Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ψηφιακές «μπούρδες»...

Σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες, η κατάθεση αίτησης για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους".

Υποτίθεται (λέμε τώρα..) ότι οι ψηφιακές εφαρμογές θα βοηθήσουν τους ανθρώπους και θα κάνουν την ζωή τους ευκολότερη. Τελικά όμως μόνο αυτό δεν γίνεται. Μπερδέματα, αδυναμία κατανόησης, πολυπλοκότητα, σύγχυση, καταφέρνουν τελικά να απογοητεύουν τον μέσο χρήστη αυτών των εφαρμογών.

Το βασικότερο όλων είναι όμως η εξάρτηση από αυτές τις νέες τεχνολογίες και το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι υπηρεσίες που στο παρελθόν τις είχες έστω με κάποια ταλαιπωρία, τώρα δεν θα μπορείς να τις ωφελείσαι.

Στο πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" λοιπόν χρειάζεται να έχεις κινητό νέας τεχνολογίας, εφαρμογές όπως Apple Pay η Google Pay, NFC και Viva Wallet.

Γιατί, δεν θα μπορούσε να δοθεί απλά ένας κωδικός που θα τον δείχνεις εκεί που θέλεις να πας; Γιατί θα πρέπει να έχεις όλες αυτές τις εφαρμογές, να κάνεις λογαριασμούς, να τους ενεργοποιείς και πάει λέγοντας;

Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση επαίρεται για το "έργο" της, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ο πολίτης τελικά ταλαιπωρείται περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την σκοπιμότητα όλων αυτών των πολύπλοκων εφαρμογών. Ίσως, για να δημιουργηθεί η ανάγκη να έχουμε όλοι μας έναν ενιαίο "αριθμό" που θα μας "εξυπηρετεί" στις συναλλαγές μας, κάτι που θα επιφέρει κάποια στιγμή την απόλυτη εξάρτηση, γιατί χωρίς αυτόν τον "αριθμό δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα. Η δυσαρέσκεια πάντα φέρνει την ανάγκη της "απλούστευσης", που τελικά γίνεται υποδούλωση...