Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023 θα εορταστεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο εναρμόνισής της με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας ως βασική επιδίωξη την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, προτείνονται ενδεικτικά οι ακόλουθες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες.

Ενδεικτικές δράσεις/δραστηριότητες:

Δρόμος Υγείας και Ευεξίας: περπάτημα ή/και τρέξιμο για 2023 μέτρα.

«Πράσινες» αθλητικές δραστηριότητες με τη συμπερίληψη κάποιου περιβαλλοντικού στοιχείου (π.χ. εξερεύνηση πράσινων χώρων κοντά στον σχολικό χώρο και αξιοποίησή τους για σωματική άσκηση και παιχνίδι ή συνδυασμός μιας περιβαλλοντικής δράσης με κάποια αθλητική δραστηριότητα που επιλέγουν οι μαθητές/μαθήτριες).

Σχεδιασμός και υλοποίηση σχετικών σχεδίων εργασίας (πρότζεκτ) από τους μαθητές και τις μαθήτριες με θεματικό κέντρο τον αθλητισμό.

Διοργάνωση εσωτερικών πρωταθλημάτων ή/και αγώνων σκυταλοδρομίας, δημιουργώντας διαδρομές με εμπόδια.

Επιλογή παραδοσιακών παιχνιδιών από ευρωπαϊκή ή/και άλλη χώρα.

Διδασκαλία ενός παιχνιδιού ή ενός χορού από τους/τις μαθητές/μαθήτριες στους ασκάλους/καθηγητές τους για να παίξουν/χορέψουν όλοι μαζί.

Δημιουργία θεματικής αφίσας για την ημέρα του αθλητισμού και έκθεση των αφισών σε κοινό χώρο του σχολείου.

Επίσκεψη σε αθλητικά κέντρα ή άλλους ασφαλείς χώρους άθλησης.

Συνεργασία με άλλους Φορείς για τη διοργάνωση κοινών δράσεων (π.χ. εκδηλώσεις με θεματικό άξονα τον αθλητισμό)

Οργάνωση κοινών αθλητικών δράσεων σε συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή ανταλλαγή βέλτιστων αθλητικών πρακτικών/δραστηριοτήτων με άλλες σχολικές μονάδες της χώρας μας ή/και του εξωτερικού.

Πρόσκληση διακεκριμένων αθλητών για την παρουσίαση αθλημάτων ή/και συζήτηση, ανταλλαγή σκέψεων και βράβευση τυχόν νικητών/νικητριών μαθητών/μαθητριών σε Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες

Πρόσκληση Ιατρού για ανοιχτή συζήτηση και θεματικό κέντρο «Η σχέση Υγείας και Αθλητισμού», ώστε να αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω εξέταση του θέματος.

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένους Φορείς.

Αποτύπωση του τρόπου εορτασμού της Ημέρας του Αθλητισμού σε γραπτό ή άλλο κείμενο επικοινωνίας, δημιουργία συλλογικού τόμου (π.χ. ηλεκτρονικό βιβλίο ή/και δημιουργία PPT), ανάρτηση στην ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας και δημοσίευση στη σχολική εφημερίδα, ανταλλαγή κειμένων με άλλες σχολικές μονάδες κ.ά..

Επιπλέον η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, υιοθετώντας το κοινό σύνθημα: «Τρέχω για το ΕΥ» (ΕΥ Ζειν– ΕΥτυχία – ΕΥσυνειδησία – ΕΥ αγωνίζεσθαι – Ευθύνη), προτείνει σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών τους στην κοινή αθλητική δράση της «πανελλαδικής σχολικής σκυταλοδρομίας», η οποία θα λάβει χώρα την ημέρα του εορτασμού του σχολικού αθλητισμού (29.9.2023). Η ανωτέρω δράση αποτελεί μέρος των αθλητικών δράσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού (23-30 Σεπτεμβρίου 2023) και του ευρωπαϊκού προγράμματος “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δράση και ιδίως ως προς τη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών, οι
εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων θα σχεδιάσουν μια συμβολική διαδρομή για να τρέξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες οι οποίοι/οποίες θα επιλέξουν για ποιο «ΕΥ» τρέχουν (π.χ. για το ΕΥ αγωνίζεσθαι). Το σύνολο δε των επιμέρους δράσεων επιδιώκεται να αποτελέσει μια πανελλαδική «Σκυταλοδρομία του ΕΥ». Περισσότερες πληροφορίες ως προς τον τρόπο συμμετοχής των μαθητών/μαθητριών αναφέρονται σε σχετικό κείμενο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και άλλων Φορέων, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα εγκύκλιο.

* Σε περίπτωση αδυναμίας εορτασμού του σχολικού αθλητισμού κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, η διοργάνωση δύναται να μεταφερθεί σε άλλη ημέρα.