Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: «Οι θηριωδίες και η κτηνωδία των Τούρκων είναι αδύνατον να συλληφθούν από λογικό ανθρώπινο μυαλό»

Γράφει ο Απόστολος Ζέρβας *

Στις 30 Μαρτίου 1822 καταφθάνει στην Χίο ο Τουρκικός στόλος υπό τον Ναύαρχο Νασούχ Ζαντέ Αλή Πασά, τον επονομαζόμενο Καρά Αλή και αποβιβάζονται χιλιάδες άτακτα στίφη υπό την καθοδήγηση του Βαχήτ Πασά πραγματοποιώντας Γενοκτονία του Ελληνικού πληθυσμού...

Η σφαγή κράτησε 5 μήνες, έως τον Αύγουστο του 1822 με άποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό αφανισμό και τον πλήρη εξανδραποδισμό των Ελλήνων.

Η διαταγή του Σουλτάνου ήταν:

1. Δολοφονία ανδρών και νέων άνω των 12 ετών - γυναικών άνω των 40 ετών και βρεφών ηλικίας έως 3 ετών.

2. Αιχμαλωσία και πώληση ως σκλάβων των γυναικών ηλικίας 3 έως 40 ετών και των αγοριών ηλικίας 3 έως 12 ετών.

3. Χαρίζεται η ζωή μόνο σε εφήβους που θα ασπάζονται το Ισλάμ.

Οι θηριωδίες και η κτηνωδία των Τούρκων στο νησί του Αιγαίου είναι αδύνατον να συλληφθούν από λογικό ανθρώπινο μυαλό.

Πυρπολείται η Σχολή της Χίου και η Μονή του Αγίου Μηνά και σφαγιάζονται όλοι ακόμη και οι λεπροί.

Φονεύονται στην περιοχή απόβασης των Τούρκων (Βροντάδο) πάνω από 3.000 άνθρωποι, αποκεφαλίζονται - γδέρνονται και κατακρεουργούνται χλευαζόμενοι για του Χριστού την Πίστιν την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Δεκάδες κληρικοί και πρόκριτοι σέρνονται µε στεφάνους αλυσσοειδείς - µε σιδηρούς όνυχες - µε πυρωµένες πυράγρες και φυλακίζονται σε πρόχειρες φυλακές όπου υπόκεινται σε φρικτώδη βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσουν και βρίσκουν θάνατο μαρτυρικό.

Το τουρκικό ιππικό πρόλαβε όσους περίμεναν τα ελληνικά καράβια για να διαφύγουν στα βορειοδυτικά της νήσου και τους ποδοπάτησε.

Εν συνεχεία άρχισε η σφαγή ανδρών - γυναικών και παιδιών στην στεριά και στην θάλασσα (εκείνων που κολυμπούσαν για να γλυτώσουν). Κατασφάζονται ανηλεώς 10.000 Χιώτες και Χιώτισσες.

Η θάλασσα καθ’ όλη την έκταση της παραλίας και σε αρκετό βάθος βάφεται κόκκινη από το αίμα, ενώ πολλές Χιώτισσες για να γλυτώσουν την ατίμωση - την σκλαβιά ή έναν βασανιστικό θάνατο επιλέγουν την οδό της αθανασίας και κατακρημνίζονται στα βράχια μαζί με τα παιδιά τους, όπως έπραξαν οι Σουλιώτισσες.

Ο Βαχήτ Πασάς στα απομνημονεύματά του γράφει ότι η διαταγή προς τα Τουρκικά στίφη ήταν να του φέρουν όσες περισσότερες κομμένες γλώσσες - μύτες και αυτιά για να αποκομίσουν μεγαλύτερο αντίτιμο.

Οι δρόμοι στην πόλη της Χίου είναι τόσο κόκκινοι από το ξεραμένο αίμα ώστε μοιάζει να είναι ολόκληρη στρωμένη με πορφυρά χαλιά σύμφωνα με τα λεγόμενα Ευρωπαίων παρατηρητών, ενώ το λιμάνι της έχει τόσο γεμίσει από πτώματα, ώστε δυσκολεύεται η πρόσβαση των πλοίων.

Η λεηλασία και η καταστροφή είναι απίστευτες καθώς οι βάρβαροι Τούρκοι εκριζώνουν τα δένδρα βάζουν εκ νέου φωτιά στα σπίτια που ήδη έχουν καεί.

Η μαγευτική Χίος με τα Γενοβέζικα παλάτια και τους πύργους έχει μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο γεμάτο καμμένα ερείπια , ενώ έχει στηθεί ένα τεράστιο σκλαβοπάζαρο για τα αιχμάλωτα γυναικόπαιδα.

Στις γειτονιές της Σμύρνης σφάζουν αιχμαλώτους για διασκέδαση, επειδή δεν μπορούν να τους πουλήσουν.

Ο αιμοσταγής Σουλτάνος Μαχμούτ Β διοργανώνει δείπνο στους Ευρωπαίους διπλωμάτες και το κυρίως πιάτο είναι ένα κεφάλι Χιώτη.

Όταν κατέφθασε στο νησί ο Ελληνικός στόλος, ο 29χρονος νεαρός τότε Κωνσταντίνος Κανάρης εκδικείται τους σφαγείς της Χίου πυρπολώντας την τουρκική Ναυαρχίδα Mansur Al-Liwa με τα 84 κανόνια , αφανίζοντας 2.500 Τούρκους και τον Καρά Αλή πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά κατορθώματα της παγκόσμιας ιστορίας.

Χρέος όλων μας η τιμή και η μνήμη των ένδοξων Ελλήνων!

* Απόστολος Ζέρβας - Παιδίατρος (Πρώην σύμβουλος στο Υπ. Υγείας - Συνεργάτης Παιδιατρικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ 1991-1997)