Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Ανάφλεξη στη Δυτική Αφρική - Η Δύση ετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα.

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ

Κυριακή 6 Αυγούστου έληξε η προθεσμία που θέτει το τελεσίγραφο της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) προς τον στρατηγό Τσιανί, που στις 26/07 ανέτρεψε τον φιλοδυτικό πρόεδρο του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ και απειλούν με στρατιωτική επέμβαση στην Χώρα του.

Η Γαλλία και η Δύση ετοιμάζουν την πολεμική τους μηχανή, βάζοντας μπροστά, ως άλλοθι, τις φιλοδυτικές κυβερνήσεις των χωρών της ECOWAS. Ένα ακόμα θέατρο πολέμου στήνεται από τη Δύση, η οποία θεωρεί ότι «δικαιωματικά» μπορεί να εισβάλει σε Χώρες, να ανατρέπει ή να εγκαθιδρύει κυβερνήσεις και να «αποκαθιστά την τάξη», όταν αυτή συγκρούεται με τα συμφέροντά της.

Ποιο ακριβώς είναι το διακύβευμα που προκαλεί την αντίδραση αυτή της Δύσης και των δορυφόρων της, σε βαθμό που να είναι έτοιμοι να μετατρέψουν την Δυτική Αφρική σε μια νέα Μέση Ανατολή;

Ο Νίγηρας είναι μια πάμπλουτη σε έδαφος και υπέδαφος χώρα (δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο σε κοιτάσματα ουρανίου), με έναν πάμφτωχο πληθυσμό που στερείται ακόμη και τα στοιχειώδη και αναγκάζεται να μεταναστεύει για να επιβιώσει. Η εξόρυξη του ουρανίου του Νίγηρα πωλείται στην Γαλλία στο 10% της διεθνούς εμπορικής τιμής του και εξάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αυτήν, με συμφωνίες που έχουν υπογράψει κυβερνήσεις αχυρανθρώπων, όπως αυτή του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ. Η Γαλλία ζει, πλουτίζει και διαπρέπει στο διεθνές γίγνεσθαι ως μεγάλη οικονομική δύναμη, με 56 πυρηνικά εργοστάσια που ηλεκτροδοτούν τη χώρα και ισχυρή βιομηχανία που στηρίζεται στο ουράνιο και τις σπάνιες γαίες των πρώην(; ) αποικιών της. Στον αντίποδα, στον Νίγηρα, την παραγωγό χώρα, το 85% του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει καν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα! Μαστίζεται δε από λιμούς, ενώ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με τη χαμηλότερη θέση στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (167η σε 169 χώρες). Οι δε ΗΠΑ, λειτουργώντας με την προσφιλή τους ιδιότητα ως νονοί του κόσμου τούτου, εμπλέκονται παντού και συνεργούν σε εκλογές - παρωδία επιβάλλοντας προέδρους- αχυρανθρώπους για τα συμφέροντα της Δύσης.

Παρόλο που καταδικάζεται απ’ όλο τον δυτικό κόσμο η ενέργεια των στρατιωτικών, πρόκειται ωστόσο για ένα πολύ περίεργο πραξικόπημα, αφού αντί για δολοφονίες πολιτών (όπως συμβαίνει συνήθως), αντιθέτως, βλέπουμε ενθουσιώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών που πανηγυρίζουν την ανατροπή της κυβέρνησής τους και υπέρ του στρατηγού Τσιανί, που κορυφώθηκαν στις 03/08, στην επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας, όπου αναβίωσαν θύμισες από το φόρο αίματος εκατομμυρίων Αφρικανών στους αγώνες για την ανεξαρτησία, με αποκορύφωμα τις θυσίες του λαού της Αλγερίας απέναντι στις αγριότητες της Γαλλίας.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ όπως και η «ψυχοκόρη» Ε.Ε, δεν θα κάνουν πίσω στην περίπτωση του Νίγηρα. Η Δύση δεν ενδιαφέρεται να θεραπεύσει την αιτία που προκαλεί αυτόν τον πόλεμο. Ξέρουν ότι, εάν κάνουν πίσω, θα προκληθεί ντόμινο εξεγέρσεων κατά της Δύσης και θα χάσουν τον ενεργειακό πλούτο της Αφρικής χάριν του οποίου πλουτίζουν, αναπτύσσουν τις πολεμικές τους μηχανές και ενεργούν ως επιβήτορες του πλανήτη. Απειλούν με στρατιωτική επέμβαση διότι διακυβεύεται, όπως μας λένε, το μέλλον του Νίγηρα και η σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, περιμένοντας, προς το παρόν, την ECOWAS να δώσει το έναυσμα. Ωστόσο, το Μάλι και η Μπουργκίνα Φάσο τάσσονται στο πλευρό του Νίγηρα με ενδεχόμενο να προσχωρήσουν και άλλες χώρες της Αφρικής. H Ρωσία στέλνει τη Wagner στο πλευρό του Νίγηρα και δωρεάν σιτάρι στους λαούς. Η Τουρκία, διπλωματικά επιτήδεια, δηλώνει αλληλέγγυα στο λαό του Νίγηρα καραδοκώντας να εξαργυρώσει κατάλληλα τις στρατηγικές συμφωνίες που έχει συνάψει με την κυβέρνηση του Νίγηρα για καίριες υποδομές της χώρας (Ιούλιος 2020).

Και η δική μας κυβέρνηση; Ποια θέση παίρνει μπροστά σε έναν νέο πόλεμο, με παγκόσμια χαρακτηριστικά, που μπορεί σε λίγο να είναι γεγονός; Θα είναι με «τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» όπως συνηθίσαμε να ερμηνεύει την Ιστορία ο κ. Μητσοτάκης;

Φοβούμαστε ότι, αυτήν την φορά, τα ελληνικά ΜΜΕ θα τσιρίζουν ότι το δίκιο θα είναι με την πλευρά των εισβολέων. Όταν εισβολέας είναι η Δύση, παύει να είναι εισβολή. Είναι ειρηνευτική επιχείρηση.

Πρέπει να είμαστε αφυπνισμένοι και να αναλογιστούμε, μεταξύ άλλων, και τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας (Μητσοτάκης – Μακρόν, Σεπτέμβριος 2021) που προβλέπει την από κοινού βοήθεια και στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών. Να μην επιτρέψουμε να τηρηθούν προσχήματα περί δήθεν τήρησης της αμυντικής συμφωνίας, για να μην δούμε τα παιδιά μας βορά στην πολεμική μηχανή που στήνεται στην Αφρική. Ούτε την πατρίδα μας εχθρική για ξένα νιτερέσα, απέναντι σε ένα πολύπαθο λαό, με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες για την, τυχόν, εχθρικότητά της.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να αναλογιστεί τους δικούς του Αγώνες για την ανεξαρτησία και το χαμένο πλούτο του από τις ίδιες δυτικές δυνάμεις που ετοιμάζονται σήμερα να εκστρατεύσουν κατά του Νίγηρα.

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ