Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - Με ποια κριτήρια να ψηφίσουμε στις εκλογές που έρχονται;

Εδώ και πολλούς μήνες, μέσα και έξω από τη Βουλή, κυκλοφορούν συνεχώς εκτιμήσεις και φήμες ότι πλησιάζουν εθνικές εκλογές.

Πρόκειται για ένα θέμα προσφιλές για πολιτικούς, δημοσιογράφους, κομματικά στελέχη αλλά και για πολίτες.

Γιατί, όμως, αυτή η συνεχής συζήτηση; Διότι αν και οι εκλογές, κατά το ελληνικό Σύνταγμα, πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, τελικά γίνονται όποτε θέλει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, καταστρατηγώντας, ουσιαστικά, το Σύνταγμα. Θυμίζουμε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την πρόωρη διάλυση της Βουλής μόνο «για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» (άρθρο 41, παράγραφος 2). Δηλαδή, μόνο αν προκύπτει, ξαφνικά, ένα εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, τότε και μόνο τότε πρέπει να γίνονται πρόωρες εκλογές…

Πρόωρες εκλογές κάθε φορά για …μείζονα εθνικό λόγο!

Από το 1986 και μετά ωστόσο, όταν δηλαδή έγινε τροποποίηση στο Σύνταγμα ως προς το θέμα αυτό, οι περισσότεροι πρωθυπουργοί, κάνοντας κατάχρηση αυτής της πρόβλεψης, προκήρυσσαν εκλογές όποτε τους βόλευε, διότι επικαλούνταν, ψευδώς, ένα σοβαρό θέμα το οποίο και βάφτιζαν ως …«εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» προκειμένου να πάμε σε εκλογικές διαδικασίες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας. Και γι’ αυτή τη συνεχή κατάχρηση σε βάρος τού Συντάγματος κανείς ποτέ δεν διαμαρτύρεται εδώ και 36 χρόνια, ούτε και αυτός ο πολιτειακός άρχων, δηλαδή ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Βεβαίως, ως προς τις εθνικές εκλογές, το μείζον θέμα δεν είναι μόνο η αυθαίρετη χρονική επιλογή τού εκάστοτε πρωθυπουργού για προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκειμένου να αιφνιδιάσει τα αντίπαλα κόμματα, να συγκρατήσει δυνάμεις και να επιχειρήσει ξανά να πάρει τη διακυβέρνηση της Χώρας. Μείζον θέμα είναι και το πώς σκέπτονται οι πολίτες τής Ελλάδας και πώς ψηφίζουν κάθε φορά, στις εθνικές εκλογές (αλλά και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές καθώς και στις δημοτικές εκλογές). Και αυτό το θέμα θα αρχίσουμε να το αγγίζουμε από σήμερα, ως «Πρωτοβουλία Πολιτών ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Ποια είναι, σήμερα, τα κριτήρια της ψήφου μας;

Τα παλιότερα χρόνια, πολιτικοί, κομματάρχες και δημοσιογράφοι βάφτιζαν τις εκλογές σαν «γιορτή τής Δημοκρατίας». Αλλά για να είναι οι εκλογές μια πραγματική «γιορτή τής Δημοκρατίας» είναι ανάγκη να συντρέχουν και κάποιες σοβαρές προϋποθέσεις. Για να μπορούν, δηλαδή, να αποφασίζουν σοβαρά και να ψηφίζουν υπεύθυνα οι πολίτες για το μέλλον τους, είναι ανάγκη να αυτοεκπαιδεύονται συνεχώς ώστε να πηγαίνουν συνειδητοποιημένα στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Οι πολίτες σήμερα ψηφίζουν με βάση κάποιες αληθινές ή ψεύτικες πληροφορίες που διακινούνται μέσα από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και μέσα από εκδηλώσεις ή και από καφενειακές συζητήσεις. Στόχος όλων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων, είναι να επηρεάσουν τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν πάντοτε να ωραιοποιήσουν τις αποτυχίες τους χρησιμοποιώντας ψεύδη, ή αλήθειες και ψεύδη μαζί, με στόχο να κρατηθούν στην εξουσία. Και οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις επιχειρούν, με κάθε τρόπο, να αποδομήσουν τις κυβερνήσεις, με σκοπό να καταλάβουν την εξουσία. Έτσι, οι πολίτες, ανάλογα με το πνευματικό τους επίπεδο, καλούνται να διακρίνουν την αλήθεια από το ψεύδος, το ορθό από το λάθος, από την αρχή θητείας κάθε νέας κυβέρνησης μέχρι και την ώρα τής κάλπης.

Τι συμβαίνει όμως, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα; Οι πολίτες αποφασίζουν και ψηφίζουν όχι με βάση τα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα, δηλαδή το τι συμφέρει σε όλους, αλλά με βάση τις κομματικές τους πεποιθήσεις, με βάση τα δικά τους μικροσυμφέροντα, με βάση τα ωραιοποιημένα ψεύδη που βλέπουν και ακούνε κυρίως στην τηλεόραση, με βάση κάποιες κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, με βάση τις προσωπικές τους επιδιώξεις, με βάση τις χαιρετούρες που απλόχερα τους προσφέρουν οι πολιτικοί κατά την προεκλογική περίοδο…

Και όταν περάσουν οι εκλογές και σχηματιστεί μια κυβέρνηση, λίγους μήνες μετά αρχίζουν τα παράπονα του κόσμου. Αρκετοί πολίτες, που συνήθως δεν έχουν διαβάσει τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, δυσανασχετούν, δυσφορούν, βρίζουν μεν αλλά δεν θα κατέβουν στους δρόμους, εκτός κι αν τους καλέσει κάποιο κόμμα.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί «πολίτες» που δεν ενδιαφέρονται να ελέγξουν την εκάστοτε κυβέρνηση για όσα υποσχέθηκε αλλά δεν έκανε ή για όσα δεν υπήρχαν στο πρόγραμμά της αλλά σήμερα τα επιβάλλει και τα εφαρμόζει σε βάρος τού ελληνικού λαού, σε βάρος τής Χώρας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατόν κάποια στιγμή να αρχίσουν μεν να δυσφορούν αλλά συνήθως συμπεριφέρονται σαν ραγιάδες (δούλοι) μένοντας ικανοποιημένοι με κάποια κοκαλάκια που τους πετά η εκάστοτε εξουσία, με κάποια επιδόματα κλπ., ώστε να μη διαμαρτύρονται. Και θα διαμαρτυρηθούν και θα βγούνε στους δρόμους, μόνο όταν θα αρχίσουν να πεινούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, μόνο όταν θα συμβεί μια πολύ μεγάλη καταστροφή! Αλλά τότε μπορεί να είναι πολύ αργά…

Η μεγάλη παγκόσμια περιπέτεια των δύο τελευταίων χρόνων αντιμετωπίζεται μόνο με υπεύθυνες αποφάσεις και πράξεις.

Εδώ και τρία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, ζούμε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια που αναμένεται να καταγραφτεί με μελανά χρώματα στην ιστορία τού πλανήτη μας, διότι η περιπέτεια αυτή επηρεάζει όχι μόνο την υγεία και την επιβίωση των ανθρώπων αλλά και την ίδια τους την ανθρώπινη ψυχοσωματική υπόσταση. Γι’ αυτό και η «Πρωτοβουλία Πολιτών ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», που συστάθηκε μέσα στην καρδιά αυτής της πολυποίκιλης τεχνητής κρίσης, ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει τα εν λόγω θέματα αλλά και το τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή την περιπέτεια.

Με πρόσχημα την υγεία των πολιτών, εκλεγμένες κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο, φυσικά και στην Ελλάδα, άρχισαν σταδιακά να καταλύουν τη Δημοκρατία και, με τις πλάτες κάποιων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, επιβάλλουν αυταρχικές διατάξεις, επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία των ανθρώπων. Η ελευθερία, από δικαίωμα που ήταν πριν απ’ αυτή την κρίση, σήμερα είναι προνόμιο που το απονέμουν πολλές κυβερνήσεις σ’ εκείνους τους «πολίτες» που είναι υπάκουοι… Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλά αφανή, στους πολλούς, κρίση Δημοκρατίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη Βουλή των Ελλήνων, ελάχιστες και μεμονωμένες ήταν εκείνες οι φωνές που ανέδειξαν το πρόβλημα κρίσης της Δημοκρατίας μας. Οι φωνές αυτές καταπνίγηκαν όμως με τη στήριξη των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Οι φωνές αυτές κυνηγήθηκαν από τους «αστυνόμους» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και επιβλήθηκε η μία φωνή, η επίσημη φωνή που εκφράζεται μέσα από ένα καλά ορχηστρωμένο παγκόσμιο αφήγημα.

Η τεχνητή αυτή κρίση που άρχισε με κορωνοϊό, συνεχίζεται με αδοκίμαστα εμβoλια που έχουν επιφέρει σοβαρότατες παρενέργειες και θανάτους, συνεχίζεται με έλεγχο της ελευθερίας κίνησης και σκέψης των ανθρώπων, με πόλεμο Ρωσίας και Δύσης στο έδαφος της Ουκρανίας, με τεχνητή ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, με ακρίβεια στην αγορά προϊόντων, με φωνές για πόλεμο Τουρκίας και Ελλάδας, με φωνές για παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα με χρήση πυρηνικών όπλων.

Σ’ αυτή την εξαιρετικά πρωτόγνωρη κατάσταση, καλούνται οι Έλληνες να ψηφίσουν πιο υπεύθυνα.

Σ’ αυτή λοιπόν την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καλείται ο Έλληνας (αλλά και ο παγκόσμιος) πολίτης να σκεφθεί τον εαυτό του και την οικογένειά του, την πατρίδα του, την ιστορία του, την πνευματική κληρονομιά του, τον πολιτισμό του, το μέλλον του, τη διάσωση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών ελευθεριών μας. Και να αποφασίσει, επιτέλους, να ψηφίσει όχι με κριτήρια του παρελθόντος αλλά με κριτήρια σοβαρά, προβάλλοντας αντίσταση απέναντι σ’ αυτή την παγκόσμια επιβολή ελέγχου των ανθρώπων.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι πολίτες είναι ανάγκη να δούνε ξανά τα συστημικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων και να σκεφθούνε ποιοι ήταν εκείνοι που συνέβαλαν στη σταδιακή κατάλυση της Δημοκρατίας μας. Επιπλέον, να δούνε εάν υπάρχουν σχήματα ή μεμονωμένα πρόσωπα που, πραγματικά, τους υπερασπίστηκαν και συνεχίζουν να τους υπερασπίζονται σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια.

Οι πολίτες, επίσης, είναι ανάγκη να πληροφορηθούν και για κάποια νέα κόμματα που ιδρύθηκαν μέσα σ’ αυτή την κρίση ή και για κάποια κόμματα που ιδρύθηκαν την τελευταία δεκαετία και δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα σ’ αυτή την τελευταία περίοδο. Έτσι, οι πολίτες καλούνται να βάλουν κάτω όλα τα δεδομένα, να αποφασίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και μόνο τότε να ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Και επειδή το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι κατακερματισμένο και βρίσκεται σε συνεχή κατάρρευση, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε, από εδώ και πέρα, συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται η υπεύθυνη απόφαση των πολιτών για καταψήφιση κάποιων παλιών ή νέων πολιτικών σχημάτων και κινημάτων και ταυτόχρονα για υπερψήφιση κάποιων σχημάτων και υποψηφίων βουλευτών με γνώμονα την επιβίωση της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Υ.Γ. Το παρόν κείμενο αποτελεί μια πρώτη παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» γύρω από το σοβαρό ζήτημα των εκλογών. Το επόμενο διάστημα, θα γίνουν από την πλευρά μας και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις γύρω από τις εκλογές (εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές), διότι αυτό το θέμα είναι μεγάλο και έχει πολλές πτυχές, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να εξαντληθεί στο πλαίσιο ενός μόνο μικρού άρθρου. Θα πρέπει όμως, ταυτόχρονα, να διαβεβαιώσουμε φίλους και εχθρούς τής Πρωτοβουλίας μας ότι εμείς, ως ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που ιδρυθήκαμε πριν από έναν χρόνο, δεν προτιθέμεθα να γίνουμε κόμμα ή ουρά κάποιου κόμματος ή κομματικού κινήματος, σύμφωνα και με το καταστατικό λειτουργίας μας.


Πρωτοβουλία Πολιτών
ΦΛΟΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ν.Πιερίας.