Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Η μικρή κουκουβάγια της Κατερίνης (Φώτο)

Είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά ένα μωρό κουκουβάγια!

Εντύπωση μας έκανε ότι δεν ήταν καθόλου φοβισμένο, πιο πολύ περίεργο θα το λέγαμε, αφού μας περιεργαζόταν με τα μάτια της και αντιδρούσε κάθε φορά στην κίνηση μας.

Η μικρή κουκουβάγια μάλλον έπεσε από κάποιο δέντρο και την μάζεψε ένας περαστικός για να την περιθάλψει. Ελπίζουμε να σταθεί τυχερή και να συνεχίσει την ζωή της.

➤ Μερικές πληροφορίες για τις κουκουβάγιες:

Η κουκουβάγια ταυτίζεται από την αρχαιότητα με τη σοφία. Θεωρούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Ενώ πριν ξεκινήσει η ναυμαχία της Σαλαμίνας το πέταγμα μιας κουκουβάγιας θεωρήθηκε ως καλός οιωνός για την επικράτηση των Ελλήνων κατά των Περσών.

Ονομάζεται  Κουκουβάγια ή Γλαύκα ή Κουκουμάφκα και η ονομασία γλαυξ (γλαυκός,αυτός που έχει ανοιχτό γαλάζιο χρώμα) δόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες για το λαμπερό και σπινθηροβόλο βλέμμα τους.

Είναι νυκτόβια αρπακτικά πουλιά και πολύ ωφέλιμα για τη γεωργία, αφού τρώνε κυρίως τρωκτικά,  μεγάλα έντομα, ακρίδες, σαύρες, μικρά πουλιά και φίδια. Πετούν σχεδόν αθόρυβα για να μην τις αντιλαμβάνεται το θήραμά τους. Έχουν πολύ καλή όραση στο σκοτάδι και αντιλαμβάνονται από μακριά οποιαδήποτε κίνηση.