Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Επιστημονική και Επιμορφωτική Διημερίδα Φιλολόγων με τίτλο «ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ III - 2023».

Η Διημερίδα διοργανώθηκε από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας Βαΐα Αγγέλη και απευθυνόταν στους/στις Φιλολόγους Γενικής εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής που διδάσκουν στις σχολικές μονάδες όλων των τύπων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν αθρόα η προσέλευση των φιλολόγων στο 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης, το οποίο ανέλαβε τη φιλοξενία της Διημερίδας.

Τους ομιλητές και ακροατές καλωσόρισε ο Διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης, κ. Γεώργιος Παπαφωτίου, ενώ τη Διημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Γεώργιος Μακρής, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Τα προεδρεία των συνεδριών της Διημερίδας ανέλαβαν ο Διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης κ. Γεώργιος Παπαφωτίου, και οι Διευθύντριες του 1ου ΓΕΛ Κατερίνης κ. Ξανθίππη Καραβίδα, του Γυμνασίου Κονταριώτισσας κ. Κωνσταντίνα Μπέη, του Γυμνασίου Αιγινίου κ. Σοφία Ελευθεριάδου, του 3ου Γυμνασίου Κατερίνης κ. Άννα Δεληγιαννίδου και του Γυμνασίου Μακρυγιάλου κ. Ευαγγελία Κανάλη.

Τη Διημερίδα άνοιξε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Πιερίας, Βαΐα Ε. Αγγέλη, η οποία παρουσίασε τον προγραμματισμό των επιμορφωτικών δράσεων και τα δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν για τα σχολεία της ΔΔΕ Πιερίας και αναφέρθηκε στην ενεργή Βιωματική Κοινότητα Μάθησης των Φιλολόγων της Πιερίας, στην αξία της συνεργασίας των εκπαιδευτικών και στον διαμοιρασμό των καλών πρακτικών, ο οποίος υλοποιείται και με την έκδοση Πρακτικών.

Παρουσιάστηκαν από τις εισηγήτριες πολύ ενδιαφέρουσες διδακτικές προσεγγίσεις και εφαρμογές στα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου με χρήση συμμετοχικών διδακτικών στρατηγικών και τεχνικών, αξιοποίηση εποπτικών μέσων και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), χρήση διαφοροποιημένων διδακτικών στρατηγικών και τεχνικών, ανάπτυξη συνεργατικών και διεπιστημονικών πρακτικών για τον σχεδιασμό του περιεχομένου των διδακτικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τις μαθησιακές δυνατότητες και την ηλικία των μαθητών και αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης και ανατροφοδότησης των μαθητών.

Ήταν δύο άκρως εποικοδομητικές ημέρες, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα στους φιλολόγους του νομού μας να επιμορφωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να εφοδιαστούν κατάλληλα για τον σχεδιασμό της διδασκαλίας τους κατά τη νέα σχολική χρονιά. Ευχή όλων η καλή αυτή πρωτοβουλία της Συμβούλου, κ. Αγγέλη, να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, με την ίδια προθυμία συμμετοχής των εκπαιδευτικών!

Ο Διευθυντής Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης
Παπαφωτίου Γεώργιος