Ισχύουν;
Για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της, ναι. Για τους πολίτες σίγουρα όχι!
Και για να δικαιολογήσουμε την άποψη μας, σας παραθέτουμε μία πρόσφατη προσπάθεια κατάθεσης ηλεκτρονικά αίτησης για ένα φοιτητικό επίδομα στέγασης:
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 12 πιστοποιητικά απαιτήθηκαν για να κατατεθεί η αίτηση! Υπεύθυνες δηλώσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικά εφορίας, φωτοτυπίες ταυτότητας, τραπεζικοί λογαριασμοί, υπεύθυνες δηλώσεις για αυτό που δηλώνεις αλλά και για αυτό που δεν δηλώνεις, πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας, βεβαιώσεις σπουδών, και πολλά άλλα. Τι τηλέφωνα, τι λογαριασμοί email. Όλα αυτά τα πιστοποιητικά έπρεπε να σκαναριστούν και να μετατραπούν σε αρχεία pdf. Μάλιστα κάθε πιστοποιητικό που επισυνάπτονταν θα έπρεπε να μετονομαστεί με συγκεκριμένο όνομα, υποθέτουμε για να μην κουράζεται ο υπάλληλος να βρει πιο πιστοποιητικό είναι τι. Συνολικός χρόνος κατάθεσης της αρχικής αίτησης μέσω υπολογιστή 2,5 ώρες, μην υπολογίζοντας τον χρόνο που απαιτήθηκε δια ζώσης με επισκέψεις σε διάφορες υπηρεσίες για να συγκεντρωθούν κάποια από αυτά τα πιστοποιητικά!
Και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, αφού όταν και αν εγκριθεί η αίτηση, θα απαιτηθούν και άλλα πιστοποιητικά!
Εμείς όταν ακούμε την φράση «ψηφιακή επανάσταση», υποθέτουμε ότι για την διεκπεραίωση μίας ηλεκτρονικής πράξης, κάνεις μία υπεύθυνη δήλωση που συμπληρώνεις τα βασικά, και η υπηρεσία που την καταθέτεις, αναζητά τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μέσα σε λίγα λεπτά έχεις ολοκληρώσει το αίτημά σου.
Για εμάς όλα τα παραπάνω αποτελούν «ψηφιακό μεσαίωνα»…
Τελικά στο μόνο που έχουν εκσυγχρονιστεί ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες του κράτους, είναι στην ταχύτατη έκδοση προστίμων για ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, και απόδοσης βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία. Αντί να κάνουν την ζωή του πολίτη ευκολότερη, οι υπηρεσίες του επίσημου κράτους έχουν γίνει αυθεντία στο πώς να τον ταλαιπωρούν με πιο σύγχρονο τρόπο!