Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ψήφισε μικρό κόμμα...

Δεν θα σου πούμε όμως εμείς ποιο να ψηφίσεις...

Γκρινιάζεις όλη την ημέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ τους στολίζεις με διάφορα κοσμητικά επίθετα, δεν έχεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου. ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, φόροι σε πνίγουν. Δεν έχεις χρήματα για καύσιμα. Από το σούπερ μάρκετ αγοράζεις μόνο τα βασικά. Δεν έχεις να πληρώσεις το νοίκι, το φροντιστήριο των παιδιών, να τα αγοράσεις ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια. Να σπουδάσεις τα παιδιά σου.

Και κάποιοι ευθύνονται για τον εφιάλτη που καθημερινά ζεις. Κάποιοι τα έχουν κάνει μπάχαλο, έχουν αποτύχει και εσύ το ξέρεις καλύτερα από όλους, γιατί τις συνέπειες της αποτυχίας και της ανικανότητας τους τις βιώνεις εσύ, όχι αυτοί. Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές και όλα τα κομματικά στελέχη αυτής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων δεν έχουν ανάγκη. Ζουν πλουσιοπάροχα, παίρνουν παχυλούς μισθούς και σε εσένα σου πετάνε ψίχουλα σε μορφή επιδομάτων. Ο χορτάτος δεν μπορεί να καταλάβει την αγωνία του πεινασμένου. Αυτοί ζουν σε ένα διαφορετικό σύμπαν, δεν έχουν καμία σχέση με εμάς τους υπόλοιπους. Με τους μεροκαματιάρηδες, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους χωρίζει το χάος. 

Αυτοί που ευθύνονται για την δυστυχία σου έχουν «ονοματεπώνυμο» και «παρελθόν». Τους ξέρεις. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, διαδέχτηκαν το ένα το άλλο στην εξουσία με πρόθεση (προεκλογικά...) να σου προσφέρουν μια καλύτερη ζωή και αφού απομακρύνθηκες από την κάλπη, όχι απλά έπαθαν αμνησία σε ότι σου υπόσχονταν, αλλά έκαναν ότι περισσότερο γινόταν για να υποφέρεις. Δεν το λέμε εμείς. Η πραγματικότητα που ζούμε το λέει. Η καθημερινότητα μας είναι ο καλύτερος μάρτυρας όλων αυτών που λέμε. Τώρα αν εσύ είσαι «βολεμένος», έχεις πιάσει την καλή και δεν σε αγγίζουν όλα αυτά, δεν χρειάζεται να συνεχίσεις να διαβάζεις άλλο. Δεν είναι για εσένα αυτό το κείμενο. Μπορείς να ανοίξεις την τηλεόραση και να δεις τα δελτία ειδήσεων των "μεγάλων" καναλιών. Και μετά να βγεις έξω, να φουλάρεις το αυτοκίνητο σου με βενζίνη 3 ευρώ το λίτρο, να πληρώσεις 4 ευρώ για ένα πιτόγυρο και άλλα τόσα για ένα καφέ. Να πληρώσεις 1,30 το γάλα και 2 ευρώ το ψωμί. Και να μην σε νοιάζει καθόλου. Για αυτό σου λέω, δεν είναι για σένα αυτό το κείμενο. Είναι για όλους τους άλλους. Και είναι πολλοί, είμαστε πολλοί. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουμε σωστές αποφάσεις, γιατί κάναμε λάθη. Όλοι αυτοί οι πολιτικοί δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά, δεν ήρθαν στην ζωή μας ουρανοκατέβατοι. Εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα να καθίσουν στον σβέρκο μας και να μην μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι. Αλλά μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι, να ξανακοιτάξουμε με ελπίδα το μέλλον, να ονειρευτούμε. Φτάνει να το καταλάβουμε, ότι έχουμε αυτή τη δύναμη. Και καλύτερη ευκαιρία από τις εκλογές δεν υπάρχει. Ίσως να είναι και η τελευταία μας ευκαιρία. Για αυτό ας μην κάνουμε λάθος ξανά. Αν τα μεγάλα πολιτικά κόμματα παραμείνουν στην εξουσία, είτε μόνα τους, είτε μέσα από "συνεργασίες", είμαστε τελειωμένοι. Είναι αυτοί ή εμείς. Αν δεν το καταλάβουμε, θα συνεχίσουμε να ζούμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά την κόλαση του.

Έχεις και έχουμε επιλογή. Διάλεξε ένα μικρό πολιτικό κόμμα που δεν κυβέρνησε ποτέ, που δεν είχε και δεν έχει σχέσεις με την εξουσία. Μάθε ποιοι είναι σε αυτό. Τι λένε, τι πιστεύουν. Δεν πρόκειται από την τηλεόραση ή τις εφημερίδες να μάθεις τίποτα. Κάνε την δικιά σου έρευνα. Χρησιμοποίησε το διαδίκτυο και εξερεύνησε. Πάνε σε κάποια πολιτική συγκέντρωση και άκουσε τους. Υπάρχουν δεκάδες αξιόλογα μικρά κόμματα με στελέχη που θα σε εκπλήξουν ευχάριστα με τα πιστεύω τους, αλλά και τις γνώσεις τους. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη σημασία και αξία έχει η ψήφος σου. Μπορεί να αλλάξει την ζωή σου, της οικογένειας σου είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο, αναλόγως την επιλογή που θα κάνεις.

Κάνε την σωστή επιλογή. Στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν ψήφισε με μυαλό. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον σου, το δικό μου και όσων αγαπάς και νοιάζεσαι. Ψήφισε μικρό κόμμα. Δεν θα σου πούμε εμείς ποιο, αυτό εσύ πρέπει να το βρεις...

* Φωτογραφία από Peggy und Marco Lachmann-Anke από το Pixabay