Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Παιδίατρος Απόστολος Ζέρβας: «Το πιο σημαντικό για ένα εμβόλιο είναι να έχει τις ελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες»

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Focus FM 103.6 και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη παραχώρησε σήμερα το πρωί, ο συμπολίτης μας ιατρός κ. Απόστολος Ζέρβας.

➤ Ο κ. Ζέρβας μίλησε για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και ένα απόσπασμα των όσων είπε είναι τα παρακάτω: «Από την μια μεριά αισθάνομαι υπερήφανος για τις σπουδές που έχω κάνει στο ΑΠΘ και τους δασκάλους που είχα και οι οποίοι με έμαθαν ιατρική και για τα χρόνια που δίδασκα στο πανεπιστήμιο σε φοιτητές και ειδικευμένους, οι περισσότεροι από αυτούς διαπρέπουν είναι πάρα πολύ καλοί γιατροί γιατί φροντίζαμε να τους μαθαίνουμε την σωστή ιατρική και να τους λέμε την αλήθεια. Από την άλλη μεριά είμαι όμως πολύ απογοητευμένος για όλο αυτό που γίνεται αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια με τα αναληθή και ανακριβή ιατρικά που ακούμε από συναδέλφους είτε από την τηλεόραση είτε από το ραδιόφωνο και γενικά από τα ΜΜΕ.

Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας που εφαρμόζεται μέσα σε 6 μήνες όταν το ελάχιστο δοκιμών για την αποτελεσματικότητα του και τις τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι τα 5 έτη (ενώ φάρμακα που παίρνουμε σήμερα και αύριο δεν υπάρχουν μέσα στον οργανισμό μας, κάνουν 10 έτη για να εγκριθούν) και λέμε μάλιστα ότι αυτό το εμβόλιο είναι επικαιροποιημένο, ανανεωμένο και δίνεται σε παιδιά κάτω των 14 ετών χωρίς καν έρευνες και το εμβόλιο αυτό στηρίζεται στο RNA, δηλαδή δίνει πληροφορίες στο κύτταρο να παράγει την ακίδα, η οποία όμως κυκλοφορεί στο αίμα, πηγαίνει σε όλα τα όργανα και κάνει ζημιά γιατί είναι τοξική και κάνει ζημιά στο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των νεογνών που κυοφορούν οι γυναίκες που είναι εμβολιασμένες και το έχουν κάνει κατά την διάρκεια της κύησης. 

Απαγορεύεται να κάνουμε εμβόλια κατά την κύηση. Απαγορεύεται να κάνουμε εμβόλιο όταν το ανοσοποιητικό μας είναι εξασθενημένο. Επομένως ένα εμβόλιο που δεν έχει πάρει έγκριση, αλλά είναι περιστασιακό καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι.

Το να κάνεις συχνά εμβόλια μπορείς να δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς οι παιδίατροι κάνουμε εμβόλια για 17-18 νόσους και με μία ένεση μπορούμε να καλύψουμε ακόμα και 4 νοσήματα (π.χ. με ένα εμβόλιο καλύπτουμε την Ερυθρά, Ιλαρά, Παρωτίτιδα και Ανεμοβλογιά για όλη την ζωή ενός παιδιού). Τώρα κάνουμε 4 δόσεις για έναν ιό και δεν έχουμε προστασία.

Το πιο σημαντικό για ένα εμβόλιο είναι να έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Και ένα περιστατικό θανάτου που να σχετίζεται με την διενέργεια εμβολιασμού αποτελεί αιτία διακοπής της εκστρατείας. Είναι βασικές αρχές της Ιατρικής και κανόνες απαραβίαστοι. Όπως και το σώμα μας το καθορίζουμε εμείς, κανένας άλλος. Όπως επίσης είναι απαράδεκτο να έχουμε χιλιάδες υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας εδώ και 10 μήνες χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.»

➤ Μπορείτε να ακούσετε όλα όσα είπε ο παιδίατρος κ. Απόστολος Ζέρβας στο youtube και από το 1.52.03 του βίντεο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=waPaunpsaKs

➤ Επίσης μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή και στην σελίδα του Focus FM 103.6

➤ Για το ίδιο θέμα ο κ. Ζέρβας έκανε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:


ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ :

• Τα εμβόλια δεν αποτελούν θεραπεία, αλλά είναι πρόληψη.

• Η διάρκεια προστασίας από τον λοιμογόνο παράγοντα πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσια, άλλως όταν επαναλαμβάνεται συχνά, όπως με τα mRNA εμβόλια κατά του κορωνοϊού, υπάρχει κίνδυνος να επέλθει αντίθετο αποτέλεσμα (συχνότερη ή ακόμη και βαρύτερη λοίμωξη όπως αποδεικνύει ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ).

• Η ανοσία που θα προκαλούσε έπρεπε να είναι έναντι του τμήματος RBD της ακίδος (Receptor Binding Domain), δηλαδή έναντι του "κλειδιού", το οποίο ξεκλειδώνει το κύτταρο ώστε να εισέλθει ο ιός. Η θέση αυτή είναι ίδια σε όλες τις μεταλλάξεις, ενώ ολόκληρη η ακίδα αποτελεί αγγειακή τοξίνη.

• Η τεχνολογία για την παρασκευή του συγκεκριμένου εμβολίου είναι απλή, επομένως έπρεπε να είναι φτηνότερο από τα κλασσικά εμβόλια της γρίπης.

• Η συντήρηση σε καταψύκτες (-80 C) αποτελεί μειονέκτημα.

• Η χορήγηση του θα ήταν προτιμότερο να γίνει ενδορρινική, διότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί άμυνα στην είσοδο του αναπνευστικού συστήματος.

Έτσι θα εκμηδενίσουμε την μετάδοση, ενώ με την ενδομυική χορήγηση (ένεση) η ακίδα εισέρχεται στην αιματική κυκλοφορία και κατευθύνεται σε όλα τα όργανα.

• Το πιο σημαντικό για ένα εμβόλιο είναι να έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες), ενώ ακόμη και ένα περιστατικό θανάτου που να σχετίζεται με την διενέργεια εμβολιασμού αποτελεί αιτία διακοπής της εκστρατείας.

-------------------------------


* Ο κ. Απόστολος Ζέρβας είναι συνταξιούχος παιδίατρος, σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, ενώ ήταν και πρώην σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2004 - 2009.