Η κοινή λογική υποδεικνύει ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα γίνεται δημόσια διαβούλευση, φανερά ώστε όλοι να δουν και να σχολιάσουν το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί, όλοι να μπορούν να βλέπουν τα σχόλια άλλων, όλοι να δουν και να σχολιάσουν τις τοποθετήσεις -αν υπάρχουν- των ενδιαφερόμενων εταιρειών, και πάει λέγοντας.
---------------------
➤ Η ανακοίνωση του υπουργείου:
Δημόσια Διαβούλευση για τις Κατασκευές Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης.
Προκηρύξεις / 9 Ιουνίου, 2022
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επικαιροποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης, σύμφωνα με την περ.α της παρ.2 του άρθρου 29 του ν.4635/2019.
Σχόλια μπορούν να υποβάλλονται έως και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ggtt@mindigital.gr.
--------------------
Δημόσια διαβούλευση σημαίνει, πως ο πολίτης θα μπορεί να καταθέσει δημόσια τα σχόλια του και μιας που αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για τα όρια ακτινοβολίας για την ασφάλεια του πολίτη, για το που θα τοποθετηθούν οι κεραίες, πόσες κεραίες θα τοποθετηθούν, το αν θα υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος, κ.α.
Μέσω email και όπως αποφάσισε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω. Αυτό δεν λέγεται δημόσια διαβούλευση. Πώς θα πάρει χαμπάρι ο πολίτης για την διαβούλευση; Θα πρέπει να μπαίνει σε κάθε Υπουργείο και να ψάχνει. Και άντε βρήκε ένα νομοσχέδιο που τον ενδιαφέρει, πώς ξέρει ποιος θα διαβάσει το email του, αν διαβαστεί. Και πώς θα ξέρει τι έχουν σχολιάσει οι άλλοι; Αυτή δεν είναι δημόσια, αλλά «κρυφή» διαβούλευση!
Και άντε εμείς, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, δεν γνωρίζουμε π.χ. για τα όρια ακτινοβολίας των κεραιών και τους διάφορους τεχνικούς όρους. Δεν θα έπρεπε να έχουμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε από επιστήμονες, ερευνητές και εξειδικευμένους σε αυτό το θέμα πολίτες, για ποια είναι τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας; Για το πόσες κεραίες επιτρέπονται σε μία περιοχή; Για το αν π.χ. η τοποθέτηση μίας κεραίας σε συνδυασμό με άλλες που τυχόν υπάρχουν στην ίδια περιοχή αυξήσει ή όχι την ακτινοβολία; Είναι πολλά τα ερωτήματα και με τον τρόπο που έγινε η «διαβούλευση» δεν θα πάρουμε απαντήσεις. Απλά θα δούμε ψηφισμένο το νομοσχέδιο χωρίς να έχουμε ουσιαστικά ενημερωθεί.
Την επόμενη φορά, προτρέπουμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να καλέσει τους πολίτες να στείλουν τα σχόλια τους με... ταχυδρομικό περιστέρι!
➤ Για όποιον και όποια ενδιαφέρεται να διαβάσει τι περιλαμβάνει το εν λόγο νομοσχέδιο, μπορεί να το διαβάσει και μόνο να το διαβάσει, χωρίς να σχολιάσει, εδώ: mindigital.gr