Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Θα τα διαλύσουν όλα (2)...

Κυβέρνηση εχθρική προς την Παιδεία - Χωρίς το Αγρόκτημα και τα Δάση κινδυνεύουν να μείνουν οι νέοι-ες γεωπόνοι του ΑΠΘ.

Μητσοτάκης και Κεραμέως παίρνουν από την Γεωπονία του ΑΠΘ, το Αγρόκτημα και τα δάση της. Η ΝΔ καταργεί τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν τη διαχείριση των πανεπιστημιακών δασών στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων αλλά και του Αγροκτήματος του ΑΠΘ, και μεταφέρουν την διαχείρισής τους στη σύγκλητο του ιδρύματος.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνεται η σχετική ρύθμιση έχει τον τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», αν και θα έπρεπε να λέγεται: «Γκρίζοι Ορίζοντες», αφού υποβαθμίζεται η προσφερόμενη Παιδεία του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. 

➤ Στα βιβλία κινδυνεύουν να μαθαίνουν οι μελλοντικοί μας γεωπόνοι την επιστήμη της Γεωπονίας και όχι στα δάση και τα αγροκτήματα!

1800 στρέμματα έχει το Αγρόκτημα της Γεωπονίας στην Θεσσαλονίκη: όπου πραγματοποιούνται οι εργαστηριακές ασκήσεις των περισσότερων μαθημάτων, όλες σχεδόν οι πειραματικές εργασίες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών, η επιστημονική έρευνα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Το έργο αυτό επιτελείται αδιάλειπτα τα τελευταία 75 χρόνια λειτουργίας του, κατά τα οποία έχουν εκπαιδευτεί στις εγκαταστάσεις του χιλιάδες φοιτητές της Γεωπονίας. Το Αγρόκτημα διατηρεί αροτραίες, δενδροκομικές, ανθοκηπευτικές, θερμοκηπιακές και λοιπές γεωργικές καλλιέργειες, εκτροφές μελισσών και αγροτικών ζώων εκλεκτών φυλών (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά, πουλερικά, ίππους, κ.λπ.) και αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους φυτοπροστασίας.

Στις εκτάσεις του δημιούργησε μεγάλο αριθμό περιαστικών λαχανόκηπων, όπου χιλιάδες πολίτες επιμορφώνονται στην βιολογική καλλιέργεια λαχανικών. 

Το Αγρόκτημα δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή άλλο Φορέα, διότι από την ορθολογική διαχείριση των εκπαιδευτικών και πειραματικών γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεών του έχει ίδια έσοδα, που καλύπτουν τις λειτουργικές του ανάγκες.

Η κατάργηση του και η συγχώνευση του με το ΑΠΘ θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα και δυσεπίλυτα προβλήματα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, λειτουργικές και λοιπές δραστηριότητες του Τμήματος Γεωπονίας στο Αγρόκτημα, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οικονομικό ή άλλου είδους όφελος για το Δημόσιο.

Τώρα όλα αυτά είναι στον αέρα, αφού το αγρόκτημα είναι δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία και αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα φιλέτα της Θεσσαλονίκης...


➤ Τι λένε οι καθηγητές της γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ:

Σχετικά με τη Διάταξη του άρθρου 296 του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος είναι μία από τις 11 Σχολές του ΑΠΘ. Είναι όμως μία από τις ιστορικότερες Σχολές όχι μόνο του ΑΠΘ αλλά και της Ελλάδας καθώς τα δύο Τμήματα που την αποτελούν, το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, έχουν μια ιστορία αδιάκοπης λειτουργίας περίπου 100 ετών. Στο διάστημα αυτό οι δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι των δύο Τμημάτων έχουν τεκμηριωμένα προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και οικονομία της χώρας μας, ενώ παρά τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια (χρηματοδότηση, υποστελέχωση κ.λπ.), η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος βρίσκεται σταθερά στις πρώτες (αν όχι στην πρώτη) θέσεις στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων και οικονομικών πόρων ανά μέλος ΔΕΠ στο ΑΠΘ, ενώ τα δύο Τμήματά της κατατάσσονται σταθερά στην κορυφή των αντίστοιχων Ελληνικών Τμημάτων και ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.
Λόγω των ειδικών απαιτήσεων που προκύπτουν από το επιστημονικό αντικείμενο που θεραπεύουν, το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης και έρευνας των δύο Τμημάτων πραγματοποιείται εδώ και 80 περίπου χρόνια στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος και στα δάση του Περτουλίου και του Ταξιάρχη, αντίστοιχα.
Δυστυχώς, αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρχει στο κείμενο της διαβούλευσης, το άρθρο 296 του Νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ», καταργεί τα δύο ταμεία διοίκησης δηλ. του αγροκτήματος και των δασών ως αυτόνομα ΝΠΔΔ, χωρίς επίσης να υπάρχει καμία σχετική αιτιολογική έκθεση. Παρά τις έντονες προσπάθειες και εκκλήσεις του συνόλου των καθηγητών της Σχολής μας, των 42 προσωπικοτήτων και επικεφαλής φορέων που υπέγραψαν για την απόσυρση της διάταξης (σήμερα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος) και των εκατοντάδων πολιτών που εκφράζουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους, η επίμαχη διάταξη του άρθρου 296 παρέμεινε στο νομοσχέδιο.
Ως διοίκηση της Σχολής θεωρούμε ότι τόσο ο τρόπος ψήφισης όσο και το περιεχόμενο του άρθρου 296 αποτελεί πρωτόγνωρο για τα ακαδημαϊκά δεδομένα εμπαιγμό δύο ιστορικών Τμημάτων και αφήνει ερωτηματικά σχετικά με τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της μεθόδευσης.
Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας μόλις ξεκίνησε και ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος, ώστε η διάταξη αυτή να μην ισχύσει για τα δύο ΝΠΔΔ. Δύναμή μας η ομοθυμία των μελών της Σχολής και η συγκινητική συμπαράσταση από την κοινωνία και τους
παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Απόστολος Π. Αποστολίδης
Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος
Χρήστος Δόρδας
Πρόεδρος Τμήμ. Γεωπονίας & Ταμείου Αγροκτήματος
Ιωάννης Γήτας
Πρόεδρος του Ταμείου Δασών
Θέκλα Τσιτσώνη
Πρόεδρος Τμ. Δασολογίας & ΦΠ
Στέφανος Κουνδουράς
Νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τμ. Γεωπονίας
Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος
Νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τμήμ. Δασολογίας & ΦΠ

➤ Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του Προέδρου του τμ. Γεωπονίας κ. Στέφανου Κουνδουρά:

«ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
 
Σήμερα, και μόλις 15 μέρες πριν από τη κατάργηση του ΝΠΔΔ Αγρόκτημα ΑΠΘ, το ΥΠΑΙΘ δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν απολύτως πετυχημένο θεσμό που υπηρέτησε με υπευθυνότητα τη Γεωπονική Παιδεία για 85 χρόνια. Μπορεί για κάποιους να είναι ασήμαντα όλα αυτά, αλλά για τους χιλιάδες γεωπόνους που εκπαιδεύτηκαν σ’ αυτό τον χώρο, είναι πραγματικά το τέλος μιας εποχής.
Είναι πραγματικά λυπηρό το ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία το Τμήμα Γεωπονίας, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα, το οποίο διοίκησε μέχρι σήμερα το Αγρόκτημα με απόλυτη επιτυχία, δεν κλήθηκε να εκφέρει την άποψη του αλλά ούτε καν ενημερώθηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές. Ως Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας αισθάνομαι βαθύτατη απογοήτευση για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Γεωπονική εκπαίδευση. Ελπίζω ειλικρινά το νέο μοντέλο διοίκησης να με διαψεύσει…»