Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

«Αγαπητέ Δήμαρχε κ. Κουκοδήμε και αγαπητή αντιδήμαρχε κα Τερζίδου»

Ανοιχτή επιστολή για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος στην Κατερίνη.

«Πρόσφατα διάβασα ότι, προάγετε τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα με τους Έλληνες που ζουν του εξωτερικού, μέσω ημερίδας που θα λάβει χώρα την Τρίτη 1η Αυγούστου, στο Mediterranean Village. Με όλο τον σεβασμό, πως μπορείτε να προάγετε τον τουρισμό στην Κατερίνη, ενώ οι κάτοικοι υποφέρουν καθημερινά; Σίγουρα, θα αποκαλύψετε στους φιλοξενούμενούς σας, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, προσπαθώντας να προσελκύσετε το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού. Αλλά η εικόνα, θα καταρρεύσει, αν προσπαθήσουν να γνωρίσουν την πόλη. Γιατί το περιβάλλον εδώ, είναι αξιοθρήνητο.

Για να γνωρίσεις έναν τόπο, πρέπει να τον περπατήσεις και να τον μυρίσεις. Περιμένετε ότι, οι τουρίστες και οι ομογενείς, θα μας επισκεφθούν στη διάρκεια της μέρας και θα φύγουν πριν έλθει η βραδινή δυσοσμία από περιττώματα αγελάδων και γουρουνιών ή πριν την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα, από το κάψιμο στον λαιμό και/ή τον πονοκέφαλο από τα καμένα σφάγια κοτόπουλων; Κι αν η τύχη δεν είναι με το μέρος σας, καθώς θα περπατήσουν στην παραλία, όπου θα τους προωθήσετε τις ιδέες σας, λίγα μέτρα παραπέρα, θα βρεθούν μπροστά σε ξεβρασμένα βαρέλια από τις μυδοκαλλιέργειες, σκουπίδια και μπάζα αναμοχλευμένα με την άμμο. Θα βρεθούν μπροστά στα βρώμικα κανάλια με απόβλητα. Απόβλητα ενός δικτύου απάνθρωπης επιχειρηματικότητας, που μολύνει το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα της Πιερικής Γης. Κι αν μπουν στην πόλη, ασυνόδευτοι από εσάς, για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς στα Ευαγγελικά και τις όμορες συνοικίες, θα τους κυκλώσει αποπνικτικά η δυσοσμία από την οποία υποφέρουν οι κάτοικοι καθημερινά, κάθε χρόνο.

Οι ομογενείς στο εξωτερικό, είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Για εμάς/αυτούς, όπως και για κάθε λογικό άνθρωπο, η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού. Αν και θεωρητικά, η αυριανή προσπάθειά σας, είναι σπουδαία ιδέα, η πραγματικότητα αυτής ως προς το αποτέλεσμα, θα είναι, πολύ πιθανά, οι τουρίστες και οι ομογενείς, να επιστρέψουν στις χώρες τους, με λιγότερο από θετική εντύπωση. Κι έχοντας πλήρη εικόνα της ζωής εδώ, πως θα επιλέξουν, θα εμπιστευθούν και θα σας στηρίξουν, με το να γίνουν μέρος της τοπικής επιχειρηματικότητας; Πρώτα πρέπει να πάρετε πρωτοβουλίες για να αναστρέψετε τη σημερινή υποβάθμιση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος κι ύστερα να τους προσκαλέσετε να γίνουν μέρος του μέλλοντος της Πιερίας. Πρέπει, επίσης, να μπει η προστασία του περιβάλλοντος στη διδακτέα ύλη των σχολείων, ώστε οι επόμενες γενεές να αφήσουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Παρακαλώ, μην κάνετε το λάθος να μας/ τους απαξιώσετε, αν υψώσουμε φωνή γι’ αυτά τα σοβαρά ζητήματα, αποκαλώντας μας/τους «ακτιβιστές’ ή «ακραίους υποστηρικτές». Για εμάς, το να δραστηριοποιούμαστε προς υπεράσπιση της Φύσης και του Ανθρώπου, είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε πολίτη, αυτής της πόλης, της πατρίδας μας και αυτού του πλανήτη!»

Με εκτίμηση
Susan M. Sidiropoulos