Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Η ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ…

Μες στην άνυδρη πολιτιστική ζωή της Κατερίνης εκτός από λίγες εξαιρέσεις, είχαμε δυο ευχάριστες εκπλήξεις από συμπατριώτισσες μας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη συνοικία του Σταθμού Κατερίνης.

Η πρώτη αφορά το βιβλίο ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ «Η ντέτεκτιβ Ρόζα (Το ημερολόγιο των μυστικών)».

Μες στο βιβλίο παρουσιάζονται εικόνες της καθημερινής ζωής της περιοχής Κατερίνης και πλευρές της τοπικής ιστορίας.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ευρήματα λογοτεχνικής γραφής όπως η μεταφορά από εποχή σε εποχή, η εναλλαγή του παρελθόντος με το παρόν. Η ιστορία είναι δομημένη σωστά και η πλοκή της, με τη σταδιακή αποκάλυψη της αλήθειας, παρασέρνει τον αναγνώστη σε μια αγωνιώδη αναζήτηση και διανοητική ετοιμότητα.

Μπορείς να πεις είναι συνδυασμός ενός αστυνομικού μυθιστορήματος και ενός εφηβικού αναγνώσματος με ιστορικές αναφορές.

Πρόκειται για μία πολυσύνθετη λογοτεχνική δημιουργία με φαντασία.

Η πραγματικότητα προσεγγίζεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Είναι η ματιά του σκύλου στο παρόν, ένα ημερολόγιο που αναφέρεται στο παρελθόν, τα κείμενα επιστολών και η ματιά του αφηγητή.

Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η λογοτεχνική δημιουργία από την Ειρήνη Παπαδοπούλου.

Η δεύτερη έκπληξη αφορά την πρωτιά της ομάδας του Γυμνασίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής που διοργανώνει η Eurostat, μετά από ένα σκληρό ανταγωνισμό καθώς κέρδισαν τον τίτλο τους μεταξύ 1.444 σχολείων, 5.208 ομάδων από 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Η ομάδα δημιούργησε ένα δίλεπτο βίντεο που αφορά την (μη) ευημερία και την ποιότητα ζωής των νέων της Ελλάδας.

Την επίβλεψη και την καθοδήγηση της ομάδας είχε η συμπατριώτισσα μας καθηγήτρια μαθηματικών Όλγα Γρηγοριάδου, η οποία επέβλεψε και καθοδήγησε την ομάδα.

Η Ολγα πολυάσχολη και ταλαντούχα (εκτός των άλλων ασχολείται και με τη μουσική) έγραψε ιστορία.

Είμαστε περήφανοι και τυχεροί που έχουμε δίπλα μας αυτά τα δυο σεμνά ταλαντούχα άτομα που, εκτός των άλλων, είναι και καλοί χαρακτήρες, παράδειγμα για μίμηση στις νεότερες γενιές.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σ. Σταθμού μπορεί να προχωρήσει στην παρουσίαση του έργου τους.

Υ.Γ. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ, έστω και καθυστερημένα, στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Α. Μωυσιάδη που οργανώθηκε από την Ένωση Ποντίων Κατερίνης και ήταν προσεγμένη και αισθητικά άρτια, παρουσίαση που συμβάλλει στη βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης.

Ν. Σαλπιστής