Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια από το οδυνηρό 1919, όταν Έλληνες Πόντιοι μαρτύρησαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Η “μαύρη” αυτή ημέρα, δεν ξεχάστηκε και δε θα ξεχαστεί ποτέ. Είναι ημέρα τιμής των νεκρών μας, ημέρα σεβασμού στους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους και αλησμόνητη ημέρα μνήμης, όλων όσων συνέβησαν στον Ποντιακό Ελληνισμό, που μέχρι και σήμερα μετράει τις πληγές του.

Αποτελεί χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που έφεραν οι ξεριζωμένοι Πόντιοι στον τόπο μας, την οποία σεβόμαστε και οφείλουμε να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές, ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ το θάρρος, ο αγώνας και η αυτοθυσία των ανθρώπων αυτών που παρά τα όσα πέρασαν, παρέμειναν ενωμένοι και αναγεννήθηκαν προσφέροντας σε όλους μας ένα μάθημα ζωής, ελπίδας και αισιοδοξίας. Η γνώση της ιστορίας μας άλλωστε, θέτει γερά θεμέλια για ένα δυναμικό μέλλον.

Ας έχουμε στη μνήμη μας τον Ποντιακό Ελληνισμό ως ζωντανό παράδειγμα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αναλογιζόμενοι την αξία της πίστης και την εκ βαθέων αγάπη για την πατρίδα.

Σοφία Μαυρίδου
Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πιερίας


Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τιμούμε σήμερα τη Μνήμη των 353000 τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Μνημονεύουμε τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού από τα πατρογονικά εδάφη του, τον ξεριζωμό μιας από τις πλέον μακραίωνες και αδιάλειπτες παρουσίες στην ιστορία του Ελληνισμού.

Επιπλέον, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας, στο δίκαιο αίτημα και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας, το οποίο αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα.

Έως ότου ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε με απόλυτο σεβασμό, προσήλωση και με κάθε τρόπο, σε αυτό τον μεγάλο εθνικό στόχο ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης και αποτροπής στο μέλλον, εγκλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο, την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.

Σήμερα, οι απόγονοι των δολοφονηθέντων και των εκτοπισθέντων από τις πατρίδες τους, δεν έχουν ξεχάσει τις τουρκικές φρικαλεότητες. Αλλά δεν ξεχνάει όλος ο Ελληνισμός. Καλώ τους συμπολίτες μας, ως ένα Αγιοκέρι Μνήμης & Τιμής, να συμμετάσχουμε όλοι μαζί στις εκδηλώσεις της τραγικής επετείου της 19ης Μαΐου.

Κώστας Κουκοδήμος
Δήμαρχος Κατερίνης



Μήνυμα Δ.Ε.Ε.Π. Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Η 19η Μαΐου αποτελεί Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Όλοι οι Έλληνες υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που συντελέστηκε στον Πόντο.

Το φρόνημα και η ελληνική τους συνείδηση παρέμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων, ακόμα και υπό τουρκική κατοχή, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αποτελούν ένα εκλεκτό τμήμα του ελληνισμού.

Η συμβολή των Ποντίων, μετά τη Γενοκτονία, στην ανόρθωση της Ελλάδας, στην οποία εγκαταστάθηκαν, ήταν και είναι σημαντικότατη.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους. Να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους, τη μοναδική κουλτούρα τους.

Ένας λαός με όπλο την ιστορία του, μπορεί να ερμηνεύσει σωστά το παρελθόν, να σταθεί κριτικά στο παρόν και να σχεδιάσει αισιόδοξα το μέλλον.

Το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μπορεί να οικοδομηθεί με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, μόνο αν στηρίζεται στην ιστορική αλήθεια και την αυτογνωσία των Λαών.

Κι αυτή την ιστορική αλήθεια για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού οφείλουμε να την αποκαταστήσουμε διεθνώς. Γιατί όπως είπε και ο Ιωάννης Καποδίστριας «Στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας».

Δεν ξεχνώ…
ΔΕΕΠ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΔ