Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

«ΑΙΤΙΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΟΣ»

Ο παιδίατρος κ. Απόστολος Ζέρβας αναλύει τους παράγοντες που την τελευταία διετία μπορούν να αυξήσουν την θνητότητα στην κοινωνία μας και οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού:









1. ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ

Η καραντίνα (Lockdown) είναι μέτρο επείγουσας ανάγκης σε περιπτώσεις επιδημίας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί για διάστημα 15-20 ημέρες προκειμένου να ελεγχθεί ένας λοιμογόνος ή βιολογικός παράγων για τον οποίο δεν υπάρχουν φάρμακα.

Η παράταση της απομόνωσης του πληθυσμού μπορεί να αυξήσει την θνητότητα όλων σχεδόν των αιτιών θανάτου με πολλούς και διαφόρους τρόπους:

Καθυστέρηση αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών λόγω φόβου των ασθενών να επισκεφθούν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, σκεπτόμενοι ότι υπάρχει πιθανότητα να κολλήσουν κορωνοϊό, έτσι αναγκάζονται να προστρέξουν όταν η κατάσταση είναι πολύ προχωρημένη και δυστυχώς συχνά για μερικούς είναι αργά.

Καθυστερημένη διάγνωση νέων σοβαρών ασθενειών για τους ίδιους λόγους.

Αναβολή χειρουργείων που έχουν προγραμματιστεί και καθυστέρηση στον προγραμματισμό νέων καθώς εκτελούνται μόνον τα θεωρούμενα ως κατεπείγοντα.

Εν τω μεταξύ υπάρχει επιδείνωση των περιστατικών που έχουν αναβληθεί.

Ο παρατεταμένος εγκλεισμός του πληθυσμού επιφέρει εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω έλλειψης συγχρωτισμού, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου λόγω πτωχοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (ανεργία - μερική ή περιοδική απασχόληση) είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.


2. ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Τα εμβόλια χρησιμοποιούνται ως μέσον πρόληψης και δεν αποτελούν θεραπεία για οποιοδήποτε λοιμογόνο παράγοντα.

Δεν χορηγούνται κατά την διάρκεια μιας πανδημίας ή όταν έχουμε εξάρσεις (κύματα σύμφωνα με τηλεαστέρες συναδέλφους).

Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία γίνεται μαζικός εμβολιασμός, μάλιστα επιβάλλεται δια νόμου ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ από την Κυβέρνηση επί δικαίων και αδίκων, δίχως να εκτιμάται η ανοσία στον γενικό πληθυσμό (έλεγχος αντισωμάτων).

Ο μόνος αξιόπιστος δείκτης ελέγχου των επιπτώσεων μιας μαζικής Ιατρικής παρεμβάσεως είναι η θνησιμότητα πριν και μετά την έναρξη των εμβολιασμών.

Ο λόγος είναι απλός καθώς μπορεί να επιδεινώνεται η υγεία των ανθρώπων από προϋπάρχοντα νοσήματα ή να προκαλούνται νέα (ανεπιθύμητες ενέργειες).

Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων εάν τα χορηγούμενα εμβόλια έχουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες), πρέπει η παρακολούθηση να διαρκεί αρκετά χρόνια. (Εάν π.χ. κάποιο σκεύασμα προκαλεί καρκινογένεση, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό άμεσα καθώς ο μέσος χρόνος "επώασης" μιας κακοήθειας θεωρείται η πενταετία).

--------------------

* Ο κ. Απόστολος Ζέρβας είναι συνταξιούχος Παιδίατρος, σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ επί 7ετία και Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2004 - 2009 επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.