Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Εκπαιδευτική δράση του Γυμνασίου Μακρυγιάλου

Εκπαιδευτική δράση υλοποιεί το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου σε συνεργασία με την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου και το Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιήθηκε στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου η εκπαιδευτική δράση «Οι διαδρομές της γραφής μέσα από τα ενεπίγραφα μνημεία της βόρειας Πιερίας». Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εργαστήριου Επιγραφικής και Παπυρολογίας του Α.Π.Θ. και του Γυμνασίου Μακρυγιάλου και τη συμμετοχή των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης.

Η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση επιλεγμένων εκθεμάτων, σεμινάριο επιγραφικής και βιωματικό εργαστήριο κατασκευής εκτύπων επιγραφών για τους μαθητές του Γυμνασίου Μακρυγιάλου. Συντονιστές της δράσης είναι οι εξής: Α. Αθανασιάδου (αρχαιολόγος, ΕΦΑ Πιερίας), Κ. Νούλας (αρχαιολόγος, ΕΦΑ Πιερίας), Ι. Ζ. Τζιφόπουλος (καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, ΕΡΕΠ/ΑΠΘ), Α. Οικονομάκη (μέλος Ε.ΔI.Π., ΕΡΕΠ/ΑΠΘ.) και Ε. Κανάλη (Διευθύντρια Γυμνασίου Μακρυγιάλου).

Τη διαδρομή της μη αλφαβητικής και της αλφαβητικής γραφής, τα χαράγματα, τα σύμβολα, τα γράμματα, το περιεχόμενο των επιγραφών, ανέλυσαν στους μαθητές της Γ΄ τάξης οι επιστημονικοί συνεργάτες της Μουσειακής Αποθήκης, κ. Ιωάννης Ζ. Τζιφόπουλος (καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, ΕΡΕΠ/ΑΠΘ) και κ. Ανδρονίκη Οικονομάκη (μέλος Ε.ΔI.Π., ΕΡΕΠ/ΑΠΘ.), με αφορμή ένα μοναδικό σύνολο ενεπίγραφων μνημείων από την αρχαία Μεθώνη. Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την επιστήμη της επιγραφικής και είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να κατασκευάσουν έκτυπα επιγραφών, αλλά να δείξουν με τη σειρά τους στους αρχαιολόγους τον τρόπο που κατασκευάζονται τα έκτυπα. Τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της επιστήμης, και συγκεκριμένα την τρισδιάστατη σάρωση/αποτύπωση αντικειμένων, παρουσίασε στους μαθητές ο κ. Ηλίας Γκότσικας, υποψήφιος διδάκτωρ του Α.Π.Θ.

Τους μαθητές συνόδευσαν στην περιήγησή τους η διευθύντρια του Γυμνασίου Μακρυγιάλου, κ. Ευαγγελία Κανάλη, και η καθηγήτρια Φυσικής κ. Ελένη Παπουτσίδου. Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε με συνέντευξη που παραχώρησαν στους μαθητές-δημοσιογράφους του Γυμνασίου Μακρυγιάλου ο καθηγητής κ. Ιωάννης Ζ. Τζιφόπουλος και η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Αθηνά Αθανασιάδου για την εξέλιξη της γραφής και την επιγραφική επιστήμη.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Μακρυγιάλου την κ. Αθηνά Αθανασιάδου για την εποικοδομητική συνεργασία της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου με το Σχολείο προς όφελος των μαθητών μας.

Η Διευθύντρια Γυμνασίου Μακρυγιάλου
Ευαγγελία Κανάλη