Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

«Το ίδιο έργο όπως η πανδημία;»

(Σύμφωνα με το διάσημο Ιταλό μετεωρολόγο Mario Giuliacci)*

(Και όχι μόνο) οι (τηλε)θερμοκρασίες των 50 βαθμών στην Ευρώπη, οφείλονται σε λάθος ερμηνεία των μετρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Union Agency for the Space Programme - EUSPA).

Όπως υποστηρίζει ο Mario Giuliacci «καταγράφονται οι θερμοκρασίες του εδάφους, όχι του αέρα. Οι ακτίνες του ηλίου, πρώτα θερμαίνουν το έδαφος και κατόπιν ζεσταίνεται ο αέρας. Η θερμοκρασία του αέρα είναι πάντα σχεδόν 10 βαθμούς λιγότερους από αυτή του εδάφους.» Κατά συνέπεια όπως τονίζει «τα ρεκόρ θερμοκρασιών είναι απολύτως ψευδή»!

------------------------------

* Το βιογραφικό του Ιταλού μετεωρολόγου:

Τελειώνοντας το λύκειο, αποφοίτησε από τη Φυσική στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και εισήλθε στη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Από το 1983 έως το 1990, ως συνταγματάρχης, διηύθυνε το Μετεωρολογικό Κέντρο Milan Linate, ένα από τα κύρια μετεωρολογικά κέντρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από το 1992 έως το 2010 ήταν υπεύθυνος της μετεωρολογικής στήλης στις εφημερίδες Corriere della Sera και La Gazzetta dello Sport.

Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Μεταπτυχιακό Μάθημα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και στη συνέχεια, από το 1994 έως το 2014, στο Μεταπτυχιακό Μάθημα στις Επιστήμες του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου-Bicocca.

Το 1992 συνέβαλε στην ίδρυση του Epson Meteo Center, με το οποίο συνεργάστηκε μέχρι το 2010 ασχολούμενος με προγνώσεις καιρού για τα νέα της Mediaset και διάφορες ιστοσελίδες. Σε αυτόν τον ρόλο, από το 1997 έως το 2010 ήταν υπεύθυνος για την πρόγνωση του καιρού του TG5 στις 8 και 20, με τον γιο του Andrea από το 2002.

Από το 2005 επιμελείται την πρόγνωση του καιρού για το περιοδικό Dipiù Tv και από το 2008 έως το 2010 συμμετείχε στο πρόγραμμα Mattino Cinque με την Barbara D'Urso. Τον Απρίλιο του 2011 υπέγραψε αποκλειστικό τηλεοπτικό συμβόλαιο με την LA7 και από τις 9 Απριλίου 2011 φιλοξενεί τον καιρό στις 7:30 και στις 9:30 κάθε Σαββατοκύριακο. Είναι καθηγητής μετεωρολογίας στο Αεροναυτικό Ινστιτούτο Antonio Locatelli στο Μπέργκαμο. (Πηγή βιογραφικού: https://it.wikipedia.org/wiki/Mario_Giuliacci)

* Η συνέντευξη του εδώ: liberoquotidiano.it

* Αναδημοσίευση από το facebook της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά