Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

"Γνωριμία με τα χωριά του Δυτικού Πόντου"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα "Γνωριμία με τα χωριά του Δυτικού Πόντου" του Ιστορικού Ποντιακού Συλλόγου Νεοκαισάρειας, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ).

Τη συμπλήρωση 101 ετών από τον θάνατο του Αναστάσιου Παπαδόπουλου (Κοτζά Αναστάς), Αρχικαπετάνιου των αντάρτικών σωμάτων του νοτιοδυτικού Πόντου, τίμησε και φέτος ο Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς με μια ξεχωριστή εκδήλωση με θέμα “ Γνωριμία με τα χωριά του Δυτικού Πόντου”, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ).

Με πλούτο εναλλαγών και με ποιότητα θεμάτων (ομιλίες, τραγούδια, ποντιακή ποίηση, θεατρικός μονόλογος) το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα της Εκάβης αγκάλιασε με ιδιαίτερη αγάπη την επετειακή εκδήλωση.

Παρόντες η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας Κομνηνού Δελβερούδη, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Γεωργιάδης, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Σωκράτης Ξενίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας κ. Ιάσωνας Παρλαπάνος, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Νεοκαισάρειας κ. Χαράλαμπος Σακόγλου, η Πρόεδρος της Θεατρικής Σκηνής Πιερίας κα Άρτεμης Βαρυτιμίδου και ο Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας» κ. Σάββας Τσεντίδης.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Μάγδα Αθανασιάδου, η χοροδιδάσκαλος και παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων κ. Σοφία Κέλογλου-Κυριλλίδου και ο ερευνητής της Ποντιακής λαογραφίας κ. Καλλίφρων Κυριλλίδης, ενώ την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου κα. Κασσιανή Μυλωθρίδου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια του Πόντου από την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου “Μακεδονια” υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Νικολάου Πατρή.

Με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας του Γιάννη Αθανασιάδη, παρουσίασε την ποιητική της συλλογή η κα. Χρυσούλα Ασλανίδου-Κωνσταντίνου. Η ποιήτρια και στιχουργός μαζί με την εκπληκτική Παρθενόπη Παναγιωτίδου (Τσαχουρίνα) απήγγειλαν τα ποιήματα με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο, αγγίζοντας κάθε ευαίσθητη ποντιακή ψυχή.
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την κα Μάγδα Αθανασιαδου, η οποία παρουσίασε την τοιχογραφία της ποντιακής γενοκτονίας μέσα από ένα σύντομο θεατρικό μονόλογο.

Η Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου κα Κασσιανή Μυλωθρίδου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν τον κόσμο, τους προσκεκλημένους αλλά και όλους τους συμμετέχοντες, διότι η εκδήλωση ξύπνησε μνήμες και γέμισε τις ψυχές όλων με συγκίνηση και υπερηφάνεια.