Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Έφαγες πρόστιμο για τον κορονοϊό; Η υπουργός έχει καλά νέα για σένα. Στη Σλοβενία όμως, όχι στην Ελλάδα...

Με νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση της Σλοβενίας, σβήνονται όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο των αυταρχικών μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ όσοι τα πλήρωσαν θα τους επιστραφούν τα χρήματα.

Επίσης τα δεδομένα για τις παραβάσεις θα διαγραφούν αυτόματα από τα δημόσια αρχεία.

Μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2022, επιβλήθηκαν στην Σλοβενία περισσότερα από 62.000 πρόστιμα (5,7 εκατομμύρια ευρώ) σε ανθρώπους, εξαιτίας της παράνοιας που επικρατούσε στον κόσμο για τον κορονοϊό, και της εκμετάλλευσης όλης αυτής της κατάστασης από τις κυβερνήσεις που σε πολλές περιπτώσεις έδειξαν το χειρότερο πρόσωπο τους, το πρόσωπο της αυταρχικότητας, του φασισμού και του ολοκληρωτικού ελέγχου πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Περίπου ένα 30% των πολιτών πλήρωσε τα πρόστιμα (1,7 εκατομμύρια ευρώ). 

Επιβλήθηκαν πρόστιμα για μετακινήσεις, για μάσκες, για συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, παραβιάσεις ωραρίων, και ότι άλλο μπορούσαν να επινοήσουν οι κυβερνήσεις για να μετατρέψουν τον άνθρωπο σε έναν σύγχρονο σκλάβο.

Στην Σλοβενία η κυβέρνηση άλλαξε (ελπίζουμε προς το καλύτερο) και η υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε το νομοσχέδιο ως ένα σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου «το οποίο υπονομεύτηκε σημαντικά από τη χρήση υπερβολικής και αντισυνταγματικής καταστολής… κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Dominika Švarc Pipan δήλωσε επίσης τα παρακάτω: η προηγούμενη, δεξιά κυβέρνηση αντιμετώπισε μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της επιδημίας του Covid και έπρεπε να δράσει γρήγορα για να υιοθετήσει προσωρινά μέτρα που παραβιάζουν άμεσα την ελευθερία μετακίνησης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. «Ωστόσο –και αυτό είναι κρίσιμο– τέτοια μέτρα πρέπει να συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου… Μια κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για την υπονόμευσή τους», είπε.

Αυτά στην Σλοβενία.

Τι γίνεται στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα; Όποιοι δυστυχείς πλήρωσαν πρόστιμα γιατί τους "έπιασαν" σε πάρκα και παραλίες να αναπνέουν καθαρό οξυγόνο, ή "παραβίασαν" την απαγόρευση κυκλοφορίας, ή δεν είχαν "χαρτάκι" ή μάσκα μαζί τους, ή άνοιξαν τα καταστήματα τους, ή τέλος δεν εμβολιάστηκαν με το "θαυματουργό" εμβόλιο, θα τους επιστραφούν τα πρόστιμα; Εδώ μάλλον γελάμε...

Τα εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ που υποχρεωτικά δόθηκαν στα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τεστ θα επιστραφούν; Τα πρόστιμα σε συμπατριώτες μας που δεν έκαναν τεστ θα επιστραφούν;

Τα πρόστιμα σε πιστούς που πήγαιναν να κοινωνήσουν, ή να εξομολογηθούν και τους αντιμετώπιζε το κράτος σαν τους χειρότερους εγκληματίες θα επιστραφούν;

Σε μία κοινωνία δικαιοσύνης και ελευθερίας, δεν θα τα συζητούσαμε καν αυτά, θα ήταν αυτονόητα. Στην Ελλάδα, θα μαλλιάσει η γλώσσα μας και πάλι δεν θα γίνει τίποτα.

Το μόνο που μας μένει και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει είναι η μνήμη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο "προσόν" για τον σύγχρονο άνθρωπο, από το να μην ξεχνάει. Και αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Όπως να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που έφεραν όλη αυτή την αρρωστημένη πραγματικότητα στις ζωές μας. Δεν είναι δύσκολο. Η ΝΔ κυβερνούσε και κυνηγούσε τους πολίτες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της βουλής είτε συμφωνούσαν, είτε επέλεγαν να συναινέσουν με την σιωπή τους το αυταρχικό καθεστώς της κυβέρνησης. Αυτή είναι η αλήθεια, και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, κανείς δεν μπορεί να την διαψεύσει. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι βρέθηκαν άνθρωποι που επικρότησαν όλα αυτά τα φασιστικά μέτρα, και αρκετοί από αυτούς δεν μπορούσαν να κρύψουν την χαρά τους. Άνθρωποι κατά ανθρώπων...

Πλησιάζουν εκλογές. Είναι η τελευταία ευκαιρία μας. Δεν ξέρουμε αν μας δοθεί ξανά η δυνατότητα να αποφασίσουμε ποιοι θα μας κυβερνήσουν. Το μέλλον προβλέπεται σκοτεινό. Όσοι πιστεύουν ότι η ιστορία με τον κορονοϊό τελείωσε, είναι βαθιά γελασμένοι. Τα μέτρα είτε για κάποιον άλλο "επικίνδυνο" ιό, ή για κάποια άλλη "κρίση", βρίσκονται στο συρτάρι των "μεγάλων". Τώρα μάλιστα που δοκιμάστηκαν και η ανθρωπότητα στο σύνολο της δεν αντέδρασε, είναι πιο εύκολο να επιβληθούν ξανά και μάλιστα με μεγαλύτερη σκληρότητα από ότι τα προηγούμενα.

Εσύ τι θα κάνεις; Θα τους εμπιστευτείς ξανά; Θα τους ψηφίσεις; Θα σκύψεις πάλι το κεφάλι;