Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Η Ημερίδα της ΔΙΠΕ Πιερίας

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Παιδαγωγικός ανασχεδιασμός Σχολικών Βιβλιοθηκών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης:

νομοθεσία, παιδαγωγική λειτουργία, καλές πρακτικές» που συνδιοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Δήμο Κατερίνης και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνα Αρχιμανδρίτης Διονύσιος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η Πρόεδρος της βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Σάββας Χιονίδης, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Πιερίας κ. Φώντα Μπαραλιάκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης κ. Νικόλαος Κατανάς, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Πιερίας κα Παρθένα Τριανταφυλλίδου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Γεώργιος Μακρής και ο Σχολικός Σύμβουλος Δ.Π.Ε. Πιερίας κ. Νικόλαος Γραίκος. Την ημερίδα συντόνισαν η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Σοφία Σκούμπα – Πατσαρίκα και ο εκπαιδευτικός της Διεύθυνσης Π.Ε. Πιερίας κ. Ναούμ Ευαγγελόπουλος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς-καλωσόρισμα από την κα Παρθένα Τριανταφυλλίδου, τον κ. Γεώργιο Μακρή και τον κ. Νικόλαο Γραίκο εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους στους/στις εισηγητές/τριες, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση των Διευθύνσεων Π.Ε. & Δ.Ε. Πιερίας, να καταθέσουν τις απόψεις τους, την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία καθώς και όλους/ες όσους/ες συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Οι εισηγητές της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτριος Γερμανός - Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Νικόλαος Γραίκος - Σχολικός Σύμβουλος (ΠΕ70) Δ.Π.Ε. Πιερίας, η κα Βαΐα Αγγέλη - Σχολική Σύμβουλος (ΠΕ02) Δ.Δ.Ε. Πιερίας, η κα Μαρία Καμηλάκη - Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης, η κα Ευαγγελία Κανταρτζή - Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ο κ. Νικόλαος Κατανάς - Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης, η κα Γεωργία Πατσιάδου, εκπαιδευτικός – υπεύθυνη Βιβλιοθήκης 9ου ΔΣ Κατερίνης, ο κ. Σταύρος Χεριστανίδης , εκπαιδευτικός ΠΕ04.01 Φυσικών Επιστημών - ΓΕΛ Κολινδρού – Κυπαρισσοπούλειο, η κα Σεβαστή Τασιώνα - Διευθύντρια 19ου ΔΣ Κατερίνης, η κα Ευαγγελία Κανάλη - ΠΕ02 Φιλόλογος Διευθύντρια Γυμνασίου Μακρυγιάλου, η κα Ουρανία Μπαλάτσα - εκπαιδευτικός ΔΣ Νέας Εφέσου, η κα Ίντα Μοσέρ - εκπαιδευτικός ΔΣ Νέας Εφέσου, η κα Παναγιώτα Καρατζίδου - ΠΕ02 Φιλόλογος ΓΕΛ Λιτοχώρου, η κα Βερονίκη Ακοπιάν - Διευθύντρια ΔΣ Βροντούς, η κα Ελένη Κατσαρίκα - εκπαιδευτικός ΔΣ Βροντούς, η κα Ιουλία Πορφυριάδου και η κα Ιωάννα Θεοχάρη, εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής 1ου Ειδικού ΔΣ Κατερίνης.

Οι εισηγήσεις ανέδειξαν μια διαφορετική προσέγγιση της μάθησης και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και δημιουργικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση των σχολικών βιβλιοθηκών. Επισημάνθηκε η καταλυτική σημασία της διαμόρφωσης του σχολικού χώρου και η ανάγκη στήριξης των σχολικών μονάδων στην κατεύθυνση αυτή. Τέλος παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και η Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Κατερίνης.

Η Διευθύντρια Π.Ε. Πιερίας
Τριανταφυλλίδου Παρθένα