε λάθος, ούτε σωστές αυτές οι επισημάνσεις. Ο καθένας, πάντα με την σκοπιά που βλέπει τα πράγματα έχει το δίκαιο του.

Εμείς απλά θα σας μεταφέρουμε την εικόνα που είδαμε σήμερα το πρωί σε σχολείο της Κατερίνης: Εννοείται, νερά παντού μέχρι τα πεζοδρόμια. Παιδικά παπουτσάκια και παντελόνια, μούσκεμα. Κάποια από αυτά τρέχοντας να μπουν στο σχολείο, έφαγαν και καμία τούμπα (είδαμε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις με τα μάτια μας). Η ορατότητα περιορισμένη για τους οδηγούς αυτοκινήτων (κάποιοι οδηγοί ήταν προσεκτικοί και ευγενικοί και παραχωρούσαν προτεραιότητα στα παιδιά, κάποιοι άλλοι μάλλον δεν είχε... ανοίξει το μάτι τους ακόμα), και ήθελε μεγάλη προσπάθεια και παρά την ύπαρξη σχολικού τροχονόμου για να μπορέσουν οι μικροί μαθητές-τριες να διασχίσουν με ασφάλεια τον βρεγμένο δρόμο. Κάποια παιδιά έρχονται στο σχολείο με ταξί από ορεινά χωριά του Δήμου Κατερίνης. Λογικά ο καιρός θα ήταν και εκεί χάλια. Παιδιά κρατούσαν στα χέρια τους μουσκεμένες και σχισμένες δηλώσεις self test για να μπουν στο σχολείο. Οι μάσκες τους φυσικά ήταν ήδη μούσκεμα πριν φτάσουν στο σχολείο. Άραγε είχαν μαζί τους δεύτερη μάσκα, για να αλλάξουν την βρεγμένη και να μπορούν να αναπνέουν κανονικά (κανονική αναπνοή με μάσκα, τέλος πάντων...); Γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους με αυτοκίνητα και να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε πεζοδρόμια. Κορναρίσματα, φωνές και εντάσεις από άλλους οδηγούς. Και τα παιδιά μουσκεμένα θα κάτσουν στο σχολείο μέχρι το μεσημέρι, και μάλλον η θέρμανση στα σχολεία δεν έχει πάρει εμπρός ακόμα για να στεγνώσουν. Για διάλειμμα αν συνεχίζει και βρέχει ούτε λόγος. Θα είναι όλα μαζί τα παιδιά βρεγμένα μέσα σε μία τάξη. Αλλά και να σταματούσε η βροχή και να έβγαιναν στην αυλή, θα υπήρχαν νερά παντού. Αυτή η εικόνα, αν οι καιρικές συνθήκες είναι ανάλογες και στο σχόλασμα, κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί.

Αυτά είδαμε σήμερα το πρωί, αυτά σας μεταφέρουμε...

* Φωτογραφία από Holeysocksart από το Pixabay