Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Δημήτρης Μπέης: «Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε»

Επιμέλεια άρθρου Δημήτριος Μπέης


Έξοδος της χώρας από την αυξημένη εποπτεία μετά από δώδεκα (12) χρόνια αλλά και μονόδρομος η συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Πριν από δώδεκα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την είσοδο της Ελλάδος σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας από την Ε.Ε. Ακολούθησαν προσπάθειες για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομικό «συμμάζεμα» με μεγάλες θυσίες από τους Έλληνες πολίτες . Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα αφού πρώτα είχε δημιουργήσει πολλές «ψεύτικες» προσδοκίες στον ελληνικό λαό κατάφερε να οδηγήσει την χώρα σε capital control και να την χρεώσει με πάνω από 80 δις με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της.

Στις 20 Αυγούστου 2022, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισαν την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, τη συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ώστε η χώρα να επανέλθει στην οικονομική ομαλότητα. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία.

Η αναφορά μου σε συνετή δημοσιονομική πολιτική έχει να κάνει: 

1. Με την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος για να μη ξαναζήσουμε τα ίδια 

2. Διότι η έξοδος της χώρας από την αυξημένη εποπτεία, συμπίπτει δυστυχώς, με την εκτόξευση σε επίπεδα ρεκόρ του κόστους ενέργειας, η οποία συμβάλει στην ακρίβεια και σε πληθωρισμό περίπου στο 11% μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία 

3. Γιατί θα πρέπει να εξυπηρετείται και να μειώνεται το χρέος και να επιτευχθεί ο στόχος για την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ το 2023. 

 Παράλληλα θα πρέπει να στηριχθούν: άνεργοι, πολίτες με χαμηλό εισόδημα, πρωτογενής τομέας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αναπτυξιακή πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο μόνο η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος ανέρχεται σε 1,5 δισ. Ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος .Η αναπτυξιακή πολιτική μέσω της παραγωγής και της αύξησης των εξαγωγών θα συμβάλει να καταγραφεί το πολυπόθητο πλεόνασμα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτος.

Η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, αποπληρώνει το ΔΝΤ και γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία .Επόμενος στόχος είναι η ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα.

«Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε. Γιατί ξέρουμε, πλέον, ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους και ειδικά για τους νέους.»