Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2023-2024

Κυρία Διευθύντρια, Κύριε Διευθυντή,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Αγαπητή μαθήτρια, αγαπητέ μαθητή,

Τη φετινή σχολική χρονιά, περισσότερο από τις προηγούμενες, νιώθω την ανάγκη να σας ευχηθώ υγεία, δύναμη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση του δύσκολου έργου σας. Γιατί αισθάνομαι ειλικρινά ότι οι απαιτήσεις της σχολικής τάξης, χρόνο με τον χρόνο, δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής, της παιδαγωγικής προσέγγισης και της ανθρώπινης ευαισθησίας καθενός και καθεμιάς από εσάς.

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η εντυπωσιοθηρία υποκατέστησε τον ανθρωποκεντρισμό, η εσωστρέφεια την επικοινωνία, ενώ η αδιαφορία και ο ατομισμός μετατρέπονται καθημερινά σε ενδημικές κοινωνικές ασθένειες. Σε ένα τέτοιο δυστοπικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον καλείται ο εκπαιδευτικός να υπερβάλλει, καθημερινά, εαυτόν και όχι μόνο να διδάξει αλλά να διαφυλάξει και να διασώσει- κάποιες φορές- την εφηβική ψυχή, δημιουργώντας ένα ασφαλές, υγιές, γόνιμο για προβληματισμό περιβάλλον μέσα στη σχολική αίθουσα. Έργο απαιτητικό για όποιον πρέπει όχι μόνο να μορφώσει αλλά και να καθοδηγήσει τους νέους και τις νέες, να συμβάλει στην επιτυχία αλλά και στην προσωπική τους ισορροπία.

Νιώθω όμως την ίδια ανάγκη να απευθυνθώ και σε εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες, απαλλαγμένος από κάθε μορφής νουθεσία, ευχολογίου και διδακτισμού.

Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για τον εαυτό σας. Η αφετηρία της ζωής, δυστυχώς, δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους. Πολλοί από εσάς βιώνετε την αδικία του να μην απολαμβάνετε την κατανόηση και τα εφόδια που εξασφαλίζονται σε άλλους συνομηλίκους σας από το οικογενειακό και συγγενικό τους περιβάλλον. Νιώθετε ότι δεν έχετε την απαιτούμενη στήριξη για την εκπλήρωση των ονείρων σας και γνωρίζετε ότι, για να φτάσετε στο ίδιο τέρμα με τους άλλους, πρέπει στην προσπάθειά σας να κοπιάσετε πολύ περισσότερο.

Ποτέ όμως μην ξεχνάτε ότι οι στόχοι για τους οποίους αγωνίζεστε είναι οι δικοί σας στόχοι και η ζωή για την οποία πολεμάτε, αύριο θα είναι η δική σας αποκλειστικά ζωή. Στηριχτείτε σε όποιο έρεισμα σας εξασφαλίζει η οικογένεια, εκμεταλλευτείτε όποια γνώση μπορεί να σας προσφέρει, ακόμη και ο αντιπαθητικός σε σας καθηγητής και χτίστε τη ζωή σας όπως τη θέλετε. Μη θυσιάσετε για κανέναν λόγο τα όνειρά σας. Πάνω απ’ όλα όμως μείνετε άνθρωποι.

Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους και όλες σας.

«Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!»

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας
Δρ. Γεώργιος Χρ. Μακρής