Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Το "θλιμμένο" Λιοντάρι των Βαυαρών (Φωτογραφίες)

Το "θλιμμένο" λιοντάρι με τα κλειστά μάτια, βρίσκεται λαξευμένο σε βράχο του Ναυπλίου για περισσότερα από 180 χρόνια.

Στον οικισμό της Πρόνοιας του Ναυπλίου στην οδό Μιχαήλ Ιατρού, όπου έχει δημιουργηθεί και ένα μικρό πάρκο.

Όταν ήρθε ο Βασιλιάς Όθων στην Ελλάδα το 1833, συνοδευόταν από αρκετούς αξιωματικούς, αυλικούς και στρατιώτες. Ένα μεγάλο μέρος από αυτή την συνοδεία, πέθανε από επιδημία τύφου την περίοδο 1833-34.

Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή του θανάτου της βασιλικής φρουράς του Όθωνα, όχι τόσο πιστευτή όπως αυτή του τύφου. Πιστεύεται ότι οι στρατιώτες πέθαναν επειδή έφαγαν μεγάλη ποσότητα από πικράγγουρα.

Μερικά χρόνια αργότερα και ως ένδειξη θλίψης και τιμής στους νεκρούς βαυβαρούς στρατιώτες, ο πατέρας του Όθωνα ανέθεσε στον βαυβαρό γλύπτη Κρίστιαν Ζίγκελ (Christian Siegel) να φιλοτεχνήσει το συγκεκριμένο γλυπτό. Το λιοντάρι των βαυαρών είναι αντίγραφο ενός άλλου γλυπτού που βρίσκεται στην Ελβετία, αφιερωμένο και εκείνο σε κάποιους άλλους πεσόντες Ελβετούς στρατιώτες κατά την διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, ενώ έχει επηρεαστεί από το λιοντάρι της Κέας.

Αν βρεθείτε στην πόλη του Ναυπλίου, αξίζει να το επισκεφτείτε, και θα εντυπωσιαστείτε από την "θλιμμένη" ομορφιά του και το τεράστιο μέγεθος του.