Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Έντονη διαμαρτυρία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ για την αδειοδότηση δύο θηριωδών Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) σταθμών στις περιοχές NATURA (ΖΕΠ) «Έλος Αρτζάν» και «Περιοχή Ανθοφύτου», στο Κιλκίς, με τις παρατυπίες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση να προέρχονται από τα ψηλότερα κλιμάκια του ΥΠΕΝ!

Η αδειοδότηση και των δύο έργων δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, μετά από θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) – μόνο που τα πρακτικά της συνεδρίασης που αφορούν το πώς προέκυψαν οι άδειες, εγείρουν πολλά ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των περιοχών NATURA.

Για το Φ/Β στη θέση "Κοτύλη", που καλύπτει το 8,5 % (!) της έκτασης της περιοχής NATURA «Έλος Αρτζάν», το ΠΕΣΠΑ γνωμοδότησε θετικά συντασσόμενο με την άποψη του Προϊστάμενου της Γεν. Διεύθ. Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που αυθαίρετα εκτίμησε ότι δεν κινδυνεύει η ορνιθοπανίδα της περιοχής, αγνοώντας στην ουσία την αρνητική γνωμοδότηση του -καθ' ύλη και βάσει νόμου- αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου που στα τεκμήρια είχε παραθέσει ακόμα και δεδομένα από κάμερες παρακολούθησης πανίδας!

Στην περίπτωση δε του Φ/Β στη θέση "Νέο Σιράκιο", που απέχει μόλις 9 μέτρα (!) από την περιοχή NATURA, παρόλο που ο ΦΔ δήλωσε εύλογη αδυναμία γνωμοδότησης λόγω της απουσίας μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) και Δέουσας Εκτίμησης επιπτώσεων, το Υπουργείο αποφάνθηκε ότι το έργο μπορεί να αδειοδοτηθεί κανονικά και η ΕΟΑ να διεξαχθεί μετά την χορήγηση της άδειας! Είναι σαν να δίνουν σε κάποιον δίπλωμα οδήγησης χωρίς εξετάσεις και να του λένε να έρθει να τις κάνει αργότερα!
 
Η άμεση επανεξέταση των αποφάσεων ως παράτυπες είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη καθώς, πέρα από την επαπειλούμενη περιβαλλοντική βλάβη, η συγκεκριμένη πρακτική ναρκοθετεί εξ αρχής τη λειτουργία του νεοσύστατου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) -από τη στιγμή που οι ΦΔ πλέον υπάγονται σε αυτόν- ενώ είναι βέβαιο ότι θα εκθέσουν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βρείτε τις γνωμοδοτήσεις του ΦΔ και τα πρακτικά των αποφάσεων, όπως και περισσότερες πληροφορίες για το θέμα εδώ: https://www.ornithologiki.gr/.../ta-nea-mas/1395-natura