Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Αρχέλαος Κατερίνης - Τμήμα Χάντμπολ: Απολογισμός της αγωνιστικής χρονιάς 2022-2023

Με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Α2 Ανδρών αλλά και του συνόλου σχεδόν των υποχρεώσεων των ακαδημιών μας, ήρθε η ώρα για ένα απολογισμό της πορείας του τμήματος χάντμπολ του συλλόγου μας του ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης.

Η επιτυχημένη πορεία ενός επαρχιακού ερασιτεχνικού συλλόγου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική του ευρωστία. Είδαμε φέτος ομάδες στις μικρές κατηγορίες να μην κατεβαίνουν να αγωνιστούν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Και τα προβλήματά τους δεν ήταν ότι δεν μπορούσαν να φέρουν κάποιον παίκτη παγκόσμιας κλάσης ή να αγοράσουν στολές Champions League! Οι ομάδες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των μετακινήσεων (χιλιάδες ευρώ), στο κόστος της πληρωμής των διαιτητών, των γιατρών, της γραμματείας, της αποκατάστασης-αποθεραπείας των αθλητών, στην διατροφή τους, αθλητικό εξοπλισμό (στολές, φόρμες, μπλουζάκια προπόνησης) κ.α. Είδαμε ομάδες να αγωνίζονται με μειωμένη σύνθεση και προβλήματα στο τεχνικό τους επιτελείο. Είδαμε ομάδες με προβλήματα γηπεδικά που δυσκολεύονταν ακόμα και να προπονηθούν.

Φέτος ο Αρχέλαος κατέβασε 4 αγωνιστικά τμήματα (Άνδρες, Παίδες, Παμπαίδες Α΄, Παμπαίδες Β΄, ενώ είχαμε προς το τέλος της χρονιάς και την δημιουργία ομάδας μίνι).

Οι μετακινήσεις μας ήταν πάντα με λεωφορείο (για την ασφάλεια των αθλητών μας) και ποτέ με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Από Κέρκυρα μέχρι Αλεξανδρούπολη. Σχεδόν κάθε Σ/Κ είχαμε μία εκτός έδρας μετακίνηση.

Στηρίξαμε με τις όποιες δυνάμεις μας, όσους από τους αθλητές μας χρειάστηκαν ιατρική αποκατάσταση,ιατρική παρακολούθηση, κ.α. Προμηθεύσαμε αθλητικό ιματισμό σε όλους τους αθλητές μας. Μεριμνήσαμε ώστε να μην τους λείπει τίποτα τόσο εντός όσο και στους εκτός έδρας αγώνες μας, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο αθλητή μας. Και πολλά ακόμα που δεν μας παίρνει ο χρόνος να αναφέρουμε.

Τεράστιο το οικονομικό κόστος για τον σύλλογο μας και τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ομάδα μας.

Οπότε από μόνη της η συμμετοχή μας φέτος στο πρωτάθλημα Ανδρών της Α2 και στα ηλικιακά πρωταθλήματα αποτελεί επιτυχία για τον σύλλογο μας.

Για όλα αυτά θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον μεγάλο μας χορηγό τον κ. Χαράλαμπο Σαββίδη που η στήριξη του ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όμως και τον Σύλλογο μας τον ΓΑΣ Αρχέλαο Κατερίνης και τον Πρόεδρο μας τον κ. Αλκίνοο Τασόπουλο που είναι πάντα δίπλα μας και λύνει εν τη γεννέση τους όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης σε όλους τους χορηγούς μας και σε όλους τους φίλους του χάντμπολ στην Κατερίνη (που θα τους αναφέρουμε ονομαστικά αργότερα), στους γονείς, που ο καθένας τους με την οικονομική δυνατότητα που διαθέτει μας βοήθησαν στην διάρκεια αυτής της χρονιάς και αισιοδοξούμε να βρίσκονται πάντα στο πλάι μας.

Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική ενίσχυση για πρώτη φορά φέτος από την ΓΓΑ στα μέσα της αγωνιστικής χρονιάς, που μας έδωσε μια σημαντική οικονομική ανάσα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η φανέλα του Αρχέλαου είναι βαριά και ιστορική. Το χάντμπολ του Αρχέλαου κουβαλάει μεγάλη ιστορία από πίσω του και αυτό θα συνοδεύει τον σύλλογο μας για πάντα. Οπότε είναι λογικό να υπάρχουν απαιτήσεις και από εμάς και από τους φιλάθλους της πόλης μας. Ναι υπάρχει πίεση σε όλους μας. Και αυτό είναι καλό. Γιατί σκοπός όλων όσων ασχολούμαστε με το χάντμπολ είναι να δούμε τον Αρχέλαο στην μεγάλη κατηγορία και να είναι πρωταγωνιστής.

Φέτος στο αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας ανδρών αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες με αθλητές που αποχώρησαν, με τραυματισμούς που είχαμε πριν και κατά την διάρκεια της χρονιάς, με αθλητές που είχαν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να ενσωματωθούν στην ανδρική ομάδα, αρκετοί αθλητές από την ομάδα Παίδων και αυτό αποτελεί κέρδος για τον σύλλογο μας. Οπότε όλη η αγωνιστική χρονιά ήταν λίγο περίεργη, αφού το τεχνικό μας επιτελείο έπρεπε να βρει τον τρόπο πώς θα διαχειριστεί καλύτερα αυτή την κατάσταση. Μία κατάσταση όπου είχαμε από την μία αθλητές άνδρες και από την άλλη αθλητές παίδες, ενώ δεν είχαμε τον συνδετικό κρίκο αυτών των δύο που είναι οι έφηβοι και οι νέοι. Κάτι που δημιουργεί από μόνο του προβλήματα. Πιστεύουμε ότι στο 2ο γύρο του πρωταθλήματος οι προσπάθειες έπιασαν τόπο και το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να πάρουμε.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο τεχνικό μας επιτελείο, τους Βασίλη Κοσμίδη, την Μάγδα Χοτοκουρίδου και την βοήθεια όποτε χρειάστηκε του Σάββα Καρυπίδη. Με θυσίες, κόπο και χρόνο παρέταξαν μια ομάδα που αγωνίστηκε αξιοπρεπώς.

Ευχαριστίες στους γιατρούς μας, στα κορίτσια της γραμματείας και στο κ. Γιάννη μας από το κυλικείο. Μεγάλη η βοήθεια τους.

Ευχαριστίες στην ιστοσελίδα (pierikialithia.blogspot.com), που στήριξε και ανέδειξε το χάντμπολ της Κατερίνης, με ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο, φέρνοντάς το πιο κοντά στον φίλαθλο κόσμο της πόλης μας.

Για το τέλος αφήσαμε την σπουδαία δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Σε μία Κατερίνη, όπου οι ελλείψεις σε γήπεδα-προπονητήρια και αθλητικό εξοπλισμό είναι τεράστιες, όταν το χάντμπολ δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τα παιδιά και όταν μάλιστα δεν υπάρχει προβολή του αθλήματος μας από τα μέσα, από τα σχολεία, από τους φορείς και τους θεσμούς, το να έχουμε 4 ηλικιακά τμήματα και με την τάση να αυξηθούν ακόμα περισσότερο είναι μία μεγάλη επιτυχία.

Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον του χάντμπολ της Κατερίνης και η εγγύηση ότι ο Αρχέλαος θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Συνοψίζοντας. Ναι, η φετινή χρονιά είναι επιτυχημένη για όλους τους λόγους που σας αναλύσαμε παραπάνω.

Με τιμή
Για το τμήμα χάντμπολ του ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης

Ο Έφορος
Μιχάλης Κανταρτζής