Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Να «παρανομήσω» ή να επιστρέψω ζωντανός στο σπίτι μου;

Μετάφραση: Να μπω με το ποδήλατο μου στον πεζόδρομο και να φάω κανένα πρόστιμο ή να ρισκάρω την ζωή μου κορώνα γράμματα κάνοντας ποδήλατο στους δρόμους της Κατερίνης;

Ιδού ή απορία...

Κανείς δεν θέλει να παρανομήσει και πόσο μάλιστα να πληρώνει πρόστιμα.

Και φυσικά είναι επικίνδυνο, ποδηλάτες να πηγαίνουν με "σπασμένα" φρένα στον πεζόδρομο, ανάμεσα στους πεζούς, σε ηλικιωμένους και παιδιά. Δεν χωράει καμία αμφιβολία για αυτό. Αν κάποιος ποδηλατεί στον πεζόδρομο λες και βρίσκεται σε αγώνα rally, όχι απλά πρόστιμο να του επιβληθεί, να του πάρουν και το ποδήλατο και να τον υποχρεώσουν να κλείσει όλες τις τρύπες και τις λακκούβες του πεζόδρομου! (Αυτό μάλλον είναι η χειρότερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί, αφού θα δουλεύει... μια ζωή για να μπαλώσει τις λακκούβες του πεζόδρομου τόσες που είναι).

Για έναν όμως συνεπή ποδηλάτη, που ποδηλατεί με λογική ταχύτητα (έστω πεζού), είναι προσεκτικός και σέβεται τους πεζούς, δεν βλέπουμε τον λόγο να του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Ο ποδηλάτης που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του τον πεζόδρομο, δεν το πράττει γιατί θέλει να κάνει βόλτα στις βιτρίνες, αλλά κυρίως για την ασφάλεια του. Έχετε δοκιμάσει να ποδηλατήσετε στους δρόμους της πόλης και κυρίως σε αυτούς γύρω από το κέντρο; Θέλει... κότσια! Στην Κατερίνη, οι οδηγοί δεν σταματάνε στις διαβάσεις να περάσουν τα παιδιά, θα σεβαστούν τον ποδηλάτη; Κορναρίσματα, ασφυκτικά πρεσαρίσματα για να τον προσπεράσουν, βρισιές, μόνο... όπλα που δεν βγάζουν για να τον παραμερίσουν!

Ζούμε σε μία από τις πιο επίπεδες πόλεις της Ελλάδας, και οι δρόμοι που έχουμε στην Κατερίνη είναι τόσο στενοί που αν απλώσεις τα χέρια σου από το ένα πεζοδρόμιο... ακουμπάς το απέναντι! Και το χειρότερο φυσικά είναι η κατάσταση των δρόμων μας. Λακκούβες, σαμαράκια και κακοτεχνίες σχεδόν παντού! Αν δοκιμάσει ο ποδηλάτης να πάει λίγο άκρη για να τον προσπεράσει κάποιο αυτοκίνητο, θα φάει τα μούτρα του σε καμιά λακκούβα!

Για να καταλάβει κάποιος αυτά που περιγράφουμε, θα πρέπει να είναι γονιός και να έχει αγοράσει ποδήλατο στο παιδί του! Ο τρόμος που κυριεύει την ψυχή του γονιού μέχρι να επιστρέψει το παιδί του στο σπίτι είναι απερίγραπτος!

Γίναμε μάρτυρες δυστυχήματος, όπου παιδί που ποδηλατούσε σε δρόμο της πόλης και μάλιστα στην άκρη για μην εμποδίζει την κίνηση, τραυματίστηκε και πήγε στο νοσοκομείο (έσπασε το χέρι του... μόνο), γιατί παρκαρισμένος οδηγός άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου προς τη μεριά του δρόμου την ώρα που περνούσε ο πιτσιρικάς με το ποδήλατο του, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε αυτήν. Ευτυχώς που δεν ερχόταν κάποιο αυτοκίνητο από πίσω του...

Ο όρος ποδηλατόδρομος αποτελεί και αποτελούσε διαχρονικά άγνωστη λέξη για τους διοικούντες της Κατερίνης! Όπως και ο όρος ασφαλείς και μεγάλοι δρόμοι εντός του αστικού ιστού της πόλης.

Και άντε καταλαβαίνουμε ότι στο κέντρο είναι δύσκολο να φτιάξεις ποδηλατόδρομο. Γιατί δεν κατασκευάζονται τουλάχιστον ποδηλατόδρομοι στα αθλητικά κέντρα της πόλης όπου καθημερινά εκατοντάδες παιδιά όλων των ηλικιών μετακινούνται από και προς αυτά με τα ποδήλατά τους;

Η υποκρισία των αρχών είναι ότι μιλάνε για "πράσινη ενέργεια", για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα, για οικονομία, κ.α. αλλά δεν προβαίνουν σε καμία παρέμβαση υπέρ των ποδηλατών! Κάνουν ημέρες "γιορτής" μόνο και μόνο για να δείξουν ότι υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω, και φυσικά για να βγουν... φωτογραφίες!

Για αυτό φίλε Κατερινιώτη, την επόμενη φορά που θα δεις κάποιο παιδί να ποδηλατεί (προσεκτικά) στον πεζόδρομο, πριν το βρίσεις ή πριν πάρεις τηλέφωνο την αστυνομία, σκέψου λίγο όλα αυτά που σου περιγράψαμε. Και εσύ φίλε αστυνομικέ, πριν βγάλεις το μπλοκάκι, δείξε λίγο περισσότερη κατανόηση.

* Θα μας άρεσε να ακούσουμε και την δικιά σας άποψη για αυτό το θέμα. Τις εμπειρίες σας και την δικιά σας οπτική. Στείλτε μας ένα email στο pierikialithia@gmail.com

Και να θυμάστε δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα. Υπάρχει και θα πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο. Μία ενδιάμεση λύση-πρόταση, που θα σέβεται την ασφάλεια των πεζών, αλλά και την ασφάλεια των ποδηλατών. Θετική στάση από όλους να υπάρχει και μπορούμε να δημιουργήσουμε μία υπέροχη κοινωνία για όλους μας!