Περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα γης, καλλιεργήσιμη ή κατοικήσιμη σκεπάστηκαν από τα νερά. Σε καμία από τις παραπάνω καταστροφές η σύγχρονη τεχνολογία δεν πρόλαβε, δεν ειδοποίησε και δεν αποσόβησε, ούτε καν ελαχιστοποίησε τις αδιανόητες καταστροφές για ένα κράτος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανισμών.
Στα Τέμπη επίσης η τεχνολογία ήταν απούσα. Το αποτέλεσμα τραγικό.
Στην "πανδημία" η τεχνολογία, μας πρόσφερε άχρηστα εμβόλια, απέτυχε τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία και τελικά αυτό που μας έμεινε ήταν η "παρότρυνση" να πλένουμε τα χέρια μας με "νεράκι του Θεού" και να καλύπτουμε τα μούτρα μας με... μάσκες!
Είναι "κακή" η τεχνολογία; Προφανώς όχι. Και οι δυνατότητες της να βοηθήσει τον άνθρωπο και να κάνει την ζωή του καλύτερη, είναι πολλές. Αλλά η "αγιοποίηση" της τεχνολογίας εις βάρος των δυνατοτήτων του ίδιου του ανθρώπου, μόνο κακό κάνει. Βάζει στον "πάγο" όλα τα προτερήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και οδηγεί στην δημιουργία ενός ανθρώπου εξαρτόμενου από αυτή, χωρίς κριτική σκέψη.
Πού είναι η τεχνολογία με τις ψηφιακές εφαρμογές της, όταν οι κοινωνίες πεινούν και υποφέρουν; Τι να την κάνουν την ψηφιακή ταυτότητα, το ψηφιακό πορτοφόλι και άλλες παρόμοιες εφαρμογές, οι άνθρωποι όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικότερες ανάγκες επιβίωσης τους;
"Επιτυχία" για μία κυβέρνηση δεν είναι να έχεις στο κινητό το δίπλωμα οδήγησης σου, αλλά να μπορείς να πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας (που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν), να μπορείς να πληρώνεις τα ληστρικά διόδια των εταιριών και να μπορείς να βάζεις βενζίνη στο αυτοκίνητο σου. Και όλα αυτά καμία τεχνολογία δεν μπορεί να σου τα προσφέρει. Μία ανθρώπινη κυβέρνηση όμως με συναίσθηση της πραγματικότητας και αγάπη προς τον άνθρωπο μέσα από δίκαιες κοινωνικές πολιτικές, με φιλότιμο και μπέσα, μπορεί να τα προσφέρει.
Με λίγα λόγια ο άνθρωπος μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο, φτάνει να λειτουργεί σαν άνθρωπος και όχι απλά σαν κάποιος "διεκπεραιωτής" και διαχειριστής της εξουσίας. Και δυστυχώς για την πατρίδα μας και για όλους εμάς, αυτό το είδος ανθρώπων σπανίζει σε αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες μας.
Και όσο εμείς δεν ανακαλύπτουμε ανθρώπους να μας κυβερνήσουν και "μαγευόμαστε" από αυτούς που μας προσφέρουν "χάντρες και καθρεφτάκια" που τα βαπτίζουν επιτεύγματα της τεχνολογίας, τόσο φτωχότεροι γινόμαστε και όχι μόνο οικονομικά...