Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το αρχαιολογικό μουσείο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αρχαίος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου.

Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος,η Κατίνα Παξινού, η Άννα Συνοδινού, ο Θανάσης Βέγγος κ.ά. και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Στην Επίδαυρο έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και 2 εθνοσυνελεύσεις. Η πρώτη στις 20 - 12 - 1821 που διακήρυξε την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και η δεύτερη τον Μάρτιο του 1826. (Πηγή: el.wikipedia.org)









Το αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου του ιερού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, που αποτελούσε τη μητρόπολη όλων των ασκληπιείων του αρχαίου κόσμου. Κτίστηκε για να στεγάζει τα πολλά και σημαντικά ευρήματα της πολυετούς ανασκαφής του Ιερού του Ασκληπιού (1881-1928), η οποία διεξήχθη από τον αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία και την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Τα εκθέματα του Μουσείου χρονολογούνται από την αρχαΙκή ως τη ρωμαϊκή εποχή. Το είδος των εκθεμάτων ποικίλει και περιλαμβάνει, επιγραφές, ιατρικά εργαλεία, σίμες αρχαίων κτηρίων, ακροκέραμα, ανάγλυφα, αγάλματα μεγάλου μεγέθους αλλά και πολλά αναθήματα μικρού μεγέθους, καθώς και μεγάλα τμήματα σημαντικών αρχαίων κτηρίων από το ιερό του Ασκληπιού: α) Προπύλαια, β) Ναός Ασκληπιού, γ) Ναός Άρτεμης, δ) Θόλος Επιδαύρου, ε) καθώς και το σημαντικό γνωστό ημιτελές Κορινθιακό κιονόκρανο που βρέθηκε κοντά στη Θόλο. Επίσης στο Μουσείο εκτίθενται και εκμαγεία σημαντικών αγαλμάτων όπως της Υγείας 4ου π.Χ. αι. της Αφροδίτης (ρωμαϊκό αντίγραφο), του Ασκληπιού (ρωμαϊκής εποχής), των αετωμάτων του ναού του Ασκληπιού, των ακρωτηρίων του ναού της Άρτεμης καθώς και αναγλύφων, τα οποία βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Το Μουσείο είναι, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτότυπο για τα εκτεθειμένα τμήματα των αρχαίων κτηρίων και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία της Αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Συντάκτης: Χρήστος Πιτερός, αρχαιολόγος Δ' ΕΠΚΑ










Παναγής Καββαδίας

Ο Παναγής Καββαδίας (2 Μαΐου 1850 - 20 Ιουλίου 1928) ήταν Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου του 19ου αιώνα. Ήταν υπεύθυνος για την ανασκαφή αρχαίων χώρων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Επιδαύρου στην Αργολίδα και της Ακρόπολης των Αθηνών, καθώς και για αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο νησί της γενέτειράς του, την Κεφαλλονιά.

Στις 15 Μαρτίου 1881, ο Καββαδίας ξεκίνησε ανασκαφές για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών στην Επίδαυρο, με σκοπό την αποκάλυψη του θεάτρου που περιγράφει ο Παυσανίας.

Το 1882, ο Καββαδίας αποκάλυψε τον θόλο (κυκλικό ναό) και τον ναό του Ασκληπιού, ενώ ακολούθησε το άβατον το 1883. Το 1884, ανέσκαψε τον ναό της Αρτέμιδος και τα Μεγάλα Προπύλαια και ανακατασκεύασε μια σειρά κιόνων στη δυτική στοά του άβατον. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν μέχρι το 1927. Ο Βαλέριος Στάης, τον οποίο ο Καββαδίας διόρισε ως έφορο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το 1885, εντάχθηκε σε αυτές ως επόπτης στις αρχές του 1886, μετά την ανάδειξη του Καββαδία σε γενικό έφορο, και έγινε διευθυντής πεδίου το 1887.

Το 1896, ανέσκαψε τα πρώτα τμήματα του κοντινού ιερού του Απόλλωνα Μαλέατα στο όρος Κυνόρτυνα. Η ανασκαφή της Επιδαύρου έχει χαρακτηριστεί ως «ορόσημο», τόσο για τον χαρακτήρα της ως η πρώτη κρατικά καθοδηγούμενη ανασκαφή στην Ελλάδα εκτός Αθηνών όσο και για τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν εκεί. (Πηγή: el.wikipedia.org)