Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ποίησης από την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας

Χθες Κυριακή 24-03-24 στην Αίθουσα ΕΚΑΒΗ στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε μια όμορφη και ουσιαστική εκδήλωση για τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Οργάνωσαν την Εκδήλωση η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Κατερίνης και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Άγγελος Αγγελίδης παρουσίασε και συντόνισε την Εκδήλωση που πέρα από Εορταστική είχε τα στοιχεία μιας ολοκληρωμένης Ημερίδας.

Ο κεντρικός ομιλητής, Ποιητής κ Αντώνης Σκιαθάς, ζει και δραστηριοποιείται στη Πάτρα. Έχει πολλές δημοσιεύσεις και άρθρα. Μέλος στην Εταιρεία Συγγραφέων και στο Κύκλο Ποιητών. Στέλεχος στο περιοδικό “Ελίτροχος” και ιδρυτής του “Γραφείου Ποιήσεως” και του Βραβείου Ποίησης “Zαν Mορεάς”.

Ο κ Σκιαθάς μίλησε για Ποίηση και λογοτεχνία, συνέκρινε δε τη θέση τους στην Πατρίδα μας και σε άλλες χώρες.

Είναι αδιανόητο ¨η Ελληνική γλώσσα ομιλείται 2500 χρόνια τώρα και δεν υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, ανύπαρκτο το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου¨. Είναι επικίνδυνη η αδιαφορία μας διότι καταστρέφεται η γλώσσα μας με τα greeklish.

Οι Δήμοι και οι τοπικές εξουσίες θα μπορούσαν να οργανώσουν καλύτερα την διαχείριση και αξιοποίηση των παραγόντων πολιτισμού και των δημιουργικών επιστημόνων της περιοχής (καταγραφή συγγραφικού δυναμικού, Μητρώο Πολιτισμού).

Το διαδίκτυο έχει ωφέλειες αλλά και συνέπειες στην πνευματική δημιουργία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχις κ Μαυρίδου και η κ Διαμαντοπούλου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού που μίλησαν απλά, ρεαλιστικά και με έκδηλο το ενδιαφέρον για όφελος του Πολιτισμού με την ενεργό συμμετοχή τόσο της Ενωσης Συγγραφέων όσο και άλλων Συλλόγων.

Εδωσαν διαφορετικό τόνο στην Εκδήλωση με την απαγγελία τους οι τοπικοί δημιουργοί Ζαραμητροπούλου, Καραγεωργίου, Κορτσάρη, Παπαγεωργίου, Παπαδόπουλος, Ολοκτσίδης, Στύλος, Χριστίδου, Αγγελίδης, Σιδηρόπουλος.

Η αυλαία έκλεισε με την απονομή Τιμητικής Πλακέτας στον πολυγραφότατο Κατερινιώτη δικηγόρο και Ποιητή κ Γιάννη Σιδηρόπουλο που για πολλά χρόνια εργάζεται, δημιουργεί και προσφέρει έργο στην λογοτεχνία και στο θέατρο όπως τόνισαν τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης κ Αγγελίδης όσο και η Αντιπεριφερειάρχης κ Μαυρίδου.