Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Τι μπορεί να βρίσκεται σε αυτό το χώρο; Εκτός από τα χόρτα φυσικά... (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

«Αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου», «οι παρεμβάσεις επιχειρούν να αναδείξουν το ....., να αναζωογονήσουν τον περιβάλλοντα χώρο, με την σπουδαία για την Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή ιστορική υπόσταση, το οποίο δυστυχώς γνώριζε επί σειρά ετών εικόνα εγκατάλειψης.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη φάση των εργασιών περιλαμβάνει τον εξωραϊσμό του χώρου, με έμφαση στην πλακόστρωσή του με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και με επενδύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στο Μνημείο. Σε επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου προγραμματίζονται: η βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του, με επίκεντρο τη φωταγώγηση του Μνημείου, τη δημιουργία ανθώνων και τη δεντροφύτευση του χώρου.»


Αυτά λοιπόν έλεγε με δελτίο τύπου ο Δήμος Κατερίνης στις 8 Οκτωβρίου 2020, για την αναβάθμιση του χώρου όπου βρίσκεται το μνημείο του ήρωα Συνταγματάρχη Σβορώνου, εδώ: «Αναβαθμίζει τα μνημεία της πόλης ο Δήμος Κατερίνης».

➤ Λιγότερο από δύο χρόνια από τότε, επισκεφτήκαμε χθες Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 τον χώρο του μνημείου και αυτά που αντικρίσαμε ήταν εικόνες εγκατάλειψης με τα χόρτα να έχουν την τιμητική τους και βλέποντας την "ανάπτυξη" τους, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι έχει πολύ καιρό να περάσει από εκεί συνεργείο του Δήμου Κατερίνης και να καλλωπίσει τον χώρο. Και δεν πιστεύουμε όταν μας έλεγαν στο δελτίο τύπου του Δήμου Κατερίνης ότι προγραμματίζεται η δημιουργία ανθώνων και δεντροφύτευση, να εννοούσαν τα χόρτα που είδαμε;

Δυστυχώς οι εικόνες εγκατάλειψης δεν είναι μόνο από τα χόρτα που κοντεύουν να γίνουν "δεντράκια", αλλά από την γενική εικόνα ερήμωσης του χώρου:

Εκτός του μνημείου δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον χώρο. Μία ταμπέλα με κάποιες πληροφορίες για τον Συνταγματάρχη Σβορώνο, για το τι έγινε εκεί. Ένα παγκάκι να κάτσεις να ξεκουραστείς. Ένα κιόσκι να προφυλαχτείς από τον ήλιο. Μια βρύση με νερό για να δροσιστείς. Δεν υπάρχει πάρκινγκ, και στο μνημείο μόνο με αυτοκίνητο μπορεί να πάει κάποιος. Δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση, αφού αναγκάζεσαι να περπατήσεις στον δρόμο ανάμεσα σε αυτοκίνητα. Το μνημείο δεν φαίνεται από τον δρόμο, αν δεν γνωρίζεις ότι είναι εκεί, δεν το βλέπεις. Καμία υποδομή στον χώρο που βρίσκεται το μνημείο του ήρωα που απελευθέρωσε την πόλη μας. Εκτός από την μαρμάρινη βάση και φυσικά τους κυβόλιθους...