Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, παιχνίδια και εργαστήρια.
Η Γιορτή Πουλιών στο Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης διοργανώνεται από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, και θα συμμετέχουν με δραστηριότητες για τα παιδιά το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Ανατολικού Ολύμπου (πρώην ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου), καθώς και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1993 με το συντονισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα. Φέτος, η Γιορτή των Πουλιών κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί μία δράση παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.
Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι της μετανάστευσης και σημείο διέλευσης εκατομμυρίων πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών για να περάσουν το χειμώνα, ενώ το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού βρίσκεται κάτω από έναν από τους βασικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους της Ευρώπης.
Ο υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης
Ο υγρότοπος Νέας Αγαθούπολης είναι ένας χαρακτηριστικός παράκτιος μεσογειακός υγρότοπος, ο οποίος ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού. Είναι γνωστός για τις χιλιάδες πάπιες που φιλοξενεί το χειμώνα, όταν έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν κιρκίρια, γκισάρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες και άλλα είδη. Επίσης, οι καπακλήδες και οι πρασινοκέφαλες βρίσκονται εδώ όλο το χρόνο, οι σαρσέλες περνάνε κατά τη μετανάστευση, ενώ οι σπάνιες βαλτόπαπιες κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι.
Ακόμη, ο καλαμόκιρκος, ο στικταετός, ο πορφυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα, η βαρβάρα, ο θαλασσοσφυριχτής και ο αργυροπελεκάνος είναι κάποια από τα σημαντικά ή και σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην περιοχή της Νέας Αγαθούπολης, αλλά αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής είναι ο εντυπωσιακός θαλασσαετός, που εφορμά από το δέλτα του Αλιάκμονα στον υγρότοπο για να αναζητήσει τροφή. Είναι ένα από τα λίγα ζευγάρια θαλασσαετών που ζουν στην Ελλάδα.