Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης ταυτοποιήθηκαν και τα 7 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων και οι 2 «εγκέφαλοι» της οργάνωσης.
Τηλεφωνούσαν σε ξενοδοχεία με το πρόσχημα κράτησης δωματίων και αποσπούσαν τραπεζικά στοιχεία στέλνοντας απατηλά μηνύματα.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 30 άτομα που διέθεσαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για την μεταφορά χρημάτων που αποσπούσαν τα μέλη της οργάνωσης.
Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 185.000 ευρώ.
Εξιχνιάσθηκαν μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τριπόλεως, απάτες σε βάρος ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 7 ημεδαπών ανδρών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα 2 αρχηγικά μέλη συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους, εξαπατώντας ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.
Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος (link), που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Με αυτή την μέθοδο, υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν οι παθόντες στην απατηλή ιστοσελίδα και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.
Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022, διέπραξαν 9 απάτες και 5 απόπειρες απάτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μαγνησία και Αττική.
Σε μία περίπτωση εξαπάτησαν γιατρό σε περιοχή της Αττικής με το πρόσχημα της καταβολής ιατρικής αμοιβής.
Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 185.000 ευρώ. Για τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules), ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν από τα θύματά τους.
Από την έρευνα των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30 ατόμων, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.