Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Σεργκέι Λαβρόφ: Περίεργη η προσχώρηση Ελλάδας-Κύπρου στο αντιρωσικό στρατόπεδο

Την πικρία του για το ξαφνικό αντιρωσικό μένος Ελλάδος και Κύπρου, δημοσιοποιεί ο υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ...

καταλήγοντας ότι τα συμπεράσματά για όσες χώρες επέλεξαν το στρατόπεδο εκείνων που είναι κατά της Ρωσίας έχουν βγει:

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν από τις πιο φιλικές προς εμάς χώρες. Είχαμε έναν τεράστιο αριθμό κοινών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων. Η οικονομική συνεργασία αναπτύσσονταν ενεργά για το καλό των αμοιβαίων συμφερόντων.
Η ταχύτητα, με την οποία μετέβησαν όχι μόνο στο «στρατόπεδο» εκείνων του υπέγραψαν τις κυρώσεις, αλλά και στην ομάδα των ηγετών των αντιρωσικών δράσεων και της ρητορικής, ήταν κάπως λίγο περίεργη για εμάς.
Μάλλον καθρεφτίζει τη γραμμή της επιθετικής αντιπαράθεσης που επιβάλλεται στην Ευρώπη και όχι το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Πάντα ήμασταν στενοί φίλοι με τους Έλληνες και τους Κύπριους. Σημειώσαμε τις μεταμορφώσεις στις ηγεσίες και των δύο χωρών. Νομίζω ότι αναγκάστηκαν ή οι ίδιες συμφώνησαν πρόθυμα να υποταχθούν στην αμερικανική επιταγή. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και, φυσικά, θα τα κάνουμε σε σχέση με εκείνους που τόσο γρήγορα και ευχάριστα υποστήριξαν την επιθετικότητα κατά της Ρωσίας.»