Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Δημήτρης Γάκης: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΛΕΥΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ;

Στην λευκή σκόνη που εμφανίστηκε μετά την πτώση του Antonov έξω από την Καβάλα αναφέρθηκε ο γιατρός και πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ  Δημήτρης Γάκης με ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

➤Τι έγραψε ο κ. Γάκης:

«Η αντιμετώπιση Χημικών απειλών απαιτεί καλή γνώση της Χημείας. Στο άρθρο της, επί του θέματος της λευκής σκόνης, η Καθημερινή, βάσει πληροφοριών που έλαβε ήταν απολύτως καθησυχαστική: «Καμία επικινδυνότητα δεν παρουσιάζει η λευκή σκόνη», γράφει, σύμφωνα με πηγές από Στρατό και από ΕΛΑΣ.

Εξηγεί,παρακάτω ότι η λευκή σκόνη μπορεί να προέρχεται από γύψο που μπαίνει αντί εκρηκτικής γόμωσης στα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων ή από τα πλαστικά δακτυλίδια των όλμων ή από τα φωτιστικά βλήματα όλμων που έχουν «καπνογόνο φωσφόρο»

Αλίμονο αν αυτή ήταν η γνωμάτευση των ειδικών του Στρατού. Θα πρέπει να ξαναπεράσουν εκπαίδευση διότι:

- Ο γύψος γίνεται αμέσως αντιληπτός αν ρίξεις λίγο νερό επάνω του. Επίσης δεν ερεθίζει τα χείλη και τα μάτια όπως είπαν οι πυροσβέστες, που προσέγγισαν πρώτοι την τοποθεσία και για αυτό απομακρύνθηκαν

- Ούτε η σκόνη των πλαστικών δακτυλιδιών των βλημάτων όλμου είναι ερεθιστική

- Τι μένει; Τα φωτιστικά βλήματα όλμου που περιέχουν λευκό φωσφόρο που οξειδώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας σε πεντοξείδιο του φωσφόρου που είναι λευκή σκόνη. Αυτό σε επαφή με βλεννογόνους (χείλη, μάτια) που είναι υγροί μετατρέπεται σε φωσφορικό οξύ που ερεθίζει και ενέχει κίνδυνο. Κανονικά θα έπρεπε η αντίδραση να είχε γίνει στην περιοχή, με την υγρασία του περιβάλλοντος και η λευκή σκόνη να εξαφανιστεί. Όμως η υψηλή θερμοκρασία από την καύση του αεροσκάφους, αλλά και ο καύσωνας εξαφάνισαν την υγρασία, η οποία, όμως θα επανέλθει σιγά σιγά.

Για αυτόν τον λόγο ούτε ακίνδυνη είναι η περιοχή, ούτε πρέπει τα συνεργεία να πάνε χωρίς εξοπλισμό προστασίας, εκτός εάν διαπιστώσουν ότι πρόκειται, όντως για γύψο.»